Resipi kepak ayam goreng Serai Thai ini memang super yummy. Rahsiaya kena goreng dua kali. Macam mana tu? Siapa yang dah pernah cuba, mesti tahu kesedapan ayam ni. Ratah macam tu je pun sedap.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Nurul Ateekah ini Selamat mencuba.
Sediakan mangkuk atau bekas, masukkan ayam dan kesemua bahan (KECUALI daun limau purut dan minyak masak) serta bahan Yang dikisar halus. Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuantiti yang agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti. Bila minyak panas, masukkan ayam dalam kuali dan goreng sekitar 5- 7 minit.
Kemudian angkat dan rehatkan 3 minit.
Ads
Kemudian, gorengkan semula ayam tadi 1-2 minit dengan minyak yang sama dan panas.
Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas. Taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi. Gaul ayam bersama daun limau purut.
Sekali pandang macam sup tapi kuah lagi pekat. Hidangan ini adalah stew ayam bersama kentang dan lobak.
Berbanding sup, stew ayam memang lebih pekat kerana turut dimasukkan bancuhan tepung jagung dengan air. Stew ini boleh masukkan sekali kentang dan lobak, jadi makan satu lauk ini saja dah cukup lengkap.
Jika nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Eryn TJ
Cara buat stew ayam dengan kentang dan lobak
Bahan-bahan
1 ekor ayam -potong kecil
3 biji ubi kentang -potong empat
1 biji lobak merah -potong empat
1 biji bawang holland -hiris nipis
4 ulas bawang putih -diketuk
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 tangkai daun bawang -hiris
2 sudu besar tepung jagung (bancuh bersama 4 sudu besar air)
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam tumbuk
1 kiub stok ayam
Cara memasak :
1. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga keperangan. Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam menjadi sedikit keperangan.
2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan kicap air dan gaul rata bersama ayam.
3. Masukkan ubi kentang dan lobak merah. Masukkan air biar ayam, ubi kentang tenggelam dan kiub ayam.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa, serbuk lada putih & serbuk lada hitam tumbuk dan renehkan di api kecil selama 30 minit hingga ayam, kentang & lobak masak.
5. Masukkan air jagung sedikit demi sedikit untuk memekatkan kuah dan gaul rata. Tutup api dan taburkan daun bawang.
Sesekali makan mewah di hujung minggu dengan menyediakan sendiri menu casserole untuk keluarga memang berbaloi berbanding makan di luar. Menu yang disediakan oleh Chef Khairi mungkin boleh memberikan idea untuk ada menyediakan sajian casserole sendiri di rumah ikut citarasa keluarga. Memang sedap! Pasti tak menyesal jika cuba.
Ambil aduan dan bentukkan bulat-bulat. Lakukan sampai habis adunan dan masukkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
Sementara itu, sediakan sos.
Panaskan mentega dan campurkan tepung di dalam nya, kemudian tambah serbuk paprika, cream cheese dan whipping cream. Kacau sebati dengan api sederhana sehingga pekat.
Kemudian panaskan air dalam periuk, apabila mendidih masukkan bebola ayam lebih kurang lapan minit.
Panaskan sedikit mentega dalam kuali, kemudian masukkan bebola ayam. Goreng seketika untuk mendapatkan warna keperangan.
Masukkan hash brown dalam casserole, kemudian masukkan bebola ayam di atasnya.
Tuangkan pula sos di atasnya sehingga meliputi bebola ayam.
Akhir sekali, taburkan cheddar cheese sebelum dibakar lebih kurang 20-25 minit.
INFO CHEF: Untuk menjimatkan masa membuat bebola daging, anda boleh menggunakan bebola daging yang ada dijual di pasaran.
2. SEAFOOD CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
1 keping fillet ikan
30gm udang |buang kulit
50gm bawang besar | cincang
30gm mentega
30gm tepung
70gm whipping cream
10gm cuka epal
50gm Sherdded Cheddar Cheese
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
Panaskan sedikit mentega dalam kuali menggunakan api sederhana panggang fillet ikan sehingga warna keperangan.
Kemudian panggang pula udang. Angkat dan ketepikan.
Gunakan kuali yang sama. Tumiskan bawang merah, masukkan tepung dan whipping cream dan kacau sebati hingga kuah pekat.
Lengkapkan rasa dengan sedikit garam dan cuka epal.
Masukkan fillet ikan, udang di dalam casserole. Tuangkan sos di atasnya.
Akhir sekali taburkan cheese di atasnya , titikkan mentega di atas dan bakar selama 15-25 minit.
Hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Untuk isian seafood anda boleh pelbagai jenis isiannya.
3. POTATO & LEEK CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
100gm kentang | dipotong dadu
60gm whipping cream
30gm krim masam
50gm bawang holland |dihiris
40gm leek | dihiris
30gm mentega
50gm Shredded Cheddar Cheese
Garam jika perlu
Lada hitam jika perlu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
Cairkan mentega dalam kuali atas api sederhana, tumis bawang hingga layu dan masukkan leek sehingga wangi.
Masukkan pula kentang, kacau hingga kentang keperangan, lengkapkan rasa dengan lada hitam dan garam secukup rasa.
Panaskan whipping cream di dalam periuk, masukkan krim masam biarkan sehingga pekat.
Masukkan tumisan kentang dan leek dalam mangkuk casserole, tuangkan sos dan taburkan ceddar cheese di atasnya.
Bakar selama 15-2 minit atau hingga bahagian atasnya kelihatan perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk menjimatkan masa anda boleh menggunakan bebola daging yang ada dijual di pasaran.
4. CHEESY CHICKEN & HERB RICE CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
100gm beras
100gm bawang holland | dicincang
10gm bawang putih |dicincang
40gm sayur campur
40gm cendawan |dihiris
150 whipping cream
20gm mentega
50gm fillet ayam
1 sudu teh serbuk paprika
2 sudu teh kicap
1/2 rosemary
10gm parsly |dicincang
100gm Shredded Cheddar Cheese
Garam jika perlu
Lada hitam jika perlu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C sementara sediakan bahan lain.
Gaulkan garam, serbuk lada hitam daun rosemary, serbuk paprika dan bawang putih bersama fillet ayam. Perap lebih selama 30 minit.
Basuh beras, kemudian ketepikan.
Panaskan mentega dalam periuk dengan api sederhana, tumiskan bawang Holland hingga wangi, masukkan beras diikuti beras. Masak seperti masak nasi biasa.
Di dalam periuk lain, tumiskan bawang dengan sedikit mentega sehingga wangi dan masukkan sayur campur.
Masukkan whipping cream, kacau sehingga kuah pekat.
Sapukan casserole dengan mentega, masukkan nasi di lapisan bawah diikuti dengan campuran sayur campur dan akhir sekali fillet ayam di atasnya.
Akhir sekali liputi bahagian atas dengan cheddar cheese. Kemudian bakar selama 15-20 minit atau sehingga permukaan atas bertukar warna perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk lebih rasa cendawan anda boleh gunakan cendawan segar.
5. POTATO & SAUSAGE CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
100gm kentang | dipotong dadu
100gm sosej |dihiris
50gm bawang Holland |dihiris
30gm tepung
60gm whipping cream
30gm mentega
50gm Shredded Cheddar Cheese
Secubit serbuk paprika
Garam ikut keperluan
Serbuk lada hitam ikut keperluan
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C sementara itu sediakan bahan lain.
Panaskan kuali, tumiskan bawang bersama sedikit mentega, kemudian masukkan hirisan sosej, kentang, Masak sehingga wangi.
Campurkan tepung bersama whipping cream dengan api perlahan. Kacau sehingga sos menjadi pekat. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Masukkan sos ke dalam mangkuk casserole, kemudian masukkan campuran isian kentang dan sosej di atasnya, diikuti hirisan keju dan taburkan paprika di atasnya.
Bakar selama 15-20 minit atau sehingga permukaan atasnya bertukar warna perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk hidangan lebih cantik boleh juga gunakan mangkuk casserole yang kecil.
Tom Yam adalah di antara masakan yang paling mudah dibuat. Bak kata orang campak campak jadi aje.Janji bahan ramuan kenalah segar.
Ni resipi tom yam ayam dari Nurhayati Abd Malek. Ramuannya memasukkan santan, jadi tom yam ni memang sedap dihirup. Rasa masam dan berlemak sedap. Ada pulak sayur lagi berkhasiat jadinya.
1. Mula-mula masukkan ayam dan air dalam periuk, agak-agak paras tenggelam ayam.
.
2. Kemudian masukkan serai,halia dan lengkuas tadi. Biarkan mendidih sekejap. Kalau tiada lengkus boleh halia aje. 3. Dah didih tu bolehlah masukkan pes tomyam. 4. Gaul dan masuk cili. Nak pedas masukkan lebih. Sebab bila dah letak santan nanti pedas dia akan kurang.
.
5. Masukkan daun limau purut. 6. Masukkan pula sayur sayuran.
.
7. Masukkan bawang Holland.
.
8. Dah didih tu masukkan santan. Guna santan kotak pun boleh, kacau sekejap.
.
9. Kemudian masukkan asam gelugor dituruti cili padi . Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.
10.Biasa tak perlu banyak sangat pun sebab dalam pes sendiri dah ada gula dan garam. 11.Siappp! Senang sangat kan masak tomyam ni. Rasa pun sungguh sedap
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.