![cucur cheese cover](https://cdn.rasa.my/2019/02/cucur-cheese-cover.jpg)
Sedap sungguh cucur cheese ni. Makan panas-panas sedap sungguh. Rangup dan membuka selera. Kalau terasa nak buat cucur yang sedap selain cucur bilis, jom buat cucur cheese. Senang sangat ni. Bahan pun tak banyak nak guna. Cuma 5 bahan je untuk buat cucur cheese ni tau.
CUCUR CHEESE PANAS VIRAL
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air panas
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cheese
Cara membuat
1. Adunkan tepung dengan air panas, gula dan garam sampai sebati atau pejal. Jangan lembik.
2. Bulatkan dan leperkan. Letak cheese di tengah dan tutup kembali.
3. Goreng dengan api sederhana. Angkat.
Info
Boleh tambah bahan lain ikut cita rasa misalnya lobak merah dan bawang.
Selamat mencuba!
Resipi oleh Eddy Rusdi dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rempeyek Kacang Udang Geragau Sedap Rangup.
![Rempeyek Kacang Udang Geragau Sedap Rangup.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/04/355313.jpeg)
Kalau korang suka, apa kata raya tahun ni korang cuba buat sendiri dan cuba resipi yang RASA sharekan di sini. Kalau menjadi wah, boleh buat lebih dan jual. Tambah pendapatan di musim PKP ni.
REMPEYEK KACANG UDANG GERAGAU
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung beras
1 biji telur
50gm kacang tanah potong dua
30gm udang geragau
6 helai daun limau purut | mayang halus
BAHAN KISAR HALUS:
2 biji buah keras
3 ulas bawang putih
1 hirisan kecur
3cm kunyit
1 sudu teh ketumbar
CARA MEMBUAT:
- Campur semua bahan kecuali kaang tanah dan udang geragau.
- Adun rata menggunakan wisk atau senduk biasa hingga sebati dan tak bergetel.
- Rasa jika mana-mana bahan kurang rasa boleh tambah, ikut selera.
- Hasil adunan adalah cair, tidak pekat.
- Masukkan kacang tanah dan udang.
- Panaskan minyak dalam kuali, minyak banyak ye.
- Sama ada menggunakan senduk tuang bancuhan rempeyek dalam kuali atau acuan rempeyek, goreng rempeyek hingga kekungingan menggunakan api sederhana.
- Angkat dan toskan, setelah rempeyek sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Apam Kampung Pandan Berinti, Gebu Memang Puas Makan
![Apam Kampung Pandan Berinti, Gebu Memang Puas Makan](https://cdn.rasa.my/2021/11/413135.jpeg)
Sapa saja yang tidak menyukai apam. Dah la lembut, gebu memang ketagih nak makan. Apam kampung pandan berinti ini semerbak harum baunya kerana menggunakan air pandan. Nak mudah buat, gunakan acuan lompang.
Apam kampung pandan berinti
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 1/4 air pandan
1 sudu makan yis, dalam 5 gm-BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan gula
Sedikit pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI
Campurkan semua.Perap hingga kembang.
Inti.
1.Kelapa parut muda, gula merah, sedikit gula putih, sedikit garam. daun pandan.Masak hingga kering.
2.Taburkan tepung sikit supaya senang dibentuk bulat kecil-kecil.
3.Acuan sapu minyak.
4.Pengukus panaskan dulu.
5.Adunan dah kembang, dikacau lagi.Letak dalam acuan 1/2 saja.
6.Kemudian letak inti.Letak lagi adunan.Buat sampai habis.
7.Kukus dalam 15 minit.
*Nak banyak adunan buat 2 kali ganda.
Kredit: Badariah Abdrahman
Resipi Kuih Kasturi Sedap, Kulit Rangup Tak Liat Bila Sejuk
![Resipi Kuih Kasturi Sedap, Kulit Rangup Tak Liat Bila Sejuk](https://cdn.rasa.my/2024/01/Untitled-design-2024-01-14T221324.936.jpg)
Kuih kasturi ini memang sedap, ia antara kuih yang selalu dijual di gerai tepi jalan waktu petang. Tapi bila beli ramai yang frust sebab kulitnya tak rangup, ada juga yang hanya rangup waktu panas tapi bila dah sejuk jadi liat.
Kalau kuih kasturi yang dibeli tak memenuhi citarasa apa kata belajar buat sendiri kuih tradisi ini. Lagi satu, jika buat sendiri lebih berbaloi. Dengan 1/2 kg kacang hijau boleh dapat 50-60 biji. Boleh simpan untuk frozen sekali.
Jika nak cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Iin Ismail yang turut menjual kuih ini.
Buat sendiri kuih kacang hijau/ kuih kasturi
Bahan untuk kacang hijau
1/2 kg kacang hijau
Daun pandan
2 cawan gula atau ikut manis
Garam sedikit
1/2 biji kelapa parut
2 sudu makan tepung gandum
Cara membuat:
- Rebus kacang hijau rebus bersama daun pandan sampai empuk bersama daun pandan.
- Bila dah kering air tambah dulu garam, kelapa parut dan tepung gandum.
- Tepung gandum tak guna banyak sebab nanti rasa kacang hijau akan ‘lari’, keras dan kurang sedap.
- Gaul rata dan biarkan sejuk.
- Bila dah sejuk boleh uli, simpan dalam peti sejuk. Esok boleh bentukkan dan buat bancuhan tepung. Nak goreng terus pun boleh.
Bahan bancuhan tepung
3 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit air kapur sikit
Sedikit kunyit
Air
Cara membuat:
- Bancuh semua bahan dalam mangkuk hingga sebati.
- Kemudian celup kacang hijau ke dalam bancuhan dan goreng hingga kekuningan.
- Guna tepung beras saja ya untuk dapatkan kulit yang ranggup dan tak liat bila sejuk.
Untuk frozen
Untuk buat kuih kasturi frozen, goreng kuih sekejap saja, agak-agak sehingga tepung salutan bertukar warna dan kita dapat bentuk kuih yang tetap, dan tidak fragile. Sejukkan dan boleh simpan dalam freezer.
Selamat mencuba.
Sumber: Iin Ismail