
Isi Kandungan
ToggleResipi dodol kukus ini sesuai untuk dibuat Ketika teringin nak makan dodol homemade tapi tak rajin untuk mengacaunya.
Tak perlu kacau lama, hanya kukus selama 30 minit dah boleh dimakan. Rasanya tetap enak. Dodol kukus ini cukup terkenal di daerah Temerloh dan ia dimakan dengan tahi minyak.
Bagi yang nak cuba membuatnya boleh gunakan resipi dodol kukus yang dikongsi oleh Mazaliza Mahayuddin.
Cara mudah buat dodol, kukus saja
Bahan A
4 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung beras
2 cawan santan
Sedikit garam
Bahan B
2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
Sehelai daun pandan
Cara membuat dodol kukus
1. Satukan bahan B dalam periuk kemudian masak hingga hancur dan mendidih. Selepas hancur, tapis.
2. Kemudian satukan bahan A dan bahan B sehingga sebati. Tapis adunan.
3. Sediakan loyang, lapik dengan daun pisang. Masuk adunan yang telah ditapis ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
4. Selepas masak,sejukkan dan boleh dimakan.
Kredit resipi & foto: Mazaliza Mahayuddin
Artikel berkaitan:Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Asyik Minum Cendol Je, Jom Test Power Buat Talam Cendol Pula

Kuih talam memang boleh dikatakan menjadi salah satu pemanis mulut yang diminati oleh masyarakat kita. Kuihnya lembut dan rasanya yang manis memikat selera. Kini pelbagai jenis kuih talam dihasilkan untuk mendapatkan kelainan.
RASA tampilkan Kuih Talam Lapis Cendol pada hari ini. Haaaa, cendol bukan setakat boleh dijadikan minuman je tau. Tapi turut boleh dibuat kuih talam. Jom cuba.
Talam Lapis Cendol
Bahan lapisan atas:
200 gram tepung beras
250 ml santan
450 ml air
2 sudu besar tepung jagung
150 gram gula
1 sudu kecil garam
250 gram cendol
Cara membuat:
1.Campur bahan di atas masakkan di atas api sehingga naik wap.
2.Kukus selama 20 minit.
Bahan lapisan tengah:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
2 biji telur ayam
200 ml santan
200 ml air
Sedikit perasa pandan
Pewarna hijau
Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan di atas kecuali cendol.
2.Masak sehingga naik wap.
3.Masukkan cendol dan kukuskan selama 20 minit.
Bahan lapisan atas:
[A]
30 gram gula pasir
100 gram gula merah
1 helai daun pandan
Cara membuat:
1.Masak sehingga gula larut.
[B]
80 gram tepung gandum
10 gram tepung ubi
2 biji telur ayam
250 ml santan
1/2 sudu besar esen vanila
1/4 camca teh garam
Cara membuat:
1.Campur semua bahan dalam satu bekas.
2.Setelah bahan A sejuk, masukkan ke dalam bahan B.
2.Tuang adunan ke atas lapisan cendol dan kukus selama 20 minit.
Kredit resipi: Puan Widy
Gulai Lemak Air Tangan Ibu & Isteri Pilihan Fad Bocey Sepanjang Ramadan Ini.

“Dulu walau banyak mana makanan saya borong di Bazar Ramadan saya beli, balik rumah, masakan mak juga saya cari,” beritahu Fad Bocey. Nampak macam kelekar tetapi memang itulah yang berlaku di kalangan anak-anak. Sementelah lagi kalau bujang. Biarpun simple air tangan ibu tetap terbaik pada selera si anak.
Akui Fad Bocey, satu-satunya masakan ibu yang tidak pernah dia jemu mahupun muak adalah Gulai Lemak Cili Padi Ibunya. Kini selepas berkahwin, isterinya juga pandai masak Gulai Lemak Cili Padi selepas berguru dengan ibu mentua. Selain Gulai Lemak Cili Padi, Fad juga suka Bihun Goreng yang dimasak oleh ibunya.
Selain lauk pauk, kuih muih juga antara menu wajib ada bila berbuka, antara kuih kegemaran Fad adalah Kuih Cara, Karipap, Bingka Ubi, Apam Susu dan Murtabak.
“Saya sangat terharu dan seronok bila Chef Wan undang saya bersamanya dalam program Rasa Nostalgia Ramadan. Bestnya, sambil tolong menyebuk dapat juga tengok Chef Wan masak secara live dan berbuka dengan air tangannya yang memang sungguh sedap.
Anda yang ingin mencuba menu yang disediakan oleh Chef Wan dan dibantu oleh Fad Bocey berikut disediakan resipinya
GULAI LEMAK KETAM ALA NYONYA
BAHAN-BAHAN:
1kg ketam | dibersihkan
½ biji nanas | hiris
500ml santan pekat
200ml air
1/2 kecil parutan nanas
3 helai daun limau purut
1 genggan daun Basil Thai
1 biji limau nipis | ambil jus sahaja
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula Melaka
Garam secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR:
10 biji cili merah
2batang serai
3cm kunyit hidup
1 1/2cm halia
2cm lengkuas
10 biji lada hitam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan parutan nanas, kacau rata dan masukkan santan pekat. Kacau seketika.
- Setelah mendidih masukkan sedikit air untuk kuah.
- Seterusnya masukkan daun selasih, daun limau purut, garam, gula Melaka dan perahan jus limau nipis.
- Akhir sekali masukkan ketam, nanas dan sos ikan biarkan mereneh 5-6 minit. Tutup api dan gulai sedia dihidangkan.
KUIH CARA GULA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan air daun pandan
200ml santan
2 biji telur |kacau
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Gula secukupnya | untuk inti
2 sudu makan marjerin | cairkan
2 sudu makan minyak sapi
CARA MEMASAK:
1. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum, air pandan, santan, secubit garam dan marjerin yang telah dicairkan tadi.
- Kacau sebati hingga adunan menjadi tidak terlalu pekat atau cair, kemudian tapiskan.
- Panaskan acuan kuih cara dengan api kecil terlbih dahulu.
- Tuangkan adunan kuih cara dalam acuan hingga 1/2 acuan. Bakar dalam ketuhar 5-6 minit.
- Keluarkan acuan dan letakkan gula di atas kuih cara, kemudian tutup atas kuih dengan adunan kuih cara hingga penuh.
- Bakar semula dengan masa yang sama hingga habis adunan, Keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
JANGAN LUPA TONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN SEPANJANG BULAN RAMADAN INI
Jangan gan lupa saksikan rancangan terbaru; Rasa Nostalgia Ramadan yang bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini. Menampilkan chef selebriti terkenal, Datuk Redzuan Ismail atau Chef Wan sebagai hos, beliau akan bergandingan bersama selebriti jemputan padasetiap episod sepanjang 22 episod bersiaran.
Antara selebriti undangan yang memeriahkan program ini ialah Erra Fazira, Amy Mastura, Rozita Che Wan, Noorkumalasari, Abam Bocey, Hisyam Hamid, Bell Ngasri, Siti Nordiana dan ramai lagi.
Resipi Mudah Beke Ubi Terengganu, Sedap Makan Musim Hujan

Bila sekarang ni asyik cuaca mendung dan hujan je, sedap kalau dapat makan hidangan beke ubi Terengganu kan. Memang asyik lagi-lagi makan bersama keluarga.
Resipi yang dikongsi Muliadi Ramli ini, senang sahaja dan boleh dibuat bersama anak-anak. Jom kita cuba!
BEKE UBI TERENGGANU
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
900gm ubi kayu
2 keping nissey @ gula melaka – beli online di sini
10 sudu besar gula merah (untuk warna yang lebih menarik) – beli online di sini
3 helai daun pandan
4 cawan air
BAHAN BAHAGIAN ATAS PUTIH:
2 ½ kotak kecil santan – beli online di sini
3 cawan air
1 ½ sudu kecil garam
1 sudu besar gula
12 sudu besar tepung beras – beli online di sini
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMBUAT:
1. Ubi kayu dibuang kulit dan basuh bersih. Kemudian, sagat dan perah. Ada beza rasa atau tekstur ubi bila kita sagat berbanding kisar. Kita buang air yang ada pada ubi untuk elakkan rasa pahit, ketepikan.
2. Masukkan nissey, gula merah, air dan daun pandan dalam periuk.
3. Masak hingga cair kemudian ketepikan. Bila air nissey dah sejuk, satukan dengan ubi kayu.
4. Kacau rata. Lepas tu masuk dalam loyang. Kukus selama 25 hingga 30 minit. Ketepikan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Untuk bahagian atas putih; satukan semua bahan dalam periuk, kacau rata supaya tidak berketul.
6. Selepas itu, baru hidupkan api yang kecil. Masak hingga ia menjadi agak pekat, matikan api.
7. Ambil ubi kita yang dalam bekas yang dah masak tadi, letakkan bahagian putihnya.
8. Kemudian kukus lagi 5 hingga 10 minit sahaja, dah siap.
9. Saya suka bahagian atas yang berlemak dan bahagian bawah yang tidak terlalu manis serta kepala santan jenis yang lembik-lembik sikit, rasa lemak-lemak masin sikit.
Kredit resipi: Muliadi Ramli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Mudah Je Cara Buat Teh Ais Kaw & Berlemak Di Rumah, Memang Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: