
Siapa suka asam Haw Flakes ini? Boleh cuba resipi kek kukus yang ada rasa masam manis sedap. Adunan kek gebu warna-warni yang dilapiskan asam yang menarik mata.
KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 Biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
- 2 cawan tepung kek
- 1 1/2 cawan gula halus
- 100ml minyak masak
- 150ml susu cair
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar ovellate
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna pilihan
- Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovellate dan serbuk penaik sampai kembang.
- Selepas itu masukkan vanilla dan pukul seketika.
- Masukkan minyak dan pukul sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
- Bahagikan kpd 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
- Panaskn kukusan & sapukan loyang dengan minyak
- Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
- Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
- Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.
Info: Pastikan kek betul-betul sejuk untuk dapat hasil yang cantik bila dipotong.
Kredit: Lieya Saad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Kek Mata Lembu Sedap Bergedik. Guna Acuan Ni Memang Elok Hasilnya

Pernah makan kek mata lembu? Rupanya sama macam telur mata , pelik tapi kena cuba buat sebab sedap. Resipi ini dikongsi oleh Dyzah Sulaiman. Dia menggunakan resipi kek cheese salji sebab ia ringan. Boleh guna apa-apa jenis kek. Ikut cita rasa masing-masing. Sebelum buat kek, kita kena buat puding kuning dulu.
Bahan puding:
1 paket agar-agar serbuk clear
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
3/4 cawan gula(kalau tak suka manis boleh kurangkan)
2 sudu makan jus oren Sunquick@mangga
2 sudu teh warna kuning telur
1 sudu makan tepung kastard ,cairkan dengan sikit air kira-kira 3 sudu makan.(Boleh guna serbuk dadih perasa mangga atau oren, tapi saya belum pernah cuba lagi)
Cara masak:
1.Campur semua bahan dalam periuk dan kacau-kacau supaya tak bergentel. Masak atas api dan kacau selalu.
2.Masak hingga mendidih dan sejukkan sebentar, baru tuang dalam acuan telur.
3.Sejukkan bawah kipas. Dah sejuk baru masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Kek Cheese Salji
Bahan-bahan:
6 biji telur gred B
100g tepung naik sendiri
60g tepung jagung
100g gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
50ml air suam
1/2 sudu makan ovalette-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh vanila
75g butter- dicairkan
* Boleh guna apa-apa resipi kek
Cara memasak:
1. Panaskan oven dulu 160°C selama 10 minit guna api atas bawah. Boleh masukkan butter tadi untuk dicairkan.
2. Campur semua bahan dalam satu bekas kecuali butter cair. Mixer sehingga putih dan gebu. Kemudian baru masukkan butter cair tadi.
3. Sediakan acuan bulat sederhana(seperti dalam gambar). Sapu sikit butter dalam acuan tu.
4. Tuang adunan 3/4 dari acuan tu. Bakar selama 35 minit guna api atas bawah 160°C.Ikut kesesuaian oven. Nak tau dah masak cucuk dengan lidi sate. Kalau tak melekat masak lah tu.
Bahan topping atas kek
250g cheese Tatura
500g fresh cream
125g gula ising(boleh kurangkan kalau tak suka manis)
2 sudu makan perasa oren Sunquick atau mangga
3 sudu makan susu segar(nak bagi lembut sikit) * tak bubuh pun tak apa.
Cara memasak:
1.Campurkan kesemua bahan dalam satu bekas.
2.Hancurkan dulu cream tartura guna sudu makan sebelum diputar.
3.Putar semua bahan hingga halus dan berkrim.
4.Dah siap putar sapukan atas kek tadi dan letak puding telur atas kek.
5.Dah siap boleh masuk peti sejuk sebentar. Kalau tak masuk peti sejuk pun boleh.
Selamat mencuba.
Kredit: Dyzah Sulaiman
INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH BELI DI SINI.
Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je
Congo Bar Boleh Ceriakan Selera Berbuka, Ringkas Aje Buatnya.

Congo Bar ni macam kek buatnya. Boleh dihidang masa berbuka atau dibuat untuk juadah kek raya pun okay.
Tak sampai 10 bahan pun, kata LaLa Kellys yang berkongsi resipi ini “Memang padulah pekena time siang dan malam, senang aje buatnya bolehlah makan dengan keluarga.”
Lembut dan sedap aje lalu kat tekak.
CONGO BAR
BAHAN-BAHANNYA :
- 150gm mentega (pure butter spt anchor, emborg dll) | dipotong dadu
- 230gm gula perang (brown sugar)
- 3 biji telur gred A
- 300gm tepung gandum
- 1 cawan coklat coin
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu teh baking powder
- 1/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK :
1. Satukan gula dan mentega, kacau sampai sebati.
2. Masukkan telur dan tepung, kaup balik sampai sebati
3. Masukkan coklat coin.
4. Taburkan coklat cip dan kepingan badam sebagai hiasan
5. Bakar api atas bawah dengan suhu oven 150 Celcius selama 30 minit, ikut oven masing-masing
SELAMAT MENCUBA YA😀
FB :LaLa Kellys
ANDA BOLEH JUGA CUBA RESIPI INI :
ATAU JUGA RESIPI KEK INI :
https://www.rasa.my/kek-marjerin-tak-pernah-jemu-makan/
Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…

Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.