Resipi Kek Oren Mentega yang cukup istimewa. Teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan kek ini sangat enak. Bau harum dan segar dari parutan kulit oren dan mentega yang sangat menyelerakan. Pastikan anda guna Anchor Unsalted Butter untuk mendapatkan kek yang lebih enak dan wangi. Langsung tak terasa muak. Percayalah, sekejap je mesti kek ini habis licin dimakan. Wajib cuba!
KEK OREN MENTEGA
Bahan-Bahan:
280gram tepung gandum – ayak
230gram Anchor – suhu bilik
120ml Fernleaf Susu UHT
180gram gula kastor
3 biji telur – gred A
2 sudu makan jus oren
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan parutan kulit oren
¼ sudu teh garam halus
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk pengadun; pukul Anchor Unsalted Butter bersama gula kastor hingga kembang dan ringan.
Masukkan telur satu persatu lalu pukul lagi hingga sebati. Masukkan jus oren dan parutan kulit oren.
Masukkan tepung gandum, baking powder, garam dan Fernleaf Susu UHT lalu kacau adunan hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan yang telah disapu sedikit mentega dan dialas dengan kertas parchment.
Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 50-60 minit atau hingga kek masak. Sejukkan kek dan hias mengikut cita rasa.
Nasi Goreng Tomyam merupakan salah satu menu kedai makan yang menjadi pilihan ramai dek kerana rasanya yang sedap. sesuai dinikmati pada bila-bila masa, menu ni sebenarnya tidak sukar untuk disediakan. Nak lagi padu, tambahkan Anchor Unsalted Butter dan Anchor Cheddar Cheese Slices di dalam hidangan anda. Gerenti sedap tak terkata. Sebagai pelangkap, nikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Strawberry. Jom cuba.
NASI GORENG TOMYAM
Bahan-bahan:
1 mangkuk nasi putih
3 sudu besar Anchor Unsalted Butter
4 keping Anchor Cheddar Cheese Slices
2 sudu besar pes tomyam
150gm dada ayam | potong kiub
8 ekor udang
3 helai daun limau
5 ulas bawang putih | kisar kasar
1 biji cili merah | dihiris
4 keping cendawan tiram
1 batang serai | dihiris
3 sudu air
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Strawberry
Cara Memasak:
Cairkan Anchor Unsalted Butter, tumis ayam bersama bawang putih dan serai. masak hingga naik bau. Masukkan daun limau dan cili merah.
Masukkan udang, cendawan dan pes tomyam. tambahkan air lalu gaul sebati hingga udang masak.
Ramadan semakin hampir. Pasti banyak buah kurma dijual di sana sini kerana semakin ramai yang ingin mendapatkan manfaat tenaga segara daripada buah yang bertaraf makanan sunah ini.
KEPINGAN KURMA DAN KEKACANG
Bahan-bahan
300 gram kurma dan kekacang (buang biji dan cencang halus)
1 cawan air
50 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
185 gram mentega (dadu kecil)
125 gram gula perang
1 biji telur
175 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikabonat
120 rolled oats
1 cawan kacang pistachio (cencang kasar)
Cara memasak
1. Letakkan parchment paper di dalam loyang empat segi berukuran 2½cm x 16cm x 35cm dan minyakkan di sekeliling loyang.
2. Panaskan ketuhar kepada 195 darjah celcius.
3. Masukkan kurma, air, gula dan esen vanila ke dalam periuk kecil dan kacau di atas api serdehana untuk 10 -12 minit atau sehingga kurma menyerap cecair.
4. Sejukkan sebentar di bawah suhu bilik.
5. Putarkan mentega dan gula perang sehingga gebu. Pukul di dalam telur.
6. Gaulkan tepung naik sendiri, soda bikabonat, rolled oats dan kacang pistachio sehingga rata.
7. Campurkan separuh daripada adunan ke dalam loyang, kemudian gunakan bahagian belakang sudu besi dan tekan adunan perlahan sehingga adunan padat dan menjadi sama rata.
8. Taburkan kacang pistachio di atas adunan dan lapiskan pula di atas adunan kacang pistachio dengan campuran kurma dengan berhati-hati.
9. Kemudian taburkan baki kacang pistachio, dan akhiri dengan meletakkan baki adunan diatas campuran kurma dan kacang sehingga ditutupi sepenuhnya.
10. Bakar di dalam ketuhar pada 175 darjah celcius untuk 35 minit. Sejukkan di dalam loyang. Potong empat segi dan hidang panas atau sejuk.
Ada yang teringin nak buat cup cake untuk hidangan tetamu raya nanti? memang mudah dan yang penting ia sedap dan tidak menjemukan. Perisa coklat memang menjadi kegemaran ramai. Min yakin korang pun sukakan. Lihat bahan yang digunakan dan langkah membuatnya.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...