Kek Ribut ni memang jadi kegilaan ramai terutamanya bagi penggemar Kek Coklat. Mana tidaknya, lihat sahaja lelehan coklat yang melimpah ruah tu, memang memukau. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmad ni antara yang menarik perhatian RASA. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Biskut Honey Nestum Almond Cookies Crunch ni memang sedap dan rangup. Menerusi perkongsian saudari Hazlita Ishak, resipi ni memang sangat senang. Jadi bolehlah cuba buat sempena sambutan hari raya Aidilfitri nanti.
CARA BUAT BISKUT HONEY NESTUM ALMOND COOKIES CRUNCH
BAHAN A:
250gm mentega atau marjerin
½ cawan gula perang halus
1 penutup esen vanilla
2 sudu makan madu
BAHAN B:
1 sudu teh baking
½ sudu teh soda bikarbonat
1 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
BAHAN C:
1 ½ cawan tepung gandum
BAHAN D:
2 sudu makan susu tepung
BAHAN E:
½ cawan nestum
½ cawan cip coklat
½ cawan kepingan badam ( almond nips/strips)
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan pukul rata menggunakan pemukul tangan. Kemudian masukkan bahan B. Pukul sekali lagi hingga sebati.
2. Tambahkan bahan C sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Masukkan juga bahan D. Gaul lagi.
3. Tambahkan bahan E. Gaul lagi supaya rata. Jika adunan agak berderai, tambahkan mentega atau marjerin sedikit demi sedikit hingga adunan jadi tidak berderai. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Cubit adunan atau ambil menggunakan sudu. Kemudian susun atas dulang pembakar.
5. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 10 minit. Bakar adunan selama 30-35 minit. Masa memasak mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing. (Masak biskut ni api ketuhar kena perlahan)
6. Bila dah masak, keluarkan. Semasa panas, biskut ini agak lembut. Bila sejuk, barulah ia akan keras dan rangup bila dimakan.
Wahai mak-mak sekalian, cuba periksa ada kurma ke tidak di dapur? Ataupun tersimpan elok di dalam peti sejuk sejak dari bulan puasa yang lalu.
Tapi apa nak buat ye dengan kurma lebihan ni? Haa, jangan buang ye. Selain boleh dibuat sebagai minuman sihat, kurma boleh juga dijadikan salah satu bahan untuk kek!
Resipi perkongsian saudari Asmidar Nor, boleh dijadikan sebagai juadah makan petang sempena projek PKP di rumah.
Jom la komee kita buat Kek Kurma Homemade sendiri saja.
1.Lenyekkan kurma lembik tetapi jangan terlalu kasar atau terlalu halus. Ketepikan.
2.Satukan marjerin dan gula. Kacau guna senduk sahaja sampai sebati. Masukkan telur satu persatu, jangan semua sekali ye. Kemudian, masukkan sedikit esen vanilla.
3. Masukkan kurma yang telah dilenyekkan tadi. Kacau sebati. Kemudian, masukkan tepung yang diayakkan tadi. Kacau sebati sekali lagi.
4. Sapu loyang dengan minyak atau alas dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang. Kemudian, tabur kurma keras tadi ikut kreativiti masing-masing.
5. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 55 minit. (bergantung kepada ketuhar masing-masing).
Yummy! Kek yang enak dimakan ketika masih sejuk sambil minum teh o panas. Kek lapis kastard sangat mudah dibuat terutama lapisan kastard yang licin dengan langkah-langkah yang betul.
KEK LAPIS KASTARD PANDAN / PANDAN LAYER CAKE
BAHAN-BAHAN
5 biji telur gred A
2 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk tartar
¾ cawan gula
Sedikit perwarna hijau
1 sudu teh emluco pandan
¼ Minyak masak
CARA MENYEDIAKANNYA
Panaskan oven 170′ 10 mnit
Kacau semua bahan-bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu.
Selepas itu masukkan minyak dan gaul sebati.
Gris loyang dengan minyak kemudian masukkan adunan tadi. Hentak sidikit untuk membuang udara.
Masukkn adunan ke dalam oven bakar suhu 170′ selama 50 mnit. (bergantung juga kepada oven masing-masing)
BAHAN KASTARD:
1050gm santan (santan kotak 200g + air)
10gm serbuk agar-agar
225gm gula
100gm Tepung hoen kwee (hijau)
75g jus pandan (4 helai daun pandan di kisar dengan 75g air) perah dan tapis hanya ambil airnya
1 sudu teh paste pandan
Secubit garam
CARA MENYEDIAKANNYA
Masukkan semua bahan dalam kuali. Kacau sampai tiada tepung yang berketul. Gunakan whisk dan seeloknya tapis untuk tekstur yang halus.
Buka api sedrhana. Kacau hingga kental dan berkilat.
CARA MELAPIS KEK
Potong nipis kek 3 atau 4 lapis kek. Pastikan saiz kek lebih kecil dari loyang. Kalau kek saiz 7, buat loyang size 8. Ataupun boleh buang sedikit sekliling kek tu supaya saiz jadi lebih kecil.
Sendukkan adunan kastard dalam loyang dan ratakan. Selepas itu masukkan selapis kek.
Tambahkan lagi adunan kastard pampai di bahagian tepi loyang. Ulang langkah yang sama hingga habis.
Sejukkan dalam peti 3-4jam. Lebih sedap makan ketika sejuk.