
Kek Pisang antara resipi kek yang paling mudah nak buat. Malah ia juga memang menjadi kegemaran ramai. Siapa suka makan kek pisang? Anda patut cuba resipi perkongsian Puan Sabariah Sharif ni. Sangat ringkas dan mudah malah kombinasi manis pisang dan cip coklat memang sangat serasi. Kena cuba uols!
KEK PISANG MOIST

BAHAN-BAHAN:
- 4 biji pisang berangan masak ranum/ apa-apa pisang yang sesuai.
- 1/4 cawan gula
- 1 cawan tepung gandum*
- 1 sudu teh soda bikarbonat*
- Secubit garam*
- Sedikit esen vanila
- 2 biji telur grade A
- 1/4 cawan minyak jagung/minyak masak

CARA MEMASAK:
- Lenyek pisang sampai hancur dan kacau sebati dengan gula.
- Ayak bahan-bahan bertanda * dan satukan dalam satu mangkuk.
- Pukul telur sampai berbuih.
- Satukan semua bahan step 1,2, 3 dan gaul rata.
- Masukkan esen vanila.
- Selepas itu masukkan minyak jagung dan kaup sebati.
- Kemudian masukkan dalam paper cup/ loyang (saya guna 1 paper cup= 2 scoop ice cream)
- Hiaskan dengan apa-apa topping yang di sukai (saya letak chocolate chip sebab kombinasi pisang dan coklat memang sangat sedap)
- Hentakkan sikit loyang/ paper cup untuk buang angin.
- Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Set suhu 200c. Bakar selama 30min atau sehingga masak.
PERINGATAN: SETIAP OVEN ADALAH BERBEZA. JADI MASA MEMASAK MUNGKIN SEDIKIT BERBEZA
INFO CHEF: Boleh juga hiris nipis pisang dan letak di atas adunan kek sebelum dibakar.
Kredit resipi & foto: Sabariah Sharif
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kek Berasaskan Blueberi, Oren dan Lemon, 3 Buah ‘Ajaib’ Ni Memang Penyedap Kek. Jom Cuba Di Aidiladha Ni…

