
Siapa suka asam Haw Flakes ini? Boleh cuba resipi kek kukus yang ada rasa masam manis sedap. Adunan kek gebu warna-warni yang dilapiskan asam yang menarik mata.
KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 Biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
- 2 cawan tepung kek
- 1 1/2 cawan gula halus
- 100ml minyak masak
- 150ml susu cair
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar ovellate
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna pilihan
- Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovellate dan serbuk penaik sampai kembang.
- Selepas itu masukkan vanilla dan pukul seketika.
- Masukkan minyak dan pukul sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
- Bahagikan kpd 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
- Panaskn kukusan & sapukan loyang dengan minyak
- Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
- Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
- Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.
Info: Pastikan kek betul-betul sejuk untuk dapat hasil yang cantik bila dipotong.
Kredit: Lieya Saad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ni Cara Buat Lemon Tart Meringue Dan Biscotti Paling Sedap. Ilham Hebat Hotel Armada, PJ

Menu bakeri dan pasteri dari Hotel Armada PJ kali ini cukup istimewa. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru.
Ni min kongsikan 2 daripada resipinya, Lemon Meringue Tart dan Pistachio Biscotti. Kalau tart rapuh dan lembut, bicotti sejenis biskut berasal dari Itali ni pulak garing dan ringan.
Cuba tengok 2 resipi, ni ringkas aje bahannya…
1. LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kulit (sugar dough) :
- 125gm mentega
- 125gm gula
- 50gm telur
- 250gm tepung gandum
- 3gm garam
- 1gm esen vanila
Bahan untuk inti lemon :
- 220gm gula
- 200gm telur
- 1 biji lemon | diambil jusnya
- 260gm mentega
Bahan ‘topping’ meringue:
- 50gm telur putih
- 100gm gula halus
CARA MEMASAK :
Cara buat inti lemon :
1. Didihkan gula dan jus lemon, api perlahan dan kacau
2. Tuangkan larutan jus lemon yang mendidih tadi ke dalam telur. Biarkan sehingga menjadi pekat.
Cara buat meringue (topping):
3. Masukkan putih telur dengan gula ke dalam mangkuk, pukul sehingga adunan seakan-akan berkilat dan pastikan pukul telur putih dengan kecepatan sederhana dalam ‘mixing bowl’
Cara masak lemon meringue tart:
4. Campurkan tepung, gula mentega dan garam, gaulkan hingga sebati
5. Kemudian masukkan esen vanila dan telur dan adunkan sehingga menjadi doh.
6 .Masukkan ke dalam acuan tart, tekan dan ratakan doh dan di sekeliling acuan.
7. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius dan bakar dalam 15 minit.
8. Tuangkan inti lemon ke atas pai lalu hiaskan dengan meringue.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Gabungan rasa masam dan manis yang enak
Info Chef : Bakar kulit tart tidak melebihi 15 minit. Pembuatan pastri tart dan inti yang sedap kunci kelazatan pai
2. PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur
- 200gm tepung gandum
- 140gm gula
- 3gm tepung penaik
- 150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata.
2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit
4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis
6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup.
7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar selama dua kali
Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali
Keistimewaan : Ringan dan rangup
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
TERIMA KASIH : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Selangor Darul Ehsan,Petaling Jaya, Selangor . www.armada.com.my
Resipi Biskut Datin. Mirip Macam Tart Nanas Tapi Berbeza

Biskut Datin. Rupa seunik Namanya. Sekali pandang, seakan Kuih Tart kerana mempunyai inti jem nanas tetapi tidak bergulung atau diterap seperti biasanya. Bentuknya seakan doh yang dileperkan kemudian diletakkan jem nanas ditengah-tengahnya. Kemudian dikepit sebegitu rupa. Nampak mudah je. Nak cuba? Saudari Bam Azimad ada kongsikan resipinya. Jom mula!
CARA MEMBUAT BISKUT DATIN SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung kek/superfine (boleh guna tepung biasa + 1 sudu teh baking powder) – beli online disini
1/2 cawan gula halus/kastor – beli online disini
1 cawan buttercup (250gm) – beli online disini
3 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
2 biji kuning telur (empunya resipi guna 1 biji sahaja)
Jem nanas secukupnya – beli online disini
Kertas kuih (paper cup) – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Ayak tepung kemudian ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, kacau mentega bersama gula.
3. Masukkan esen vanilla dan juga kuning elur. Kacau lagi.
4. Seterusnya masukkan susu pekat manis dan juga tepung yang telah diayak tadi. Uli sebati hingga jadi doh.
5. Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan dan letak di tengah kertas kuih. Tekan doh pada kertas supaya leper.
6. Letak inti jem nanas yang telah dibentuk di tengah-tengah doh.
7. Lipat dua kertas kuih supaya menjadi separuh bulatan. Tekan supaya jadi leper. Ulang proses sama hingga habis adunan.
8. Susun dalam loyang dan bakar Biskut Datin ni hingga masak lebih kurang 20 minit (suhu boleh guna anggaran 170C).
Kredit resipi & foto: Bam Azimad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buat Sambal Kicap Sedap Cara Orang Johor. Simpan 2-3 Bulan Tetap Elok
Bubur Krong Khreng. Resipi Manisan Thailand Yang Sedap, Mudah Buat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Mudah Rupanya Nak Buat Kek Tapak Kuda Dengan Inti Nutella

Buat penggemar coklat, mesti suka dengan kek tapak kuda ni, sebab menggunakan topping nutella.
Nampak macam susah tapi rupanya senang je nak buat kek ni. Resipi yang dikongsikan Shela Bahari ini, sesuai walaupun pertama kali nak buat kek.
Yang pasti, kena ikut petua dan tip yang diberikan Shela ini, kek pasti menjadi cantik dan lembut.
KEK TAPAK KUDA
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur gred B (kalau guna gred A, 4 biji / telur gred C, 5 biji)
½ cawan tepung (saya guna tepung Hong Kong, kalau guna tepung gandum pun boleh tapi lebihkan susu tepung) – beli online di sini
½ cawan gula – beli online di sini
Sedikit baking powder
1 sudu besar ovelet
3 sudu besar susu tepung – beli online di sini
½ cawan marjerin (dicairkan) – beli online di sini
CARA MENYEDIAKAN:
1. Putar semua bahan kecuali marjerin, sampai kental dan gebu.
2. Bila dah kental, baru masukkan marjerin. Kacau lagi.
3. Tuang dalam loyang (saya guna loyang saiz 9). Ratakan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 150C api atas bawah selama 35 minit.
5. Bila dah masak, keluarkan. Tunggu suam sedikit atau sejuk, baru sapukan topping yang dikehendaki (saya letak topping nutella).
6. Gulung dengan menggunakan plastic wrap yang boleh dapati di kedai bakeri.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
*kek ini boleh tahan 4,5 hari kalau di luar dan sebulan jika disimpan dalam chiller.
*kalau guna tepung yang ada serbuk penaik, lebihkan susu tepung untuk kek lebih gebu.
*untuk adunan ini boleh dapat 2 biji kek tapak kuda (saya potong dua bila guna loyang saiz 9)
Kredit resipi: Shela Binti Bahari Bahari
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Kari Sardin Tanpa Santan, Rasa & Kuah Pekat Macam Di Kedai Mamak
Creamhorn Custard Creamy, Crunchy Di Luar Tapi Rasa Macam Aiskrim
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: