Sepanjang tempoh PKB ini cubalah untuk berjimat. Lihat apa yang ada di rumah dan cuba menjadi kreatif untuk membuat menu yang disukai keluarga. Jika ada pisang di rumah selain masak cucur boleh juga dibuat kek pisang untuk hidangan minum petang. Lihat resipi mudah ini.

Kek Pisang & Lemon

Bahan-bahan:

250 gm butter Lurpak
250 gm gula kastor (sis letak 200gm shj)-BELI ONLINE DI SINI

250 gm tepung kek )

1 sudu teh baking powder-ayak-BELI ONLINE DI SINI

5 biji telur grade A

1 sudu teh esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI

IKLAN

5 sudu makan buttermilk

1 biji pisang (dilenyek)

1 biji pisang (di potong nipis untuk hiasan atas kek)

2 sudu teh parutan lemon
1 sudu makan perahan lemon

Cara memasak:

IKLAN

1.Sediakan loyang 8×8 & panaskan ketuhar 180’C

2.Pukul mentega & gula kastor sehingga kembang
3.Masukkan telur satu persatu hingga habis (low speed)
4.Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan buttermilk sehingga habis
5.Masukkan esen vanila
6.Masukkan pisang yang telah dilenyek, parutan kulit & jus lemon. Gaul rata & pindahkan adunan ke dalam loyang pembakar

7.Bakar adunan selama lebih kurang 35 minit atau sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA!

IKLAN

Resipi Ikhlas Daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour

INGIN MEMBELI OVEN BARU, BOLEH BELI DI SINI.

Kek Oren Mudah Buat

Blueberry Cheesecake Cair Di Mulut

Kek Butter Horlick Lemak Manis