Bagi penggemar donat, resipi Donat Keju perkongsian saudari Safiyya Zaidziqry ni antara yang anda perlu cuba. Bukan donat biasa tau. Ni donut keju. Bila digoreng, meleleh keju cair. Memang menggoda habis! Teksturnya yang garing diluar dan gebu didalam menjadikan hidangan ni sangat enak dan tak puas dimakan. Jom cuba. Nak buat pun mudah je.
RESIPI DONAT KEJU – sukatan doh untuk 12 biji.
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
1 sudu makan marjerin – beli online disini
1/2 sudu makan gula
1 sudu makan susu tepung – beli online disini
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh serbuk vanilla/vanilla powder – boleh abaikan jika tiada. Fungsinya untuk bagi bau wangi.
1 sudu makan yis ( mauripan) – beli online disini
Air suam secukupnya
Keju cheddar – potong 4
CARA MEMASAK:
1. Gaul bahan kering ( tepung gandum, gula, susu tepung, baking powder, serbuk vanilla dan yis). Gaul hingga sekata.
2. Kemudian masukkan susu pekat manis dan marjerin. Gaul dan ramas hingga jadi seakan serbuk roti.
3. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli sampai doh tidak melekat di tangan. Jangan letak air terlalu banyak sekaligus bagi mengelakkan doh jadi terlalu lembik.
4. Perap doh selama 1/2 jam supa kembang. Kemudian tumbuk doh bagi mengeluarkan angin.
Ads
5. Cubit doh sebesar ketulan cekodok, leperkan dan letak kepingan keju di tengahnya. Pastikan keju dibelah 4. Jika masukkan 1/2 keping keju, nanti donat akan bocor masa digoreng.
6. Tangkupkan doh menjadi bulat. Buat hingga habis adunan. Perap doh seketika sebelum dimasak.
7. Panaskan minyak dan goreng donat hingga garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati. Jika suka, boleh juga salut donat dalam gula halus.
Selalu kita makan karipap berintikan kentang, sayur atau sardin. Ada juga yang buat karipap inti ayam atau daging. Karipap adalah kuih yang sedap dimakan ketika sarapan atau minum petang. Karipap yang sedap bukan saja sedap pada intinya tapi juga dohnya. Lagi-lagi kalau karipap fusion yang diletakkan keju di dalamnya. RASA kongsikan resipi karipada daripada seorang rakan facebook Olie Norliy. Istimewanya karipap ini sebab tetap sedap walaupun sudah disejukbekukan.
KARIPAP CHEESE
.
BAHAN-BAHAN (UNTUK 10 KETUL KARIPAP)
BAHAN INTI
Minyak masak
3 biji kentang (potong dadu)
5 ulas bawang putih (potong dadu)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
Daging kisar secukupnya
1 peket keju
1 sudu kecil oregano
2 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa
CARA MASAK INTI
1. Goreng kentang sampai masak. Ketepikan.
2. Bawang putih dan bawang besar ditumis sehingga naik bau. Masukkan tomato. Tumis lagi.
3. Masukkan daging kisar. Kacau sehingga betul-betul masak.
4. Masukkan keju, oregano, sos tomato dan garam. Kacau lagi.
5. Setelah masak, tutup api dan biarkan sejuk.
BAHAN DOH
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar marjerin atau mentega
1 kg tepung gandum
200 ml air sejuk
1 sudu kecil garam
.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dan masukkan marjerin atau mentega ke dalam kuali sehingga betul-betul panas.
2. Tuang tepung gandum ke dalam bekas. Masukkan minyak panas tadi ke dalam tepung dan gaul.
3. Setelah adunan rata, masukkan air sejuk yang sudah dibancuh dengan garam. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga dok tidak melekat di tangan dan bekas.
4. Biarkan setengah jam baru boleh mula buat karipap.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil sedikit doh dan buat bentul bulat. Leperkan.
2. Letakkan sesudu besar inti.
3. Kelimkan tepi karipap.
4. Panaskan minyak masak dan goreng karipap sehingga kekuningan.
5. Angkat dan sedia dihidang.
Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Iedaa Jahaya telah berkongsi resipi membuat pau. Pau ini dikatakan sebagai pau daripada resipi ibunya. Cuma dia olah memasukkan sedikit bread softtener. Pau ini juga gebu dan sedap rasanya.
PAU GEBU
BAHAN A
1/2 peket yis
2 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
CARA MEMBUAT BAHAN A
1. Masukkan semua BAHAN A dalam satu bekas.
2. Kacau. Ketepikan. Tunggu sehingga adunan membuih.
BAHAN B
3 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil bread softener
1/2 sudu garam
3 sudu besar minyak jagung
CARA MEMBUAT BAHAN B
1. Ambik satu bekas besar. Masukkan semua bahan. Sebatikan semua bahan.
2. Apabila adunan BAHAN A sudah membuih, masukkan dalam adunan BAHAN B. Boleh mula menguli.
3. Cara menguli, masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli perlahan-lahan.
4. Uli sehingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
5. Kemudian, perap 15 minit sehingga doh mengembang.
6. Jika ada daun pisang, layurkan daun pisang di atas api seketika. Kemudian gunting bentuk bulat dan letak doh pau.
7. Canai doh, masukkan inti. Panaskan pengukus. Kukus 7 minit.
.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Kuih Ulat Bulu, makan ni tak gatal tau. Ntah kenapa namanya begini tak pasti pulak. Dibuat dari tepung pulut dan tepung gandum dan yang paling padu berintikan pes kacang merah. Memang sedap dimakan sebagai pencuci mulut lepas berbuka nanti.
Bahan-bahannya pun ringkas sahaja, berbaloi-baloi untuk dicuba. Jom tengok resipi perkongsian daripada gerobok ummu
KUIH ULAT BULU
BAHAN-BAHAN :
Tiga cawan tepung pulut
Dua sudu besar tepung gandum
Satu cawan air
Sedikit air kapur
Secubit garam
Kelapa parut
Inti kacang merah (saya beli yang dah siap)
CARA MEMASAK : 1. Satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air kapur. Gaul sampai sebati. 2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang sederhana lembut. 3. Ambil sedikit doh dan leperkan 4. Letak inti kacang merah 5. Gentel bujur untuk tutup doh 6. Ulang sampai habis 7. Panaskan air sampai mendidih. Masukkan doh ulat bulu dan biarkan sampai timbul. Dah timbul, salut atau golek dengan kelapa parut yang di campur dengan sedikit garam.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...