![Untitled design (4)](https://cdn.rasa.my/2019/02/Untitled-design-4.png)
Bila tiba musim perayaan Tahun Baru Cina, Kuih Bakul antara manisan yang wajib ada dan ditunggu-tunggu oleh seluruh kaum untuk menikmatinya. Namun ada kalanya, agak susah nak jumpa Kuih Bakul yag dihasilkan oleh orang muslim. Jadi bagi anda yang nak cuba buat sendiri, resipi perkogsian saudari Hidjrah Ali ni boleh dicuba.
RESIPI KUIH BAKUL HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung pulut (sebungkus)
- 190gm gula pasir
- 400gm gula merah
- 500ml air
- 200ml santan
- Beberapa helai daun pisang
CARA MEMASAK:
- Masukkan gula pasir, gula merah serta air ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan biarkan sejuk.
- Sementara itu, masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk.
- Tuangkan larutan gula dan santan tadi ke dalam tepung pulut. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan adunan tepung pulut yang telah sebati itu ke dalam kuali dan kacau sehingga adunan menjadi likat.
- Sementara itu, alas tin dengan daun pisang, pastikan daun pisang melebihi bahagian atas tin agar mudah mengikatnya di sekeliling tin. (daun pisang dikelepetkan ke bawah)
- Didihkan air dalam periuk kukusan dan kecilkan api.
- Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah dialas tadi. Kukus selama 8 jam. Pastikan air yang ditambah ke dalam pengukus adalah air mendidih.
- Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan beberapa lapisan kain muslin/kain kasa/ pembalut aluminium agar wap air tidak meniti ke atas kuih.
- Bila cukup masa, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hidjrah Ali
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Kuih Muih Resepi Orang ‘Lama’Terengganu. Dahlah Ringkas Murah Pulak
![5 Kuih Muih Resepi Orang ‘Lama’Terengganu. Dahlah Ringkas Murah Pulak](https://cdn.rasa.my/2018/04/Untitled-design-9-1.jpg)
Kuih muih tradisi yang sudah zaman berzaman memang sedap. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Bahannya pun ringkas sahaja.
Rugilah kalau kita tak mencuba resipi kuih muih orang ‘lama’ini. Jom kita ikuti 5 resipi kuih muih tradisi dari Terengganu ini.
1. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN ATAS :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah |dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikit air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
Anggaran kos : RM 15
2. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 1 3/4 cawan air suam
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6. Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat
mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
Anggaran kos : RM 10
3.CHE MEK MOLEK
BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul ubi keledek (warna oren)(saiz sederhana)
- 1 cawan tepung gandum
- Gula secukupnya
*Satu sudu makan gula untuk inti setiap ketul che mek molek
*Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan dilecek,buang kulitnya
CARA MEMASAK :
1. Gaul ubi keledek dengan tepung gandum sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur.
3. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.
4. Angkat bila kekuningan.
INFO CHEF : Doh perlu lembut jadi jangan gunakan terlalu banyak tepung gandum. Kuih akan menjadi keras.
Saiz hidangan : 15 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih muih
Keistimewaan : Tinggi fiber dan karbohiderat.
Anggaran kos : RM 10
4. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula | secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1. Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Anggaran kos : RM 10
5. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar |dikisar
- 1 labu bawang putih | dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar | dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7 .Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
Anggaran kos : RM 30
Jom Buat Kuih Lompang!
![Jom Buat Kuih Lompang!](https://cdn.rasa.my/2022/12/cover-lompang-1.jpg)
Kuih lompang adalah kuih tradisional Melayu yang teksturnya lembut. Dimakan dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam dan kemudian dikukus seketika. Rasanya lemak manis apatah lagi dimakan dengan kelapa yang mempunyai rasa enak.
Jom kita lihat resipinya.
LOMPANG
BAHAN-BAHAN
1 1/2 gula merah
1/2 cawan air
2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 sudu kecil air kapur
Esen pandan sikit
Garam secukup rasa
Kelapa parut
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masukkan gula merah dan air. Masak sehingga gula larut. Tutup api dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk, masukkan tepung beras, air, air kapur, esen pandan dan garam. Kacau semuanya sehingga sebati. Tapiskan adunan ini ke dalam jag supaya mudah untuk dituang dalam adunan.
3. Tuang adunan ke dalam acuan lompang. Susunkan acuan berisi adunan ke dalam periuk kukusan.
4. Kukus selama 15 minit. Sementara itu, jom buat kelapa parut.
5. Dalam bekas, masukkan kepala parut. Taburkan sedikit garam. Gaul rata. ketepikan.
6. Selepas siap mengukus lompang, keluarkan acuan lompang. Kukus pula kelapa parut seketika.
7. Ambil kuih lompang, keluarkan daripada acuan. Letakkan kepala parut di atas kuih lompang. Sedia dinikmati.
Selamat mencuba!
Sumber: Iedaa Jahaya
Terima kasih kerana kongsi resipi di Rasa Share Resipi
Resipi Cucur Udang Paling Mudah, Simple & Sempoi. Memang Layan!
![Resipi Cucur Udang Paling Mudah, Simple & Sempoi. Memang Layan!](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-1-10.png)
Petang-petang begini, kalau dapat makan Cucur Udang yang lembut, gebu dan garing dekat luar ni memang sedap. Cicah pula dengan sos atau kuah kacang. Fuhhh…Menyandar la juga. Bagi yang tak ada idea nak makan apa, bolehlah cuba resipi Cucur Udang yang admin kongsi ni. Resipi simple je. Tapi rasa dia memang best!
CUCUR UDANG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung gandum
- 2 sudu makan tepung beras
- 300gm udang kecil
- 2 biji bawang besar |dihiris
- 1 ikat kucai |dihiris
- 1/4 biji lobak merah |dihiris nipis
- 1 putih telur
- 1/4 sudu makan serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- Air dan minyak masak secukupnya
BACA:
CARA MEMASAK:
- Bancuh tepung dengan kesemua bahan lain dan kacau hingga menjadi adunan yang sebati.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan gaulkan rata.
- Panaskan minyak dan sendukkan adunan dengan sudu makan kemudian goreng dalam minyak yang banyak dan panas.
- Balikkan cucur dan goreng hingga masak.
- Angkat dan sedia dinikmati.
Info Chef: Penambahan tepung beras menambah lagi kerangupan cucur udang sebenar.