Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 3 biji telur
- 1 cawan isi durian
- Secubit garam
- Bijan secukupnya
- Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Salmah Saad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Cara Masak Makanan Gerai Jepun Popular. Gerenti ‘Laris’ Lah…
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Gril/panggang
Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun
Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef : Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm tepung pulut
- 4 sudu besar gula castor
- Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
- Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
- 200 gm buah kundur (rock melon)
- 100 gm gula
- 250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi.
Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis Masakan : Manisan Jepun
Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef : Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
- 120 gm tepung beras
- 40 gm nasi putih
- ¼ sudu teh garam
- 2 sudu makan minyak sayuran
- 4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Keropok
Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 1 biji lobak merah | diparut
- 2 helai daun kobis | diracik halus
- ¼ cili benggala hijau
- 500 gm udang
- 1 ikat daun bawang | dihiris kasar
- ½ sudu teh bijan
- 1 sudu teh kicap
- 1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Tumis
Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef: Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Cara Buat Tau Sar Peah Atau Kuih Tambun . Adunan Ini Dapat Hasilkan 10 Biji Cukup Untuk Minum Petang
Pagi tadi bangun tiba-tiba rasa nak buat tau sar peah atau kuih tambun. Resipi ni saya amik kat web iluminasi. Cuma saya kurangkan adunan itu kepada separuh. Tak larat nak buat kalau guna sukatan asal. Sukatan ni boleh hasilkan tau sar peah sebanyak 10 biji. Cukuplah untuk minum petang.
Doh Air
Bahan-bahan:
120g tepung gandum (ayak)
1 sudu (jangan penuh) gula – saya guna gula kastor
35g lemak sayur / shortening
60ml air (tak perlu air suam)
Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan dan sebatikan. Bila dah sebati, bulatkan adunan kepada 5 bahagian.
Doh minyak
Bahan-bahan:
90g tepung gandum (ayak)
60g lemak sayur / shortening
Sedikit garam
Langkah 1
Campurkan semua bahan dan sebatikan. Bulatkan adunan dan bahagikan kepada 5 bahagian.
Inti: saya guna inti yang dah siap. Beli kat Bake with Yen. Bulatkan inti dalam 10 biji dan setiap satu berat lebih kurang 20g.
Penyediaan doh
Langkah 2, 3 & 4
Leperkan doh air dan masukkan doh minyak. Bulatkan doh tersebut kemudian dileperkan.
Langkah 5
Selepas dileperkan, kemudian digulung seperti swiss roll dan leperkan sekali lagi. Ulang proses tersebut untuk 4 kali. Lakukan perkara yang sama ke atas bahagian yang lain sehingga selesai.
* Ni yang bahagian yang tak larat kalau sorang je buat.
Langkah 6
Ambil bahagian yang telah digulung dan potong dua.
Langkah 7 dan 8
Bulatkan kemudian dileperkan. Setelah dileperkan, masukkan inti dan bulatkan semula.
Langkah 9
Selepas itu, leperkan adunan tersebut. Ulang proses tersebut kepada bahagian yang lain.
Langkah 10
Setelah selesai, griskan dulang pembakar dan letak adunan yang telah dileperkan, untuk sedia dibakar.
Langkah 11
Tekan adunan tersebut dengan garfu dan sapukan dengan kuning telur. Taburkan bijan (jika ada).
Bakar kuih tersebut selama 20-30 min, suhu 200c.
Okay, selamat mencuba.
Kredit : Robita Robinson
Resipi Mian Bao Xia @ Shrimp Toast Yang Sangat Sedap & Dijamin Halal
Resipi Mian Bao Xia @ Shrimp Toast Yang Sangat Sedap & Dijamin Halal
Jom Cuba Buat Kuih Lapis Ni, Kuih Lejen Ni Tau
Kuih lapis adalah sejenis kuih orang lama atau selalunya warganet akan sebut lejen, memang tetap jadi pilihan. Kuih yang sebegini rasanya tak pernah jemu dimakan. Kalau bukan kita yang menjaga keaslian kuih tradisi, siapalah lagi yang boleh diharapkan kan?
Memang sedap dimakan. Sangat sesuai untuk minum petang. Sarapan pun boleh juga. Kuih lapis warna-warni ini dipandang pun cantik. Nak membuatnya, kena penuh kesabaran.
Salah satu kuih lejen yang tetap ramai peminatnya adalah kuih lapis. Anys Idayu Zakaria dalam facebooknya berkongsi resipi kuih lapis yang menjadi kegemaran dalam keluarganya.
KUIH LAPIS
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan tepung beras (BELI DI SINI)
1 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1/2 cawan tepung jagung (BELI DI SINI)
1 kotak santan
3 cawan air
Garam secubit
1 cawan gula
Pewarna
CARA MEMBUAT
1. Panaskan periuk kukus. Bagi air mendidih.
2. Campur semua bahan. Kacau bagi rata. Guna blender supaya cantik bancuhannya tak berketul.
3. Bahagi bancuhan ikut berapa warna nak guna.
4. Sapu loyang dengan marjerin atau sedikit minyak
5. Tuang bancuhan warna pertama. Sukat guna cawan. Setiap bancuhan tuang ikut sukatan cawan tu.
6. Kukus 5 minit.
7. Ulang lagi untuk color bancuhan seterusnya sampai habis.
8. Last sekali kukus 30 minit bagi betul-betul masak.
9. Dah masak, tutup api, biarkan sejuk.
10. Sebaiknya buat waktu malam untuk makan esok. Barulah senang potong.
Kredit Anys Idayu Zakaria
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo