Kek moden penuh cheese atau krim kalau dihidang memang kita akan makan tapi biasanya cukup setakat sepotong.
Tapi lain pula kalau hidang kek kampung, berpotong-potong boleh layan. Tak puas makan. Selain kek butter, kek marble ini juga antara yang jadi pilihan.
Kek macam ini juga boleh sangat kita buat sendiri, yang tak berapa pandai baking pun kalau cuba insya-Allah jadi.
Kek marble kampung, mudah confirm jadi
Bahan-bahan
1 cawan gula kastor
250g butter
4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (boleh guna tepung naik sendiri juga)
Esen vanila
Serbuk koko/emulco
Cara membuat:
IKLAN
1. Pukul butter dan gula sampai putih gebu.
2. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan telur sebiji dan putar lagi.
IKLAN
4. Masukkan tepung sikit dan putar.
5. Ulang langkah no. 3 dan no 4 sampai habis.
6. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian tambah serbuk koko/emulco.
7. Sendukkan adunan (ikut cita rasa nak patern macam mana).
IKLAN
8. Lorek bahagian atas kemudian hentak sedikit loyang. Guna loyang 7×7 inci.
9. Suhu 150C @ 160C (mengikut oven masing-masing) selama 50 minit – 1 jam sampai masak.
10. Sisip tepi loyang dengan pisau dan terbalikkan. Dah sejuk boleh potong dan dihidang.
Kek batik sering menjadi kesukaan orang ramai. Selain mudah untuk disediakan, ia juga sangat sedap! Resepi kek batik kali ini mempunyai sedikit kelainan kerana menggunakan biskut jejari di mana hasilnya sangat cantik dan yang pasti mudah & sedap! Bahan-bahan yang diperlukan tidak banyak beza dengan bahan untuk membuat kek batik biasa. Cuma, biskut Marie atau biskut keping ditukarkan dengan biskut jejari.
RESEPI KEK BATIK MENGGUNAKAN BISKUT JEJARI
Bahan-bahan
1/2 tin susu pekat manis
2 cawan milo
1 ketul butter (250 gm)
2 bungkus biskut jejari
Cara Penyediaan
1. Cairkan Butter
Pertama sekali, cairkan butter di dalam periuk.
2. Masukkan Susu Pekat & Milo
Bila dah cair, masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Kacau sebati.
Seterusnya, masukkan pula 2 cawan Milo. Adunan ini akan dilapis-lapiskan pada biskut nanti.
3. Susun Biskut
Sekarang, masa untuk menyediakan acuan. Mula-mula, lapikkan plastik pada loyang.
Kemudian, susun biskut selapis demi selapis. Ambil lebih kurang 1 senduk coklat dan lapiskan di antara lapisan biskut tersebut.
4. Bubuh Topping
Bila dah siap lapisan paling atas, taburkan apa-apa topping yang anda suka. Boleh gunakan almond nib. Kalau nak tabur lain-lain pun boleh, badam cincang, parutan keju, nestum, atau apa saja mengikut kreativiti.
5. Sejukkan
Akhir sekali, sejukkan selama lebih kurang 4-5 jam sebelum dipotong.
Ramadan dan Syawal bakal menjelang. Rasa tak lengkap tanpa adanya biskut Almond London ni. Kombinasi rasa coklat dan kacang badam rangup, memang sedap sangat. Menurut empunya resipi, cara yang dikongsi sangat mudah kerana tidak memerlukan mesin pengadun. Malah sukatannya juga menggunakan cawan sahaja. Wah..mesti sedap kan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Fazilah Zakaria ni. Pasti puas hati.
RESIPI ALMOND LONDON
BAHAN A:
1 cawan buttercup
3/4 cawan gula ising – kalau tak nak manis, boleh kurangkan
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN B:
2 ½ cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu makan tepung beras
1 sudu teh serbuk penaik
3 sudu makan serbuk badam
BAHAN C:
2 cawan coklat masakan – cairkan guna kaedah double boiler
Kacang badam secukupnya – panggang dalam ketuhar pada suhu 150C selama 15 minit
CARA MEMASAK:
1. Gaul bahan A sampai sebati guna senduk kayu sahaja. Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil diuli. Kalau doh lembik, boleh tambah tepung. Kalau keras, boleh tambah sedikit mentega. Uli jangan lama. Cukup sekadar sampai doh tak melekat di tangan sahaja.
2. Cubit doh, gentel dan masukkan 1biji kacang badam. Saiznya ikut kesukaan anda. Buat hingga habis dan susun biskut dalam dulang pembakar.
3. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing.
4. Bila biskut dah masak, sejukkan terlebih dahulu. Bila dah sejuk, boleh celupkan dalam coklat.
5. Letak biskut dalam cawan kertas dan boleh dihias dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara.
Resipi biskut paling senang nak bajet dan jimat masa! Cek yam kongsikan basic adunan untuk 3 jenis rasa rasa biskut yang berbeza. Biskut koko hitam, red velvet dan coklat cip yang sering mendapat permintaan tinggi dari pelanggan.. Selamat mencuba!
RESIPI 3 JENIS BISKUT 1 ADUNAN SAMA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega (227g)
1 cawan gula castor
1 cawan brown sugar
2 biji telur
Minyak masak 1/2 cawan
2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perisa red velvet/3 sudu makan coklat/3 sudu makan koko hitam
3 sudu bsr susu trpung
3 cawan tepung cookies/trpung gandum biasa pn blh
1 1/4 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 cawan semi sweet chocolate chips
1 cawan badam cincang, bakar seketika
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan masukkan minyak masak kacau bagi sebati.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan perisa velvet.
Masukkan tepung, susu tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), di ikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.