Musim durian tengah banyak ni, bolehlah pakat hasilkan aneka makanan berasaskan raja buah ni. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Kek Keju Durian ni. Tengok pada resipi perkongsian saudari Norhidayu Abdul Majid ni, nampak mudah. Jom cuba!

 

KEK KEJU DURIAN GUNA BLENDER (SAIZ 6 INCI)

 

BAHAN DASAR KEK:

  • 140gm biskut lemak. Campur dengan sedikit cornflakes – kisar hancur
  • 60gm mentega @ marjerin

BAHAN ADUNAN KEK:

IKLAN
  • 250gm krim keju
  • 50gm gula kastor
  • 2 biji telur
  • 50ml susu segar / sejat
  • 140gm isi durian
  • 2 sudu makan tepung jagung

CARA MEMASAK:

1. Untuk menyediakan adunan dasar kek, cairkan mentega kemudian campurkan dengan biskut yang dikisar tadi. Gaul sebati.

2. Kemudian masukkan ke dalam loyang bersaiz 6 inci yang telah dibalut dengan aluminium form. Leperkn biskut hingga sekata. Simpan dalam peti sejuk seketika.

3. Untuk menyediakan kek, pertama sekali panaskan ketuhar pada suhu 160C. Kemudian masukkan krim keju, telur dan gula ke dalam blender. Kisar hingga sebati dan gebu.

IKLAN

4. Masukkan isi durian. Kisar lagi hingga hancur.

5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung. Kisar lagi sekali.

6. Keluarkan loyang yang disejukkan dalam peti sejuk tadi dan tunag adunan keju di dalamnya.

7. Bakar menggunakan kaedah bain-marie/water bath. Bakar lebih kurang 1 jam. Masa mungkin berubah mengikut jenis ketuhar.

IKLAN

8. Kek sudah masak bila permukaan kek kelihatan kering dan tak melekit. Keluarkan loyang berisi air tadi dan letak kembali loyang kek dalam ketuhar dengan pintu ketuhar direngangkan sedikit. Biarkan selama 10-15 minit.

9. Keluarkan loyang kek dan letak atas redai. Biarkan sejuk. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Norhidayu Abdul Majid