Kek moden penuh cheese atau krim kalau dihidang memang kita akan makan tapi biasanya cukup setakat sepotong.
Tapi lain pula kalau hidang kek kampung, berpotong-potong boleh layan. Tak puas makan. Selain kek butter, kek marble ini juga antara yang jadi pilihan.
Kek macam ini juga boleh sangat kita buat sendiri, yang tak berapa pandai baking pun kalau cuba insya-Allah jadi.
Kek marble kampung, mudah confirm jadi
Bahan-bahan
1 cawan gula kastor
250g butter
4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (boleh guna tepung naik sendiri juga)
Esen vanila
Serbuk koko/emulco
Cara membuat:
1. Pukul butter dan gula sampai putih gebu.
2. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan telur sebiji dan putar lagi.
4. Masukkan tepung sikit dan putar.
5. Ulang langkah no. 3 dan no 4 sampai habis.
6. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian tambah serbuk koko/emulco.
7. Sendukkan adunan (ikut cita rasa nak patern macam mana).
8. Lorek bahagian atas kemudian hentak sedikit loyang. Guna loyang 7×7 inci.
9. Suhu 150C @ 160C (mengikut oven masing-masing) selama 50 minit – 1 jam sampai masak.
10. Sisip tepi loyang dengan pisau dan terbalikkan. Dah sejuk boleh potong dan dihidang.
Selamat mencuba.
Sumber: Nor Diana Mat Desa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kek Homemade Sedap & Gebu Guna Tapai Ubi.
Tapai Ubi Kayu biasanya dimakan begitu sahaja, dinikmati bersama kuah santan atau dimakan bersama cendol. Rasanya yang manis dan sedikit masam memang membuka selera. Di sesetengah tempah, tapai juga ada dimasak seakan pisang goreng. Menerusi perkongsian saudari Izza Howzin, beliau menunjukkan cara-cara membuat kek menggunakan tapai ubi ni. Unik kan? Menurut beliau kek ini memang sedap dan gebu. Puan-puan bolehlah cuba.
RESIPI KEK TAPAI UBI
BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung naik sendiri
- 5 biji telur
- 3 biji kuning telur
- 250gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalette
- 350gm tapai ubi
- 100ml santan
- 150gm mentega cair
- Keju parut secukupnya – boleh guna keju cheddar
CARA MEMASAK:
1. Ambil tapai ubi dan buang uratnya. Kemudian kisar bersama santan. Ketepikan.
2. Pukul gula, telur dan ovallette hingga kental.
3. Masukkan tepung naik sendiri dan adun hingga sebati.
4. Masukkan kisaran tapai dan santan tadi. Sebatikan.
5. Seterusnya masukkan mentega cair. Pukul seketika.
6. Ambil loyang bersaiz 9 atau 10 inci kemudian oles sedikit mentega. Tuang adunan ke tadi.
7. Tabur parutan keju dengan secukupnya. Boleh juga digantikan dengan parutan coklat.
8. Bakar kek pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga kek masak.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Izza Howzin
Resipi Kek Coklat Moist & Kek Cheese Leleh Saiz Mini
Isi Kandungan
ToggleKek Coklat Moist dan Kek Cheese Leleh memang jadi kegemaran ramai. Namun biaanya dijual dalam bekas yang besar. Bagi yang nak makan sendiri atau untuk jualan,. kek saiz mini begini memang sangat sesuai. Saudari Habsah Ngah ada kongsikan resipinya. Sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Selamat mencuba!
KEK COKLAT MOIST MINI
BAHAN UNTUK KEK COKLAT:
1 cawan minyak masak*
1 cawan gula*
1 cawan susu pekat manis* – beli online disini
1 cawan susu cair* – beli online disini
1 cawan serbuk koko* – beli online disini
1 ½ cawan tepung gandum | ayak – beli online disini
1 sudu kecil baking powder | ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat | ayak
3 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya.
3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar.
4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau.
5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung.
6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula.
7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak (masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
½ cawan susu cair
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko.
3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Kek Coklat Moist sedap dimakan sejuk-sejuk.
RESIPI KEK CHEESE LELEH MINI
BAHAN A:
4 biji telur (saiz B)
1 cawan gula halus/kastor
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil emulco pandan coconut*
1 sudu kecil pewarna hijau*
*untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar (optional)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer.
3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih.
5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas.
6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau.
7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi.
8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping.
9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250gm cream cheese
½ cawan susu pekat manis
½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream
Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MEMASAK:
1. Adun semua bahan sehingga kembang dan pekat.
2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan.
3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap.
2. Nak sukat bahan,guna cawan minum teh tu je.
3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat.
4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je.
5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap.
6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Kredit resipi & foto: Habsah Ngah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
2 Resipi Masak Sardin Cara Baru, Sesuai Jadi Lauk Musim Hujan
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Mudah Buat Kek Span Keladi Sedap & Gebu!
Ada siapa di sini suka warna ungu? Melihatkan kek span keladi ni, nampak macam sedap dan gebu je.
Kalau ada keladi di rumah dan tak tahu nak buat apa, bolehlah cuba resipi kek span keladi gebu ini yang dikongsi saudari Nor Al Fatihah.
KEK SPAN KELADI GEBU
BAHAN MERINGUE:
6 biji putih telur A @ B
3/4 cawan gula kastor (kalau gula pasir 1/2 cawan saja) – beli online di sini
1 sudu teh cream of tartar (boleh ganti 1 sudu besar jus lemon) – beli online di sini
TONTON Dapur Rasa Live | Biscoff Brownies
TONTON Muffin Coklat Biscoff Lotus Bersama Siti Norliza Mohd Misni
BAHAN KEK:
6 biji kuning telur A @ B
½ cawan santan pekat – beli online di sini
½ cawan minyak masak – beli online di sini
½ sudu teh yam emulco (perisa keladi)
1 cawan tepung naik sendiri (tepung kek Bluekey kotak pink)
Pewarna ungu & putih
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. MERINGUE – Pastikan bekas adunan bersih daripada air atau minyak. Mula-mula pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian, masukkan cream of tartar. Pukul lagi dengan medium speed.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 peringkat sambil pukul dengan high speed hingga stiff peak (bertanduk). Bila diterbalikkan bekas adunan tak jatuh. Ketepikan.
3. KEK – Satukan kuning telur, santan, minyak, yam emulco atau perisa keladi. Pukul lagi dengan medium speed dalam 3-4 minit hingga kembang.
4. Masukkan tepung dan pukul sekejap saja dalam 1 minit. Masukkan meringue sedikit demi sedikit secara 3 peringkat sambil kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan-lahan hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dengan pewarna ungu dan satu lagi dicampur dengan pewarna putih. Kalau tak ada, boleh dibiarkan kosong saja atau boleh nak warnakan dengan warna lain.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Masa ni boleh panaskan ketuhar dulu, pada suhu 150°c selama 10 minit api bawah. Sapu loyang 9 inci dengan marjerin dan alas dengan baking paper di bawah dan tepi loyang.
7. Mula-mula sudukan adunan putih sebanyak 4 sudu besar di tengah-tengah loyang. Kemudian, sudukan pula adunan ungu di atasnya. Jangan dikacau. Ulang lagi langkah sama hingga habis. Di akhirnya, saya sudukan 3 sudu, kemudian 2 sudu dan atas sekali 1 sudu.
8. Tutup bahagian atas dengan adunan ungu. Kemudian, campur sedikit lagi pewarna ungu supaya lebih terang. Tompok-tompokkan dengan sudu, ambil pencungkil gigi tarik di tengah tompok-tompok tu menjadi bentuk love/daun.
9. Hentak-hentakkan sedikit loyang supaya tiada rongga udara/lubang setelah dibakar nanti.
10. Masukkan loyang kek ke dalam loyang yang lebih besar. Isi air panas hingga 1/4 dari loyang kek. Teknik ni ialah “water bath”.
11. Bakar pada suhu 150°c selama 1 jam di rak tengah menggunakan api bawah dulu.
12. Kemudian, 5 minit lagi bakar api atas saja di rak paling bawah hingga sedikit keperangan di atasnya. Bila dicucuk dengan lidi ia bersih bermakna kek sudah masak.
13. Sebaik keluar dari oven, terus terbalikkan ke atas jaring dan terbalikkan semula ke atas. Potong dan sedia dihidangkan.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Mudahnya Nak Masak Tofu Telur Quaker Oat, Kenyang & Menyihatkan
Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: