Dapatkan Primada Mircocomputer Rice Cookerdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Ayam Goreng 65 antara menu favourite kalau makan di kedai mamak. Makan dengan nasi dan kari, memang layan. Ramai juga cuba resipi ni di rumah tapi tak menjadi. Rupanya nak goreng pun ada caranya. Nak tahu caranya? Kali ini jom kita belajar cara memasak Ayam Goreng 65 mengikut resipi perkongsian Sheena Supramaniam.
1. Di dalam mangkuk berisi ayam, masukkan semua bahan perapan ayam dan gaul sebati.
2. Tutup mangkuk dengan aluminium foil atau masukkan ke dalam bekas kedap udara. Simpan di dalam peti sejuk. Perap sekurang-kurangnya 1 jam dan maksimum semalaman. (Empunya resipi perap selama 4 jam)
3. Selepas perap, masukkan tepung jagung dan tepung beras.
4. Masukkan daun kari dan gaul sebati.
5. Panaskan minyak dan biarkan api kecil sehingga minyak betul-betul panas. Lebih kurang 5 minit.
6. Bila api sudah panas, masukkan ayam dan naikkan api kepada sederhana besar.
7. Selepas masukkan ayam, jangan kacau selama 2 minit. Kemudian, pusing sebelah lagi dan biarkan selama 2 minit. Ulang langkah ini untuk seminit atau 2 minit. Masa untuk masak ayam ini dalam 5 hingga 7 minit sahaja.
8. Angkat ayam dan perah sedikit limau nipis sebelum dimakan.
Sebagai anak jati Negeri Sembilan, memang tak sah kalau tak makan masak lomak cili api. Dalam masakan ini, kerap dimasukkan sekali sayuran seperti pegaga, sayur maman, betik muda, pucuk ubi, daun puding hitam.
Boleh digulai atau terus jadikan rendang dengan bahan dan cara sama. Menurut Muhamad Muktamin Abdul Karim, dia suka sangat sebab tak perlulah nak masak sayur lagi, 2 dalam 1.
CARA BUAT GULAI AYAM PEGAGA
BAHAN-BAHAN:
*harus diingat orang Negeri Sembilan memang sangat ringkas, cukup dengan cili, kunyit dan garam ditumbuk sekali.
1/2 ekor ayam 2 ikat daun pegaga Cili api atau cili padi (ikut tahap kepedasan) – beli online di sini 1 atau 2 inci kunyit hidup Serbuk kunyit *(saya saja tambah) – beli online di sini Lada hitam (kebiasaannya hanya guna lada hitam tapi saya suka tambah biji ketumbar dan jintan manis untuk lebih aroma) Biji ketumbar Jintan manis 1 biji santan kelapa 3 asam keping – beli online di sini 3 batang serai | diketuk – beli online di sini Garam *secukupnya
*Boleh juga macam-macam lagi sayuran lain seperti pucuk ubi, daun puding hitam, sayur maman dan sebagainya.
Tinggal jauh dari kampung halaman tentunya mengundang pelbagai memori lebih-lebih lagi di bulan Ramadan yang mulia ini. Salah satu yang teringat-ingat tentunya pelbagai sajian istimewa air tangan ibu di kampung.
Bagi Atu Zero, bila tiba bulan puasa, aneka sajian dari kampung halaman tercinta di Sabah menjadi pilihan beliau. Walau tak dapat merentas Laut China Selatan untuk pulang berbuka bersama insan tercinta, sekurangnya masih boleh masak sendiri dan makan waktu berbuka bersama keluarga.
Terasa nak cuba menu-menu istimewa yang dikongsi oleh Dato’ Chef Wan dan Atu Zero dalam rancangan Rasa Nostalgia Ramadan? Jom lihat resipi-resipinya. Sangat mudah, sedap dan anda boleh masak untuk berbuka di sepanjang bulan Ramadan ni. Selamat mencuba!
1. MEE UDANG (SABAH)
BAHAN-BAHAN:
Mee kuning
1 kg udang | dibuang kulit
125ml minyak
Stok udang
2 liter air
2 sudu teh serbuk lada sulah
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
Kicap
1 biji telur
15 biji bawang merah kecil | kisar
4 ulas bawang putih | kisar
BAHAN SAMBAL MANIS:
4 sudu makan minyak masak
25 biji cili kering | potong pendek & rendam
8 biji bawang merah kecil
2 sudu makan gula
BAHAN HIASAN:
Bawang goreng
Telur rebus
Daun bawang
Limau kasturi
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi. Masukkan cili. Tumis lagi hingga masak.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
3. Masukkan air rebusan dan mi. Tambahkan air untuk lembutkan mi.
4. Masukkan udang dan biarkan sekejap sehingga mi menjadi lembut.
5. Masukkan lada sulah kemudian masukkan telur. Gaul rata.
6. Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang dan telur rebus.
7. Sedia untuk dihidang.
2. PASTEL (KARIPAP MI SABAH)
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
Air garam
Bihun
Bawang holland
Sos cili
Kicap
Minyak
Air
BAHAN AIR LADA:
Cili merah
Bawang putih
Cuka
Garam
Ajinomoto
Air
BAHAN TUMIS:
Bawang merah
Bawang putih
Udang / isi ayam
Sos cili
Sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak.
2. Tumbuk cili serta bawang putih. Kemudian tumis.
3. Masukkan bawang dan tumis sampai garing.
4. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap.
5. Masukkan bihun. Gaul rata hingga semua bahan sebati. Angkat.
CARA MEMBUAT DOH KARIPAP:
1. Campurkan tepung, marjerin dan air garam.
2. Uli sampai jadi tekstur yang diingini.
3. Leperkan tepung dan tekapkan dengan cawan untuk mendapat bentuk bulat.
4. Letakkan inti bihun di tengah, kemudian bentukkan ia menjadi karipap.
5. Goreng dalam minyak panas (deep fry) hingga garing dan kekuningan.
PETUA BUAT KULIT KARIPAP
TONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN SEPANJANG BULAN RAMADAN INI
Jangan lupa saksikan rancangan terbaru Rasa Nostalgia Ramadan Musim Kedua yang bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini. Menampilkan chef selebriti terkenal, Datuk Redzuan Ismail atau Chef Wan sebagai hos, beliau akan bergandingan bersama selebriti jemputan popular tanah air yang akan berkongsi resipi-resipi nostalgia mereka..
Nak tahu siapa tetamunya? Kenalah tunggu dan tonton Rasa Nostalgia Ramadan setiap Isnin hingga Jumaat pada jam 5 petang di saluran Astro Prima & Prima HD (105 & 125).