Ada setengah kek, bila dah lemak, manis berkrim pasti rasa muak kan. Tapi bila ada ramuan buah-buahan pasti kurang rasa muaknya. Malahan tak cukup sekeping, pasti nak tambah lagi. Rasa citrus dan manis buah menyebabkan kek lebih seronok dinikmati.
Di Aidiladha ini 3 resipi istimewa dari Dill Cakes Ni pasti menggembirakan tetamu yang berkunjung ke rumah.
Jom semak resipinya…
1.KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream.
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
- 250 gm biskut marie
- 125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK:
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat.
Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4.Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm
Waktu memasak: 3-4 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air)
Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
2. KEK BLACK FOREST
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan diayak (bahan kering) :
- 227 gm tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh krim tartar
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ tin susu cair
2 biji telur
Bahan inti :
- 350 gm @ 1 tin buah blueberi
- 3 sudu makan inti pai blueberi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek/bakeri)
- 1 sudu makan tepung jagung | diayaj
- 500 ml krim putar @ whipping cream
- Ceri merah dan hitam secukupnya untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan kering kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur, minyak, air dan susu cair dan kacau rata
3. Tuang adunan dalam loyang bulat saiz 22.9 sm.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170-180 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga masak.
Sirap blueberi :
5. Dalam mangkuk yang lain pukul krim putar hingga kental.
6. Toskan buah blueberi dalam tin, airnya diasingkan.
7. Campurkan air blueberi tadi dengan gula dan tepung jagung. Masak dengan api yang perlahan hingga pekat dan sejukkan.
8. Setelah kek sejuk potong kek kepada 3 bahagian.
9. Lapisan pertama letakkan sirap blueberi tadi.
10. Sapu atasnya whipping cream yang telah diputar. Letak inti atau blueberi filling di atasnya.
11. Ulamg langkah untuk lapisan kedua dan ketiga.
12. Hias di atasnya dengan whipping cream dan juga buah ceri merah/hitam.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat 22.9 sm
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Inti blueberi menghasilkan rasa buah blueberi asli
Keistimewaan: Kek klasik yang terkenal zaman berzaman,kaya dengan rasa buah
INFO : Jangan putar whipping cream terlalu laju atau lama, ia akan menyebabkan krim terlalu pekat dan payah untuk disapu.
3.KEK OREN
BAHAN-BAHAN :
- 150 gram mentega
- 160 gram tepung gandum | diayak
- 1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
- 160 gram gula kastor
- 3 biji telur
- 2 sudu makanr jus Sunquick @ guna jus oren sebenar
- Sedikit parutan kulit oren | opsyenal
Bahan krim (topping) :
- 250 gm Fresh Cream
- 1/2 sudu the ekstrak vanilla
- 1/2 sudu teh eksrak oren
- 2 sudu teh parutan kulit oren
(Putar kesemua bahan hingga kembang dan berkrim halus)
CARA MEMASAK :
1. Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang diayak dengan serbuk penaik sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
3. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren. Kacau sebati.
4. Tuang ke dalam acuan tin pembakar segi empat saiz 17.8 sm x 17.8 sm yang telah digriskan dengan mentega dan ditabur sedikit tepung.
5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Hiaskan dengan adunan fresh cream dan hiaskan hirisan oren jika suka.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat ukuran 17.8 sm x 17.8 sm
Waktu memasak: 45 minit
Keistimewaan: Jus oren dan parutan kulit oren menghasilkan aroma yang segar harum
INFO :Fresh cream biasanya dijual dalam bentuk beku. Nyahbekukannya semalaman atau seharian di bahagian bawah peti sejuk jika ingin menggunakannya esok hari.
4.KEK VICTORIA SANDWIC
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 200 gm gula castor
- 220 gm tepung kek | campur sekali tepung jagung ,diayak *
- 30 gm tepung jagung *
- secubit garam
- 5 biji telur saiz A
- 2 sudu makan golden syrup
- 2 sudu teh esen vanilla
Jem strawberi secukupnya untuk disapu pada kek.
Bahan krim keju vanilla :
- 250 gm krim keju vanilla
- 1 1/2 cawan non Dairy Whipping Cream
- 56 gm krim keju
- 2 sudu makan pes lemon
*(Putarkan krim keju dan pes lemon hingga lembut. Dalam bekas ‘mixer’ yang lain putarkan whipping cream hingga kental. Satukan dua adunan ini, kaup balik rata. Masukkan dalam beg piping)
*Buah-buahn beri secukupnya untuk hiasan atas kek
CARA MEMASAK :
1 .Panaskan oven suhu 150 darjah celcius dan dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 20 sm yang dialas dengan kertas kek.
2. Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
3. Putar mentega, gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan masukkan esen vanila.
5. Masukkan kek dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan ke dalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170 darjah celcius.
CARA MENYUSUN DAN MENGHIAS KEK :
1. Kek yang sudah sejuk potong bahagian atasnya yang keras. Jadikan permukaan yang rata.
2. Letakkan satu keping kek atas lapik kek dan paipkan krim (vanilla cream cheese tadi di atasnya).
3. Kemudian letakkan jam strawberi tadi.
4. Tutup dengan keeping kek yang satu lagi.
5. Ulang proses yang sama
6. Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan beri yang segar
7. Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi.
8. Sejukkan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat bersaiz 20.3 sm
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan: Kek yang cantik dengan variasi beri dan lazat dengan krim keju
INFO : Selain menggunakan krim keju, anda boleh juga menggunakan Swiss datau French meringue butter cream. Semua pun sedap rasanya.
RESEPI :
TERIMA KASIH :
DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG
U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM. FB
IG:fadzilmdsalleh. http://dill-cakes.blogspot.com
Kek Coklat Karamel, Gabungan Kek Coklat dan Puding Kastad Enak

Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.
Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.
KEK COKLAT KARAMEL

BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel
1 sudu besar air
* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan
Bahan Puding:
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan susu cair
3 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel
*Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu
BAHAN KEK :
Bahan A:
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak
3 biji telur
1 sudu kecil esen Vanilla
Bahan B:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil banking soda
2 sudu sudu kecil baking powder
*Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..
Cara memasak:
1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje
3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit.
4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Kredit Resepi : Liza Na
Oleh : Lizana Kitchen
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
5 Kek Gebu Dari Adriana Cakes House. Kek Lobak Merahnya Memang ‘Legend’…

Kepelbagaian bahan ramuan kek adalah kunci kepada terciptanya pelbagai resepi kek. Tak payah tunggu raya pun boleh aje buat kek ni. Kalau terlebih boleh aje simpan dalam peti sejuk. Jadi kalau ada tetamu tetiba datang ke rumah , bolehlah jamu kek sedap gebu ni.

Samada dari buah-buahan, bijirin ,kekacang, coklat dan perisa memberikan variasi dan ‘warna’ kepada kek tersebut. Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House sudi berkongsi resipi kepada ‘followers’ RASA.
1. KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM

BAHAN-BAHAN :
BAHAN A:
- 200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak
- *Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
- 250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
- 100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
- 240 gm gula halus
- 180 gm minyak jagung
- 2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
- 150 gm krim keju
- 30 gm mentega tanpa garam
- 60 gm gula aising
- 10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Putar gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati.
5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit.
7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing..
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju :
1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 40 – 50 minit
Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
2. KEK JAGUNG LAPIS

BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
- 5 biji telur gred A
- 160 gm gula
- 125 gm tepung gandum*
- 1 sudu kecil baking powder* (*disatukan dan diayak)
- 75 gm minyak jagung
- 15 gm ovalet
- 2 sudu makan susu segar
Bahan kastad :
- 1050 ml santan (200ml santan kotak + air)
- 225 gm gula castor
- 10 gm serbuk agar agar
- Sedikit pewarna kuning
- 100 gm tepung Hoen Kwee (warna kuning)
- 75 ml air
- Secubit garam
- 400 gm ( 1tin jagung krim)
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Satukan telur, ovalatte dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu segar. Gaul rata.
2. Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin segi empat berukuran (20 sm x 20sm,) yang telah disapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas mentega.
3. Sapukan juga permukaan kertas dengan mentega.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit. Bila sudah masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan di atas redai.
5. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bahagian tepi kek sehingga menjadi (17.8 sm ). Kemudian potong kek menjadi 3 keping.
Kastad:
1. Satukan semua bahan untuk kastad (kecuali jagung dalam tin) dalam bekas tahan panas.
2. Masak di atas air mendidih (secara double boiler) gunakan whisk.
3. Kacau hingga pekat dan berkilat. Masukkan jagung dan kacau sebati. Padamkan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis .
Cara buat lapisan kek jagung
1. Gunakan tin berukuran 20sm x 20sm (kedalaman 8 sm )
2. Tuang 1/3 adunan kastard ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian letakkan 1 lapis kek di atas kastard tadi dan ditekan tekan sedikit.
3. Tuang lagi 1/3 kastad di atas kek. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek.
4. Ratakan biar memenuhi bahagian yang kosong di sekeliling loyang. Lapiskan lagi dengan kek dan kemudian kastard dan di akhiri dengan kek.
5. Isi ruang ruang tepi kek dengan lebihan kastard.
6. Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1 jam. Keluarkan kek dari acuan.
*Bahagian yang ada kastad itu di atas dan kek di bawah. Ini bermakna kek ini dimulai dengan bahagian kastad dan akhir dgn kek.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat 20sm x 20sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 45 – 50 minit
Keistimewaan: Rasa jagung dapat dinikmati dalam kastad jagung yang dibuat
INFO : Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam dan potong serta hidangkan semasa sejuk.
3. KEK KACANG PECAN COKLAT GANACHE

BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
- 4 biji telur gred A
- 180 gm gula kastor
- 170 gm tepung kek | diayak
- 2 sudu makan serbuk kacang pecan
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 1 sudu makan ovalet
- 50 ml minyak jagung
- 1 sudu teh perisa badam
Bahan krim:
- 200 gm non dairy whipping cream (pukul sehingga kental)
Bahan Choc Ganache :
- 100 gm coklat masakan
- 100 gm non dairy whipping cream
- 1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Ayak berrsama tepung kek dan serbuk penaik.
2. Satukan semua bahan di atas kecuali minyak jagung
3. Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih, kembang dan gebu.
4. Tambahkan minyak jagung dan kaup balik sehingga sebati.
5. Tuang adunan ke dalam loyang 20 sm yang telah dilapik dan disapu mentega.
6. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30-35 minit bergantung kepada suhu oven anda.
7. Terbalikkan kek di atas redai sebaik sahaja kek masak. Selepas 5 minit, terbalikkan semula dan keluarkan dari loyang pembakar.
8. Biarkan kek sejuk, kemudian potong kepada 2 atau 3 kepingan.
Coklat Ganache :
1. Panaskan whipping cream sehingga mendidih
2. Masukkan whipping cream yang telah mendidih tadi ke dalam mangkuk berisi coklat masakan.
3. Tambahkan mentega dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
Menghias kek:
1. Potong kek kepada 2 atau 3 keping. Letakkan sekeping kek di atas lapik kek.
2. Sapukan kek dengan whipping cream tadi. Kemudian letak sedikit coklat ganache di atasnya. Ratakan.
3. Letakkan lapisan seterusnya. Salut keseluruhan kek dengan menggunakan whipping cream. Simpan di dalam peti ais selama lebih kurang 1 jam atau sehingga krim mengeras.
4. Kemudian, curahkan coklat ganache di atasnya dan ratakan ke seluruh kek. Sejukkan.
5. Akhir sekali, hiaskan atas kek dengan baki kacang pecan mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat atau empat segi bersaiz 20 sm (1kg)
Waktu memasak: 40 – 45 minit
Keistimewaan: Rasa coklat dan kacang pecan yang lazat
INFO : Coklat ganache yang betul cara masaknya akan menyedapkan lagi kek coklat dan menambah lebih perisa coklat kepada kek coklat anda.
4. KEK TIRAMISU

BAHAN-BAHAN:
Bahan kek span perasa kopi :
- 150gm tepung superfine | diayak
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalet
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 80 ml susu segar
- 80 ml minyak jagung
- 1 sudu teh perasa kopi
Bahan sirap kopi:
- 1 sudu besar kopi paket 3 dalam 1(apa apa jenama)
- ¼ cawan air panas
* Satukan bahan di atas untuk menjadikan sirap kopi
Bahan krim keju:
- 250 gm krim keju
- 120 gm gula aising
- 200 gm whipping cream
- 150gm yogurt perasa asli
- 20 gm gelatin
- 80ml air panas
Cara membuat:
Kek :
1. Satukan tepung, gula, telur, ovalete dan serbuk penaik. Pukul selama 5 minit.
2. Perlahankan mixer, masukkan susu segar dan pukul lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Matikan mixer, masukkan minyak jagung dan gaulkan secara kaup balik.
4. Tambah kan perasa kopi dan kacau sebati.
5. Sediakan loyang bersaiz 20 sm (disapu mentega serta dialas bahagian bawah loyang). Masukkan adunan dan hentakkan sedikit adunan.
6. Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 25-30minit.
7. Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan selama 1 minit (bertujuan supaya kek tidak mengecut dan turun). Selepas itu terbalikkan semula loyang dan keluarkan kek.
Krim keju :
1. Putar krim keju dan gula hingga lembut. Masukkan yogut dan pukul lagi sehingga sebati.
2. Campur gelatin dan air panas. Gaul hingga gelatin larut. Setelah sejuk, campurkan gelatin ke dalam adunan keju tadi. Gaul sebati.
3. Masukkan whipping cream yang telah dipukul hingga kental ke dalam adunan keju dan gaul sebati.
Menghias kek:
1. Letakkan sekeping kek span di atas papan alas kek. Renjiskan sirap kopi ke atas permukaan kek supaya ia menjadi lembab.
2. Kemudian letakkan adunan keju ke atas kek dan ratakan.
3. Letakkan lapisan kedua dan ulangi langkah sama sehingga lapisan terakhir kek. Ratakan krim dibahagian tepi kek.
4. Untuk hiasan, taburkan serbuk koko di atas kek menggunakan penapis.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 1kg)
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan: Rasa kopi asli dengan aroma kopi yang harum
INFO :Kek yang menepati citarasa penggemar kopi. Rasa krim keju mengimbangi rasa kopi dan memberi rasa lemak berkrim pada tiramisu ini.
5.KEK KEJU OREO

Bahan-bahan :
Bahan dasar kerak :
- 80 gm biskut oreo | telah di asingkan intinya
- 50 gm mentega | yang dicairkan
Bahan krim keju :
- 250 gm krim keju @ cream cheese
- 200 gm non dairy whipping cream
- 150 gm yogurt biasa
- 50gm gula kastor
- 15 gm gelatin
- 60 ml air panas
- 50 gm serbuk oreo dan sedikit biskut oreo sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Dasar kerak:
1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang spring form 18cm. Alas loyang dengan pembalut plastik atau kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan.
2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padatkan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit hingga sejam.
Kek krim keju :
3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan.
4. Pukul krim keju cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu.
5. Masukkan yogut dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
6. Gunakan spatula, masukkan serbuk oreo dan kacau sedikit. Tidak perlu kacau sebati.
7. Tuang separuh adunan ke dalam loyang biskut tadi. Letakkan beberapa keping biskut oreo dan tuangkan baki adunan cheese di atasnya.
6. Sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg)
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak :Gelatin panas dan didinginkan dalam peti sejuk
Keistimewaan: Biskut oreo memberi kelainan rasa pada kek keju
INFO : Balut dasar loyang pembakar menggunakan plastik pembalut untuk memudahkan kek dikeluarkan dari loyang pembakar.
TERIMA KASIH : ADRIANA CAKES HOU SE. FB: Adriana Cake & Cookies, IG : Adriana_cakeshut

