Homemade dan halal. Sedapnya! Bila tiba musim perayaanTahun Baru Cina, Kuih Bakulantara manisan yang wajib ada dan ditunggu-tunggu oleh seluruh kaum untuk menikmatinya. Namun ada kalanya, agak susah nak jumpa Kuih Bakul halal yang dihasilkan oleh orang muslim. Jadi bagi anda yang nakcuba buat sendiri, resipi Kuih Bakul homemade perkongsian saudariHidjrah Alini boleh dicuba.
1. Masukkan gula pasir, gula merah serta air ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan biarkan sejuk.
Ads
2. Sementara itu, masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk.
3. Tuangkan larutan gula dan santan tadi ke dalam tepung pulut. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan adunan tepung pulut yang telah sebati itu ke dalam kuali dan kacau sehingga adunan menjadi likat.
5. Sementara itu, alas tin dengan daun pisang, pastikan daun pisang melebihi bahagian atas tin agar mudah mengikatnya di sekeliling tin. (daun pisang dikelepetkan ke bawah)
6. Didihkan air dalam periuk kukusan dan kecilkan api.
7. Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah dialas tadi. Kukus selama 8 jam. Pastikan air yang ditambah ke dalam pengukus adalah air mendidih.
8. Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan beberapa lapisan kain muslin/kain kasa/ pembalut aluminium agar wap air tidak meniti ke atas kuih.
9. Bila cukup masa, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Jom buat Cucur Udang Geragau untuk kudapan keluarga. Sangat sedap ya! Bahan-bahan yang diperlukan sangat ringkas dan mudah didapati. Memang rugi kalau tidak dicuba. Menurut empunya resipi, saudari Har Ryea, cucur ini sangat sedap dimakan panas-panas bersama sos cili atau kuah lada. Wah…sepinggan tak cukup ni. Jomlah cuba! Anda pasti sukakannya.
CARA MEMASAK CUCUR UDANG GERAGAU YANG SANGAT SEDAP
1 biji lada merah – dihiris (bole guna cili padi, ikut kepedasan yang disukai)
Sedikit daun sup – dihiris
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam besen yang bersesuaian. 2.Gaul sebati dan pastikan semua bahan bercampur rata serta tiada gumpalan tepung. Gaul guna senduk sebab panas. 3. Biarkan adunan sejuk seketika. 4. Kemudian bolehlah jemput adunan dan bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang anda gemari. Untuk lebih mudah, basahkan sedikit tapak tangan dengan air semasa bulatkan doh bagi elak doh melekat.) 5. Panaskan minyak masak dan goreng bebola cucur tadi hingga garing dan berwarna keemasan. 6. Angkat, toskan minyak dan enak dinikmati bersama sos cili atau kuah lada. Makan panas-panas memang sedap.
Kadang rasa kecewa bila masak sagu jadi berketul-ketul. Dalam laman facebook, Deyana Hatazad berkongsi tip untuk masak sagu dan hasilnya cantik. Dia akui caranya agak renyah sedikit tapi sangat berbaloi untuk dicuba.
Tip ini wajib ikut tau
* Jangan cuci sagu sebelum dimasak.
* Pastikan air betul-betul mendidih baru masukkan sagu.
* Kacau sagu setiap 5 minit supaya sagu tak berketul.
* Masa cuci sagu yang dah masak, masukkan dalam bekas berisi air supaya sagu tak melekat.
* Lepas letak pewarna, kena cuci lagi sebab tak mau warna nanti bercampur dalam kuah.
* Nak makan tapis dulu baru letak dalam bekas dihidang. Baru letak kuah.
SAGU BERKUAH
BAHAN-BAHAN
Sagu
Pewarna (ikut kesukaan)
1 tin susu cair
1/2 cawan air
1 keping gula melaka
2 sudu gula merah
Daun pandan
CARA MEMBUAT
1. Masak sagu sampai sagu jadi betul-betul jernih.
2. Apabila sagu sudah masak, cuci sagu itu.
3. Letak pewarna dan biarkan 20 minit. Cuci lagi. Kemudian masukkan sagu berwarna dalam bekas berisi air.
4. Untuk kuah, masukkan susu cair, air, gula melaka dan gula merah serta daun pandan. Biarkan mendidih. Siap
Pernah cuba Bubur Krong Khreng? Rupanya seakan Kuih Siput tapi dijadikan sebagai manisan dan dimakan bersama kuah seakan manisan Biji Nangka. Manisan ini terkenal dikalangan orang Kelantan namun agak sukar dibeli kerana jarang yang menjualnya. Bagi yang teringin nak cuba, saudari Farida Eida ada kongsikan resipinya. Resipi ini tiada sukatan yang khusus. Bahan asas sahaja Cuma anda boleh ubah suai jumlahnya mengikut banyak mana yang anda nak masak. Mudah kan? Selamat mencuba!
BAHAN KUAH: Santan – beli online disini Gula Garam Isi kelapa muda – jika ada Isi nangka – jika suka
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung ubi secukupnya ke dalam mangkuk. 2. Masukkan air panas mendidih sedikit demi sedikit, kacau sebati. Pastikan anda menggunakan air panas mendidih dari cerek dan bukannya dari mesin air. Jika tidak, adunan tidak akan menjadi. 3. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan. Jika masih melekat, tambah tepung ubi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang kenyal. 4. Kemudian boleh bahagikan adunan dan warnakan ikut citarasa masing-masing. 5. Cubit adunan dan terap menggunakan acuan siput.
6. Didihkan air dalam periuk dan rebus doh sehingga masak. 7. Bila doh sudah terapung, angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk. Ketepikan seketika. 8. Untuk membuat kuahnya, masak santan bersama gula dan garam. Jumlah gula bergantung pada selera. Garam pula berfungsi menaikkan rasa lemak santan. 9. Bila santan mendidih manja dan gula telah larut, masukkan isi kelapa muda dan juga isi nangka jika suka. Ia berfungsi menyedapkan lagi rasa manisan. 10. Seterusnya masukkan Krong Khreng. Masukkan doh Krong Khreng sahaja dan bukannya dituang bersama air rendaman tadi. 11. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
Tepung gomak pandan ini kena cuba bagi peminat kuih tradisional. Tekstur kuih ini cukup lembut, kenyal, dengan inti kelapa manis yang wangi dan berlemak....