
Kek Gula Hangus atau juga dikenali sebagai Kek Sarang Semut adalah antara kek lama yang sentiasa diburu oleh penggemarnya. Memang tak lekang dek zaman. Dari budak kecil hinggalah ke orang dewasa, memang sukakan kek ni. Bagi anda yang berminat nak buat, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noor Azlina Khalil ni. Comfirm jadi! Geram tengok sarangnya!
KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan gula halus | dicairkan
- 2 cawan air panas | dimasukkan ke dalam gula yang telah cair untuk dijadikan gula hangus
- 7 biji telur
- 250gm mentega | dicairkan
- 1 cawan susu pekat manis
- 2 cawan tepung kek
- 2 sudu makan soda bikarbonat
- 2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Pukul telur secara lembut sahaja dan tak perlu sampai berbuih.
- Masukkan esen vanilla, susu pekat manis, mentega cair dan tepung kek. Gaul hingga adunan sebati.
- Kemudian masukkan gula hangus. Sebatikan.
- Tapis adunan dan perap selama 1-4 jam. Boleh juga perap semalaman.
- Lapik loyang dengan parchment paper.
- Panaskan ketuhar selama 10 minit pada suhu 160C kemudian baru dimasukkan loyang kek. Bakar pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga kek masak.
- Semasa membakar, guna api bahagian bawah terlebih dahulu selama 30 minit dan api bahagian atas untuk 15 minit terakhir.
Kredit resipi & foto: Noor Azlina Khalil
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Aneka Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…

Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
Koleksi Aneka Biskut Raya Sedap Berasaskan Cornflakes.

Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara biskut raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
1. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200g butter (suhu bilik)
- 3/4 cwn gula kastor
- 1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:
- Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder
gaul sebati - Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
- Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
- Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah…
Nota: Boleh tambah coklat cip jika suka.
Kredit resipi & foto: Shahira Sharif
2. CORNFLAKES MADU KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg cornflakes
- 250gm gula
- 250gm marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- Buah hiasan secukupnya – tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK:
- Satukan gula, marjerin dan susu. Panaskan sehingga berbuih. Guna api perlahan sahaja bagi elak hangit.
- Kemudian masukkan cornflakes dan kacau rata.
- Tambahkan buah kering dan gaul sekali lagi supaya semua bahan sekata. Padamkan api.
- Jemur seketikan kepingan cormflakes tadi sampai kering.
- Siap dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga dimasukkan dalam cawan kertas dan disimpan dalam balang biskut.
Kredit resipi & foto: Zarina Md Saad Nana
3. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
4. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat masakan
- 1 kotak cornflakes
- 2 sudu makan mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali.
2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa.
4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Min Hani
5. CORNFLAKES KISMIS BADAM CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes | diramas kasar
- 200gm mentega atau marjerin
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 2 kotak kecik kismis kuning lego
- 1/2 cawan badam hiris (dipanggang sebentar)
CARA MEMASAK:
- Gula dan mentegadipukul dalam 5 minit. Boleh guna pemukul dan masukkan telur.
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes,kismis, badam serta baking powder. Gaul sebati.
- Panaskan ketuharterlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.
- Sapu nipis permukaan loyang dengan marjerindan sudukan sedikit adunan pada loyang. Buat sampai habis.
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Anida Azmi
6. CORNFLAKES CHOC CHIP
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil butter oil
(* kacau pakai senduk kayu hingga sebati)
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh baking powder
(* ayak tepung gandum& tepung jagung bersama baking powder)
BAHAN C:
- 2 cawan cornflakes | diramas halus
- 1/2 cawan choc chip
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan B ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Kemudian masukkan bahan-bahan C. Uli lagi hingga sekata.
- Bentukkan doh dan susun atas loyang pembakar.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Fatimah Ishak
7. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 50gm shortening
- 80gm gula aising
- Secubit garam
(Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
- 175gm tepung naik sendiri
- 150gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
- 50gm conflakes ( ramas kasar)
- 50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
- 80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
- Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
- Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
- Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
- Bakar selama 20-25 minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Kek Slice Vanila Biscoff Rasanya Macam Di Bakeri

Isi Kandungan
ToggleTiba-tiba tekak teringin nak menikmati kek yang dijual di bakeri. Nak hasilkan kek yang sedap dan berperisa macam di bakeri kenalah cukup bahan-bahannya. Orang kata jangan derhaka dengan resepi, ikut langkah yang betul pasti menjadi kek anda. Bila dah mahir nanti membuatnya, bolehlah jana pendapatan dari kek yang anda masak. Kek yang dikongsi oleh Azlina Ina dijamin sedap dan tak rugi mencuba.
Kek Slice Vanila Biscoff
Loyang 12×12
Bahan-bahan:
10 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu besar ovalate
1 sudu besar esen creamy vanila
4 cawan self rising
Mix sekali dalam bowl mixer
Dah separa gebu masukkan 1/4 cawan susu full cream
Bila dah gebu matikan mixer
Tambah 1/2 cawan majerin yang dicairkan
Gaul sebati
Loyang 12×12 spray panola
Isi kan adunan
Bakar suhu 180 masa 40 minit
Keluarkan kek biar sejuk dan belah dua bahagian
Topping
250g cream cheese
6-7 sudu besar susu pekat
Mix sebati
Masukkan 1 kotak vivo non dairy
Mix sampai kembang gebu
Paipkan tengah-tengah kek tadi ratakan
Letak filling spread biscoff ratakan
Tutup dengan kek
Letak cream lagi atasnya
Ratakan
Tuang biscoff spread yang dah dicampur minyak sikit
Ratakan dengan spatula besi
Potong 24 keping
Tabur crumb biscoff

Hias dengan biskut biscoff

Siap untuk dihidang
Kredit: Azlina Ina Fans
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official