Masakan dan kuih muih melayu banyak menggunakan daun pisang sebagai pembungkus. Selain selamat, ia juga memberikan rasa enak serta bau harum pada makanan yang dibungkus. Lemang, tapai dan lontong antara hidangan raya yang memang guna daun pisang ni.

Petua Simpan Daun Pisang Agar Kekal Segar & Tahan Lebih Seminggu

Bagi peniaga kuih muih seperti Kuih Koci, daun pisang adalah bahan yang wajib ada. Tak ada daun ni, makan tak jadilah kuih kuci. Nak bungkus dengan apa kan?

IKLAN

 

CARA SIMPAN DAUN PISANG AGAR TAHAN LEBIH SEMINGGU

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • Daun pisang
  • Kain bersih
  • Kertas surat khabar
  • Plastik bersih

CARA-CARA:

IKLAN
  1. Ambil daun pisang, buang pelepahnya, bersihkan dari kotoran dan layurkan.
  2. Potong daun pisang mengikut saiz yang dikehendaki. Jika tak perlu potong, biarkan sahaja.
  3. Ambil kertas surat khabar, bungkus kemas-kemas daun pisang tadi.
  4. Kemudian simpan bungkusan daun pisang tadi dalam beg plastik yang bersih. Bungkus dan ikat dengan kemas.
  5. Simpan bungkusan dalam peti sejuk di bahagian tempat letak sayur.
  6. Hasilnya, daun pisang akan boleh tahan lebih dari seminggu. Keluarkan daun masa nak guna.
  7. Boleh menjimatkan masa dalam penyediaan kuih. Selamat mencuba!

Petua Simpan Daun Pisang Agar Kekal Segar & Tahan Lebih Seminggu

Kredit petua & foto: Juliana Ismail

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI