Anda penggemar Kek Marble tapi tercari-cari resipi yang mudah dan boleh bakar tanpa guna ketuhar? Ni dia resipi yang anda perlukan.
Kek Marble ini sangat mudah dan simple sahaja. Cara bakarnya pun senang dimana anda tidak perlu guna oven. Hanya masak kek and menggunakan periuk nasi dan dapur gas sahaja. Wow!
Ramai yang tanya, masak kek guna dapur gas ni, periuk tak hangit ke? Tak terbakar ke? Tak berlubang ke? Jawapannya tak selagi anda masak menggunakan api kecil.
Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Elyani Ramli. Pasti seronok pertama kali buat kek walaupun rumah tak ada oven.
3.Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik dan pukul sampai sebati.
Ads
4.Akhir sekali, masukkan tepung yang sudah diayak.
5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letak pewarna dengan secukupnya.
6.Tuang adunan ke dalam loyang secara berselang seli.
7.Masukkan loyang ke dalam periuk, tutup dan masak denagn api kecil selama 45 minit atau hingga kek masak.
INFO:
1.Periuk kena tutup masa bakar @ masak kek.
Tak perlu letak air masak masak kek. Kalau letak air akan jadi kek stim/kukus.
Boleh letak loyang dalam periuk yang dalamnya dialas dengan tungku dapur, tudung periuk, pasir atau apa-apa petua, tapi empunya resipi letak loyang kek ‘direct’ dalam periuk.
Kek ini masak dalam tempoh 45 minit. Kalau kek anda belum masak dalam waktu itu, tambah la masa 5 ke 10 minit lagi.
Empunya resipi tidak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau anda nak panaskan dulu, terserah.
Sebelum ni kalau teringin makan Hokkaido Cupcake mesti beli je kan, apa kata selepas ni anda cuba buat sendiri. Kena yakin diri, ada resipi kemudian buat ikut cara yang betul, ia bukan mustahil jadi. Ada sedikit kekurangan ia boleh diperbaiki, kalau sempurna hasilnya, itu profesional namanya. Sebagai permulaan anda boleh cuba resipi yang dikongsikan di bawah ini.
HOKKAIDO CUPCAKE BAHAN-BAHAN: BAHAN A:
4 biji kuning telur
Secubit garam
3 sudu besar gula kastor
Sedikit esen
1/2 cawan susu cair/susu segar
1/4 cawan minyak masak BAHAN B:
4 biji putih telur
4 sudu besar gula kastor
1 sudu teh cream of tatar BAHAN C:
1/2 cawan tepung gandum superfine
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder BAHAN INTI KASTARD:
200ml susu cair
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
4 sudu makan gula kastor
1 sudu besar mentega
1 biji telur
CARA MRMBUAT:
Satukan telur, garam, gula dan esen vanila, putar hingga sebati.
Kemudian masukkan susu dan minyak dalam bekas adunan telur tadi. Ketepikan.
Sediakan pula bahan B, buat maringue dengan cara putar putih telur hingga berbuih kasar baru masukkan cream of tatar.
Putar lagi dan masukkan pula gula kastor sedikit demi sedikit, putar lagi hingga likat atau bertanduk ( bila diterbalikkan ia tak jatuh).
Seterusnya ayak semua bahan C, kemudian masukkan dalam adunan kuning telur. Putar sebati.
Kemudian campurkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur yang telah dicampur tepung tadi sedikit demi sedikit. Gaul dengan spatula bagi sebati.
Masukkan dalam paper cup, dan bakar dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan dan bakar dengan suhu 150C selama 25 minit.
Sementara tunggu kek masak sediakan inti kastard, satukan semua bahan kastard dalam periuk dan kacau rata.
Masak guna api perlahan sambil sentiasa kacau hingga pekat, bila meletup kecil, tutup api dan sejukkan.
Setelah sejuk, ia sedia dipaipkan ke dalam cupkace anda.
Kek keju gebu yang lembut dan enak. Dalam setiap suapan, anda akan rasai kehalusan tekstur kek serta rasa keju yang mewah. Segalanya mudah yang menggunakan produk RICH. Cubalah dan anda pasti kagum dengan hasilnya.
BAHAN BASE BISKUT:
130gm biskut marie | dihancurkan
100gm mentega cair
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
50gm gula
300gm RICH WHIP TOPPING BASE | dicairkan
80gm susu segar sejuk
10gm serbuk gelatin | direndam di dalam 50gm air dan dimasak secara bain-marie sehingga larut
180gm buah laici | dipotong kecil dan ditoskan airnya
BAHAN HIASAN:
150gm RICH WHIP TOPPING BASE | dipukul
180gm buah laici
50gm gel glaze tanpa warna
CARA MEMASAK:
Kisar biskut marie bersama mentega cair sehingga rata. Kemudian masukkan ke dalam acuan kek bersaiz 8 inci. Sejukkan seketika.
Pukul krim keju bersama gula menggunakan kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian masukkan susu. Kacau rata.
Masukkan Rich Whip Topping Base dan pukul sehingga 60% kembang. Masukkan gelatin yang telah dicairkan. Gaul rata dan masukkan pula hirisan buah laici.
Tuang adunan ke dalam loyang berisi base biskut tadi dan sejukkan selama 2 hingga 3 jam.
Untuk menghias, tuang gel glaze diatas kek hingga rata, paipkan krim putar serta hiaskan dengan buah laici mengikut kreativiti anda.
Kek lapis bolehlah dikatakan sebagai kek orang lama. Membuatnya memerlukan kesabaran. Pun begitu, kek lapis tetap ramai peminatnya.
Dikatakan kek lapis mempunyai cita rasa yang amat memikat kerana bergabung antara rasa masam, manis dan berlemak.
Kek lapis masam manis adalah salah satu kek lapis yang popular dan mempunyai ramai peminat. Melalui usahawan Kek Lapis Ijan, Shahizan Mokhtar, RASA dapatkan resipi kek lapis masam manis yang merupakan kek lapis paling laris jualannya.
KEK LAPIS MASAM MANIS
BAHAN A
14 biji kuning telur ayam
6 biji telur ayam
200 gram gula kastor
1 sudu besar ovalette
Sedikit esen vanilla
60 gram ais sejuk
BAHAN B
500 gram mentega
5 sudu besar kaya
100 gram susu pekat manis
BAHAN C
200 gram tepung gandum
50 gram Horlicks
BAHAN D
Haw Flakes (bulat / petak)
Pewarna kuning
Pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Pukul BAHAN A sehingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul BAHAN B sehingga kembang. Kemudian masukkan BAHAN C sedikit demi sedikit. Pukul sehingga adunan sebati.
3. Apabila sudah sebati, masukkan BAHAN B dan BAHAN C yang telah dipukul tadi ke dalam BAHAN A. Kaupkan sehingga adunan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau. Satu bahagian lagi pewarna kuning.
5. Panaskan oven terlebih dahulu. Guna api atas dulu (untuk 3 lapisan awal). Suhu 240 darjah selsius. Tray tengah.
6. Guna loyang 9″x 9″. Masukkan adunan dari warna hijau dahulu (1/2 cawan) dan ratakan. Kemudian masukkan ke dalam oven. Bakar 5 minit. Sentiasa pantau supaya tidak hangus. Angkat.
7. Kemudian tekapkan dengan penekap kek supaya kek rata.
8. Ulang langkah yang sama pada adunan hijau yang kedua.
9. Pada adunan ketiga, baru letak haw flakes. Susun cantik-cantik dan penuh baru ada rasa masam manisnya. Ulang langkah yang sama, pada setiap adunan ketiga.
10. Keluarkan. Alih tray ke bawah. Masukkan adunan keempat. Tukar warna kuning pula. Lakukan langkah yang sama. Buat 3 lapis hijau, 3 lapis kuning. Ulang sehingga habis.
11. Untuk adunan terakhir, turunkan suhu ke 200c. Bakar hingga kek masak. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
Membuat kek lapis sememangnya memerlukan kesabaran. Itulah keistimewaan kek lapis. Jika anda ‘terasa penat’ hanya dengan membaca resipi kek lapis ini kerana mengulang langkah selapis demi selapis kek, bolehlah buat saja pesanan daripada usahawan kek lapis, Kek Lapis Ijan di laman facebook Ijan Homemade Cookies.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...