Colek cili memang sedap jika di nikmati bersama-sama menu bergoreng seperti keropok, kerang bakar, sotong goreng dan pelbagai lagi. Jika inginkan lebih penambah perisa, pastikan buat colek cili boh ni, gerenti sekejap sahaja licin. Hidang waktu berkumpul rumah terbuka memang sesuai.

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!

RESIPI COLEK CILI BOH

BAHAN-BAHAN DAN CARA MEMASAK:

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Masukkan 700 ml air kosong dalam periuk.

 

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Jenama cili boh yang diguna.

 

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Tambahkan 5 1/2 senduk cili boh. ( saiz senduk seperti dalam gambar)

 

IKLAN
Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Masukkan pula – 2 senduk gula Melaka hancur – 9 senduk gula putih – 1/2 sudu kecil garam * segala kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri. * Sebetulnya kuah colek akan menyerlah rasa manis.

 

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Tambahkan 1 senduk asam jawa. Juga 1 sudu besar cuka.

 

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Seterusnya reneh kuah colek dalam api perlahan. Biarkan sehingga kuah memekat kira-kira 1 jam. * terpulang kepada kepekatan yang diingini

 

IKLAN
Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Kuah colek yang siap memekat.

Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!

Sejukkan kuah colek sebelum dihidangkan.

Hidangkan bersama pilihan aneka bahan colek:
– paru goreng
(rebus paru bersama sedikit garam dan asam keping.Kemudian hiris nipis. Goreng sehingga paru rangup)
– Perut lembu
(rebus bersama sedikit garam. Kemudian hiris nipis)
– Keropok lekor
– Keropok keping
– Kerang
(rebus bersama sedikit garam, 2 ulas bawang putih & sebatang serai yang diketuk)
– Popia
– Salad, timun, taugeh celur

IKLAN
Resipi Colek Cili Boh. Sekejap Jer Licin, Pastikan Buat Stok!
Stok colek yang disejukkan perlu dimasukkan dalam bekas bertutup rapat. Masukkan dalam peti ais untuk kesegaran yang lebih lama. Selamat mencuba!

Betul-betul kaww!

Tabur colek bersama kacang tumbuk dan bijan yang telah disangai.

Penggunaan kacang membantu menaikkan lagi kesedapannya.

Kongsi resipi: Afy AL Habibi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI