
Kuih Onde Onde atau Buah Melaka adalah salah satu kuih tradisional yang digemari ramai terutamanya bila tiba bulan puasa. Nak membuatnya cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Ayza Nur. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH ONDE ONDE @ BUAH MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut – beli online disini
- 2 sudu besar tepung gandum – beli online disini
- 1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau
- Seketul gula melaka – potong dadu – beli online disini
- Sedikit garam
- 1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.
2.Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.
3.Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.
4.Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
5.Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan.
6.Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun di dalam dulang yang ditabur sedikit tepung gandum.
7.Didihkan air di dalam periuk. Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
8.Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian bolehlah diangkat dan ditoskan airnya.
9.Selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP: Kelapa dikukus seketika untuk bagi tahan lama supaya kuih tidak cepat basi.
Kredit resipi & foto: Ayza Nur
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI