
Siapa suka makan Kuih Cakar Ayam? Ia adalah salah satu snek tradisional orang lama yang masih kekal relevan dan jadi kegemaran ramai sehingga kini. Sedap kan rasanya. Krupp krup rangup bila digigit.
Ada sahaja yang jual snek ini di pasaran namun ada kalanya, rasa tu tak kena dengan selera. Jika terbeli yang lama, ada yang sudah lemau dan juga tengik. Tak sedaplah rasanya.
Jangan risau, anda sebenarnya boleh buat sendiri kuih ini di rumah hanya dengan menggunakan 3 bahan yang paling ringkas. Ikut resipi perkongsian saudara Are Peace ini, hasilnya pasti tidak mengecewakan. Senang, sedap dan dijamin menjadi. Jom cuba!
CARA BUAT KUIH CAKAR AYAM PALING MUDAH & DIJAMIN MENJADI

BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek putih – parut kasar
Gula pasir
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak yang banyak dalam kuali.
2.Kemudian masukkan gula pasir ke dalam minyak panas tadi. Kacau hingga gula cair dan jadi keperangan. Sukatan gula & ubi adalah – 2 cawan ubi parut:4 sudu besar gula pasir)
3.Seterusnya masukkan ubi yang telah diparut. Kacau jangan berhenti ya hingga ubi jadi keperangan.

4.Bila sudah berwarna keperangan, angkat dan toskan minyak.
5.Semasa ubi masih panas, terus bentukkan menjadi bulat. Caranya adalah dengan memasukkan ubi ke dalam acuan dan tekan dengan sudu. (empunya resipi guna botol yang dipotong menjadi bentuk gelang)
6. Sejukkan dan bila sudah mengeras, bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.

Kredit resipi & foto: Are Peace
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara Senang Nak Buat Chee Cheong Fun, Snek Tradisi Orang Cina

‘Snek’ tradisi kaum Cina iaitu chee cheong fun yang popular ni ada macam-macam versi sebenarnya.
Resipi yang dikongsikan Puspita M Ridz ini, katanya dipelajari daripada orang Cina juga.
Puspita memberitahu, dia sebagai orang Ipoh, dia biasa makan yang jenis ni, tidak muak dan sedap dimakan panas-panas.
Untuk resipi ini, Puspita meletakkan udang kering yang dibasuh dan direndam serta daun bawang.
Boleh juga kalau anda nak bubuh lauk macam fish cake, tofu, udang segar cincang, daging cincang, ayam cincang dan sebagainya.
CHEE CHEONG FUN

BANCUHAN SOS CICAH:
2 sudu kicap cair – beli online di sini
1 sudu minyak bijan – beli online di sini
1 sudu kicap manis (ikut suka nak guna jenama apa pun) – beli online di sini
1 sudu gula
2 sudu air suam
*gaulkan semua bahan*
BANCUHAN TEPUNG:
110g tepung beras – beli online di sini
40g tepung ubi – beli online di sini
10g tepung jagung – beli online di sini
1 sudu kecil garam halus
1 sudu minyak
300ml air (anggaran – tuang sedikit-sedikit, bergantung kepada kepekatan yang diingini)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Kacau rata semua bahan supaya tak berketul.
2. Sediakan periuk kukusan dan loyang.
3. Lenserkan loyang dengan minyak.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

4. Tuang bancuhan tepung ke dalam loyang (tidak terlalu banyak supaya kulitnya nipis dan sedap nanti.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

5. Tabur lauk/daun bawang/udang cincang anda.
6. Kukus sehingga kulit tepung tadi berkilat dan tidak lembik.

7. Angkat loyang dan gulungkan tepung, potong mengikut saiz sesedap selera anda.

8. Hidangkan bersama bancuhan kicap tadi.
Kredit: Puspita M Ridz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Sagon Kelapa Nestum, Snek Tradisional Buat Sendiri Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 Biji-bijian Super Sihat Ni , Harus Anda Jadikan Snek Ringan .

Biji-bijian yang asalnya adalah dari biji benih mempunyai segala khasiat mencukupi untuk ia tumbuh membesar menjadi tumbuh-tumbuhan. Jadi bila dijadikan makanan dan snek ringan memang penuh nutrisi.
Eloknya dipanggang atau disangai aje, jangan pula ditambah gula. Buat sendiri lagi terbaik, beli biji-bijian mentah buat sendiri, Dah tentu tak ada perasa, gula atau garam berlebihan. Barulah kekal khasiatnya.

Snek ringan ini memang kaya dengan sumber serat. Ia juga mengandungi asid lemak tak tepu iaitu asid lemak sihat monounsaturated dan lemak polyunsaturated serta banyak kandungan vitamin, mineral dan anti oksidan.
Ia boleh menjadi sebahagian amalan diet sihat terbaik yang dipercayai boleh mengurangkan paras gula darah, kolestrol dan tekanan darah.
Jom semak 6 biji-bijian super sihat nih :
*RDI merujuk kepada pengambilan nutrisi mencukupi untuk keperluan tubuh sihat, Amerika Syarikat)
1. FLAXSEEDS ( Biji flaks )

Flaxseeds adalah sumber serat dan asid lemak omega 3 yang baik terutamanya asid alpha linolenic (ALA). Bagaimanapun asid lemak omega 3 ini hadir dalam kulit luar biji yang sukar dihadam oleh manusia. Cara terbaik eloknya dimakan flaxseed yang sudah dikisar (serbuk).
Setiap 28m flaxseeds mengandungi nutrisi :
Kalori : 152
Fiber : 7.8gm
Protein :5.2gm
Lemak Monounsaturated (tak tepu) : 2.1gm
Lemak Omega 3 : 6.5gm
Manganese : 35 % daripada RDI (Reference Daily Intake )
Thiamin (vitamin B1) : 31% daripada RDI
Magnesium : 28 % daripada RDI
Flaxseeds juga mengandungi beberapa polyphenols berbeza terutamanya lignan yang bertindak sebagai anti oksidan di dalam tubuh.
Lignan seperti juga serat dan lemak omega 3 kesemuanya membantu mengurangkan kolestrol dan beberapa faktor risiko penyakit jantung. Kajian mendapati flaxseeds boleh menurunkan paras kolestrol LDL (jahat) dalam badan.
Terdapat kajian yang menunjukkan ia boleh menurunkan tekanan darah jika dimakan setiap hari selama lebih dari 12 minggu. Khasiat lain ia juga dipercayai boleh mengurangkan risiko kanser.
Lignan di dalam flakseeds juga mengandungi phytoestrogens yang mempunyai persamaan dengan hormon estrogen wanita jadi ia boleh mengurangkan pertumbuhan tumor kanser payu dara. Juga ia diyakini dapat mengurangkan paras gula darah dan mengurangkan risiko diabetis.
2. BIJI CHIA

Pernah dengar biji chia. Anda boleh juga memasukkan dalam minuman. Kaya dengan serat dan omega 3 di samping nutrisi lain.
Setiap 28gm biji chia mengandungi nutrisi :
Kalori : 137
Fiber/serat : 10.6gm
Monounsaturated Fat (lemak tak tepu) : 0.6gm
Lemak omega 3 : 4.9gm
Lemak omega 6 : 1.6gm
Thiamine (vitamin B1) : 15% daripada RDI
Magnesium : 30 % daripada RDI
Manganese : 30 % daripada RDI
Seperti flaxseeds ia juga dikatakan mengandungi antioksidan penting polyphenols. Menariknya terdapat kajian yang menyatakan biji chia boleh meningkatkan paras ALA iaitu asid lemak omega 3 yang boleh menurunkan keradangan.
Biji Chia juga dipercayai dapat menurunkan paras gula darah. Biji chia yang sudah dikisar menjadi serbuk boleh dimakan sebaik selepas makan untuk menurunkan gula darah dengan lebih efektif.
Manfaat lain adalah ia boleh mengurangkan selera makan , baik untuk mereka yang berdiet. Dan boleh mengurangkan penyakit jantung.
Lebih mengagumkan biji chia boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan keradangan akibat bahan kimia yang diambil oleh tubuh.
3. BIJI BIJAN

Di negara barat dan Timur Tengah bijan dikenali sebagai tahini.
Setiap 28gm bijan mengandungi nutrisi :
Kalori : 160
Fiber/ serat : 3.3 gm
Protein : 5gm
Lemak Monounsaturated (lemak tak tepu) : 5.3gm
Omega 6 : 6gm
‘Copper’ : 57% daripada RDI
Manganese : 34% daripada RDI
Magnesium : 25 % daripada RDI
Seperti flaxseeds ia juga mengandungi banyak lignans, dan salah satunya disebut sesamin. Sebenarnya bijan adalah sumber terbaik lignans.
Sesamin dalam bijan boleh bertukar menjadi sejenis lignan yang lain iaitu enterolactone oleh bakteria baik dalam usus. Ia bertindak seperti hormon seks estrogen yang berkait boleh mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser payu dara.
Ada kajian yang menyatakan wanita pos-menopos yang memakan 50gm serbuk bijan setiap hari selama lima minggu dikatakan mengalami kadar penurunan kolestrol dalam darah dan meningkatkan status hormon seks.
Bijan juga dipercayai menurunkan keradangan dan ketegangan oksidatif termasuk arthritis dan kerosakan otot.
4. BIJI LABU

Biji labu rasanya lemak manis memang jadi kegemaran. Tapi bukan yang putih tu ya, yang masin betul tu. Tu dah diproses
Ia sumber yang kaya dengan fosforus, lemak monounsaturated dan Omega 6.
Setiap 28gm biji labu mengandungi nutrisi :
Kalori : 151
Fiber : 1.7gm
Protein : 7gm
Lemak monounsaturated (lemak tak tepu) : 4gm
Lemak Omega 6 : 6gm
Manganese : 42% daripada RDI
Magnesium : 37% daripada RDI
Fosforus : 33% daripada RDI
Biji labu adalah sumber yang baik mengandungi phytosterols yang boleh membantu menurunkan kolestrol darah.
Dikatakan mereka yang mengambil biji labu dan biji bunga matahari menunjukkan pengurangan risiko kanser payu dara. Dan juga mengurangkan risiko batu karang dengan menurunkan jumlah kalsium dalam air kencing.
Kajian menunjukkan minyak biji labu boleh membantu memperbaiki simpton gangguan prostat dan pundi kencing. Di kalangan wanita post menopos pula baju labu juga dikatakan boleh membantu mengurangkan tekanan darah, meningkatkan HDL kolestrol (baik) dan mengatasi masalah simpon menopos.
5. BIJI BUNGA MATAHARI

Biji bunga matahari mengandungi jumlah protein, lemak mounounsaturated, dan Vitamin E.
Setiap 28gm biji bunga matahari mengandungi nutrisi :
Kalori : 164
Fiber/serat : 2.4gm
Protein : 5.8gm
Lemak monounsaturared (lemak tak tepu) : 5.2gm
Lemak Omega 6 : 6.4gm
Vitamin E : 47% daripada RDI
Manganese : 27% daripada RDI
Magnesium : 23% daripada RDI
Biji bunga matahari sering dikaitkan dengan penurunan keradangan di kalangan orang pertengahan usia dan warga emas. Bijian ini dikatakan boleh menurunkan risiko penyakit jantung.
Terdapat kajian yang mendapati memakan biji labu boleh mempengaruhi parass kolestrol darah di kalangan wanita post menopos yang mengalami diabetes tahap 2.
Didapati diet biji bunga matahari mengurangkan triglycerides di dalam darah lebih dari memakan badam. Bagaimana pun, biji bunga matahari juga turun menurunkan paras HDL kolestrol (baik), bermakna ia mengurang kan kedua-dua kolestrol baik dan jahat.

Kesemua biji-bijian ini juga boleh ditambah ke dalam salad, yogurt, sajian oat dan ‘smoothies’ selain dijadikan snek ringan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Pakora Kentang Berkeju Yang Lazat, Rangup & Membuka Selera

Pakora merupakan antara snek yang popular dalam kalangan masyarakat India. Memang sedap dimakan panas-panas. Rangup di luar, lembut di dalam. Nak lebih enak, boleh tambahkan keju di dalamnya. Bertambah enak rasanya. Tak jemu menikmatinya.
Hidangan ini memang sesuai untuk seisi keluarga kerana Anchor Cheese Slices kaya dengan kalsium dan protein. Diperbuat dengan susu dari New Zealand, keju ini memang wajib ada dalam peti anda. Memang mudah khususnya bagi ibu-ibu yang bekerja.
POTATO PAKORA BERKEJU

BAHAN-BAHAN:
- 2 biji ubi kentang (russet potato) – kupas & potong dadu
- 6 keping Anchor Cheese Slices
- 1 biji bawang besar – hiris
- 2 tangkai daun ketumbar – cincang
- 2 biji cili hijau – cincang
- ½ inci halia – cincang
- 2 ulas bawang putih – cincang
- ½ sudu teh serbuk garam masala
- ½ sudu teh serbuk ketumbar
- ½ sudu teh serbuk kunyit
- ½ sudu teh serbuk cili
- ½ sudu teh serbuk lada hitam
- ½ sudu teh garam
BAHAN-BAHAN B:
- 80gram tepung gandum/besan flour
- 2 sudu makan air
CARA MEMASAK:
- Rebus ubi kentang hingga empuk lalu toskan (buang lebihan air) kemudian tuang ke dalam mangkuk. Hancurkan/tumbuk ubi kentang kasar (jangan terlalu lumat). Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali Anchor Cheese Slices dan bahan-bahan B ke dalam mangkuk lalu gaul rata.
- Potong Anchor Cheese Slices dan masukkan dalam mangkuk, gaul rata.
- Masukkan tepung gandum dan air sedikit demi sedikit lalu gaul rata.
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Ambil secubit bancuhan tadi lalu masukkan ke dalam minyak panas (seperti membuat cekodok). Goreng hingga keperang-perangan dan hidangkan panas bersama sos pilihan.
Dapatkan lebih banyak petua yang memudahkan kehidupan kerja-kerja anda di laman web RASA:
Cara ‘Rare’ Simpan Cili Supaya Tahan Lama, Letak Dalam Botol! 8 Bulan Pun Segar Lagi
Atasi Masalah Singki Tersumbat Guna Baking Soda & Cuka. Mudah, Tak Berpeluh Pun
Periuk Hitam Berjelaga Sebab Api Dapur Gas Warna Oren, Begini Cara Untuk ‘Adjust’
Cara Simpan Daun Kari Supaya Tahan Berbulan-Bulan. Bau Kari Kekal Sama
Waktu Letak Garam Ketika Memasak Ada Kesan Pada Masakan, Ahli Kimia Jelaskan Bezanya
Tonton lebih banyak video Resipi mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

3.Seterusnya masukkan ubi yang telah diparut. Kacau jangan berhenti ya hingga ubi jadi keperangan.
6. Sejukkan dan bila sudah mengeras, bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.