Bangsa Johor mesti kenal kuih tradisional ni. Kaya dengan rasa labu lemak manis yang cukup berkhasiat. Kuih ni cukup popular di majlis kenduri kendara, jadi manisan untuk hantaran pun boleh. Bahan-bahannya cukup ringkas aje.

Nah, Ni Langkah Mudah Buat Kuih Kacau Labu. Kesukaan Orang Johor Ni…

Ilmu buat kuih tradisional ni, anak-anak muda elok sangat belajar buat kuih ni. Ni perkongsian cara membuatnya dari Muzzammil Mustafa Sani dari laman webnya dapur.maskulin.com

KUIH KACAU LABU

Nah, Ni Langkah Mudah Buat Kuih Kacau Labu. Kesukaan Orang Johor Ni…

IKLAN

BAHAN-BAHAN :

  • 350 gram gula pasir
  • 400 ml santan 
  •  500 ml air
  • 50 gram tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
  • 1.5kg labu
  • 5 biji telur | dipukul kembang
  • 2 helai daun pandan
  • Garam

CARA MEMASAK :

1.Masak santan bersama gula dan daun pandan hingga pekat.

IKLAN

Nah, Ni Langkah Mudah Buat Kuih Kacau Labu. Kesukaan Orang Johor Ni…

2. Kemudian, masukkan telur, labu yang telah dibuang kulit, direbus dan dikisar halus bersama garam.

3. Kacau sebati. Sesudah itu, tuangkan bancuhan air tepung jagung ke dalamnya. Apabila sudah pekat, tuangkan adunan ke dalam loyang. Boleh dibekukan dalam peti sejuk jika suka.

IKLAN

Nah, Ni Langkah Mudah Buat Kuih Kacau Labu. Kesukaan Orang Johor Ni…

4. Bentukkan kuih mengikut acuan yang digemari. Boleh juga dihias dengan halwa.

Nah, Ni Langkah Mudah Buat Kuih Kacau Labu. Kesukaan Orang Johor Ni…

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI