
Salah satu biskut yang mudah dan comel. Kalau buat ni, budak-budak yang datang berasa mesti suka. Sedap dan ala-ala cair di mulut gitu. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
GERMAN COOKIES @ DEUTSHE KEKSE
BAHAN-BAHAN:
- 350gm mentega
- 375gm tepung kentang/potato starch
- 200gm tepung gandum
- 100gm gula aising – diayak
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung kentang dan tepung gandum. Ayak dan ketepikan.
- Putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Masukkan garam. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan sekejap.
- Bahagikan doh kepada 7 bahagian dan masukkan warna yang disukai.
- Ambil sedikit adunan kemudian bulat-bulatkan.Susun atas dulang pembakar.
- Guna garpu dan tekan atas bebola doh tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 20 minit.
- Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Azura Felula
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Batik Indulgence Enak Tak Terkata

Isi Kandungan
ToggleNikmatnya dapat makan Kek Batik Indulgence ni,mewah dengan rasa coklat dan cheese. Dessert yang mudah buat kerana tak perlu bakar hanya sejukkan semalaman dalam peti sejuk.
KEK BATIK INDULGENCE
Bahan-bahan untuk Kek Batik:
540g biskut marie
250g mentega
200g susu pekat manis
1 cawan serbuk Milo
180ml susu full cream
50g serbuk koko
1/4 sudu kecil garam *for unsalted butter
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan-bahan untuk lapisan cheese:
250g krim keju
50g gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar susu pekat manis
3/4 sudu besar serbuk gelatin
3 sudu besar air panas
200ml krim putar tenusu
Bahan-bahan untuk coklat ganache:
300g coklat masakan gelap
250g krim putar tenusu
1 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat:
Cara-cara untuk kek batik:
1.Lapik loyang dengan plastik.
2.Patah-patahkan biskut marie.
3.Panaskan butter sehingga cair kemudian masukkan susu pekat manis,
serbuk milo, susu full cream dan serbuk koko. Kacau sampai tak berketul.
4.Masukkan esen vanila, garam (kalau guna unsalted butter).Kacau sampai mendidih
dan tutup api.
5.Tuang biskut maire yang dipatahkan tadi sikit demi sedikit.
6.Tuang ke dalam loyang.
7.Ratakan dan tekan rapat.
8.Sejukkan dalam peti ais sementara sediakan lapisan cheese.
Cara membuat lapisan cheese:
1.Bancuh gelatin dengan air panas dan kacau sampai larut.
2.Masukkan krim cheese dalam mangkuk adunan.
3.Masukkan gula kastor, esen vanilla, susu pekat dan cecair gelatin.
Kacau sekata.
4.Dalam bekas yang berasingan, putar whipping cream sehingga kental.
5.Campurkan whipping cream dalam adunan cheese.
6.Keluarkan kek batik dan tuang adunan cream cheese di atasnya.
7.Ratakan dan masukkan balik ke dalam peti sejuk.
Cara membuat lapisan coklat ganache:
1.Cairkan coklat (double boil).
2.Masukkan whipping cream kemudian kacau sehingga suam dan larut.
3.Masuk sedikit butter (supaya lapisan ganache berkilat).
4.Masukkan esen vanilla.
5.Bila dah cair sekata boleh angkat.
6.Keluarkan kek batik dari peti sejuk dan tuang coklat ganache.
7.Simpan dalam peti sejuk semalaman
Tip:
*Jangan panaskan terlalu lama coklat ganache.
*Sentuh bubble yang muncul atas lapisan coklat ganache supaya lapisan
kek licin
*Pisau sentiasa direndam dalam air panas setiap kali kita potong supaya
potongan jadi bersih dengan cara ni
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Biskut Badam Paling Enak & Rangup, Sedap, Sihat & Cantik.

Isi Kandungan
ToggleKacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm minyak sapi
- 175 gm mentega
- 200 gm oat | dikisar
- 615 gm tepung gandum | diayak
- 320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
- Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK :
1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan oat dan tepung gandum.
3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya.
5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping
Waktu memasak: 17 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm badam kisar
Bahan hiasan :
- Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang.
2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh.
3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai.
4. Hiaskan dengn coklat urai putih.
5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping
Waktu memasak: 15- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Rahsia Buat Kek Span Pandan Yang Lembut Gebu & Sedap

Sedapnya Kek Span Pandan ni! Kek yang lembut dan mudah dibuat tentunya menjadi pilihan kaum ibu untuk mencubanya. Jika anda terasa nak makan kek, jom cuba resipi ni. Ia menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan mudah disediakan. Malah teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan rasa kek ini sangat sedap. Sesuai dihasilkan untuk hidangan keluarga. Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Hidayah Fareez.
CARA BUAT KEK SPAN PANDAN LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur B – jika guna gred A, guna 4 biji
1 cawan tepung kek bluekey – ayak – beli online disini
1 cawan gula – kisar halus gula terlebih dahulu kemudian baru disukat (empunya resipi kurangkan sedikit sukatan untuk kurangkan manis
1 sudu makan perisa pandan – beli online disini
1 sudu teh pewarna hijau – beli online disini
1 sudu makan ovalette – beli online disini
1/2 cawan minyak – boleh juna minyak masak/jagung/sayur
Tonton video GERENTI JADI: Koleksi Resipi Berasaskan Daging
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan diatas kecuali minyak masak. Pukul hingga gebu.
2. Bila adunan kelihatan kembang dan gebu, masukkan minyak. Kaup balik menggunakan spatula. Tidak perlu pukul lagi.
3. Ambil loyang dan alas dengan baking paper. Tuang adunan kek.
4. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit. Guna api atas bawah. Harus diingat, masa memasak mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
5. Bila kek sudah masak keluarkan kek dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
INFO:
Jika mahu buat kek setengah adunan, boleh kurangkan telur kepada 3 biji, 1/2 cawan tepung dan 1/2 cawan gula. Begitu juga dengan sukata ovalette dan minyak perlu dikurangkan. Waktu membakar boleh set kepada 30 minit sahaja atau sehingga masak.
Kredit resipi & foto: Hidayah Fareez
Dapatkan lebih banyak resipi KEK yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Boleh Kukus Atau Bakar. Resipi Kek Pisang Moist Ni Memang Mudah
Pandan Burnt Cheesecake Enak Dimakan Sejuk, Memang Tak Cukup Sepotong
Muffin Koko Dengan Taburan Chocolate Chips Lebih Menambah Perisa
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official