Sambal ikan pauh muda, buat makan dengan nasi panas-panas. Ramai tak yang suka dengan menu macam ni untuk makan tengahari?
Betul-betul pecah air liur orang cakap dengan resipi daripada Baharin Zakaria ni kan. Cara nak buat pun mudah sangat, guna 5 bahan je.
CARA BUAT SAMBAL IKAN PAUH MUDA
BAHAN-BAHAN:
Ads
10 ekor ikan selayang kukus/panggang atau goreng (ambil isi sahaja) 10-12 biji pauh muda 15-20 cili padi (suka pedas boleh tambah lagi) – beli online di sini 2 sudu besar gula – beli online di sini 1 sudu teh garam – beli online di sini
Nasi kukus memang enak. Teksturnya yang gebu membuatkan ia tidak puas dimakan. Lebih-lebih lagi jika dinikmati bersama kuah gulai, ayam goreng berempah panas serta sambal. Bagi yang nak cuba buat nasi kukus ni, bolehlah guna teknik serta sukatan perkongsian saudari Yatie Tie. Resipi ni juga sesuai untuk berniaga. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
Beras
Air
Bekas ( seperti dalam gambar)
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras seperti biasa dan toskan airnya.
2. Sukat 1 bekas beras dan 1 bekas air. Guna sukatan yang sama untuk kedua-dua bahan ini.
3. Masukkan ke dalam bekas kukusan dan kukus selama 30 minit. Jika menggunakan api yang besar, lagi cepat nasi masak.
4. Angkat dan nasi boleh dinikmati bersama ayam goreng berempah, sambal belacan dan kuah gulai/kari.
RESIPI SAMBAL:
Cili merah
Cili padi
Air Asam Jawa
Belacan
Garam secukup rasa
Perisa | jika suka
Limau nipis @ limau kasturi
*Jumlah bahan adalah mengikut kesesuaian dan citarasa masing-masing.
CARA-CARA:
1. Kisar cili merah, cili padi, asam jawa, belacan, garam dan serbuk perasa.
2. Kemudian perah limau nipis atau limau kasturi secukupnya.
3. Gaul rata dan sedia untuk dinikmati.
Info: Jika mahukan nasi yang lebih wangi, boleh mengukus nasi bersama daun pandan. Ia akan mengharumkan nasi serta mempunyai rasa lebih enak.
Ada banyak versi kek batik. Tapi kalau dah jumpa yang menjadi favourite, mesti dah tak nak buat yang lain. Contohnya kek batik coklat cheese ini.
Seperti yang dialami wanita ini, Mas Dalina, tidak berpaling dengan resipi kek batik lain selepas dah jumpa yang kena dengan selera.
Lagi-lagi bila kek batik yang dibuatnya, menjadi favourite anak-anak juga.
KEK BATIK COKLAT CHEESE
LAPISAN BAWAH:
2/3 cawan air 1 sudu kecil serbuk agar-agar – beli online di sini 250g mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini 250g susu pekat (lebih kurang ½ tin, ikut kemanisan masing-masing) – beli online di sini 125g milo – beli online di sini 3 sudu besar serbuk koko (saya guna callebaut) ½ sudu kecil serbuk nescafe (saya tak letak) Biskut marie (lebih kurang 2 peket sekali dengan lapisan atas nanti) – beli online di sini
1. Alas loyang (saya guna 8″x2″) dengan plastik atau aluminium foil. Saya suka guna aluminium foil sebab lebih stabil. Guna tupperware pun boleh.
2. Masak air dan agar-agar. Kacau hingga larut dan mendidih. 3. Masukkan mentega, gunakan api paling kecil. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit, gaul sehingga sebati.
4. Masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Padam api. 5. Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat. Ulangi langkah sehingga adunan habis lapisan biskut yang terakhir. Boleh simpan dalam peti.
1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. Masukkan susu segar (10ml) sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. 2. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan. Panaskan 200ml susu segar, padamkan api. 3. Keluarkan loyang berisi kek batik tadi. Percikkan sedikit susu suam-suam panas tadi ke atas biskut lapisan atas.
4. Sapukan adunan cheese menutupi lapisan biskut. 5. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu (suam-suampanas), terus susun dalam bekas (celup 1 saat je) 6. Sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Boleh kisar lebihan biskut dan taburkan atas lapisan cheese. Saya ayakkan serbuk milo saja. 7. Simpan semula di dalam peti. 1-2 jam dah boleh potong dah. Tak perlu semalaman.
Kali ini RASA ingin kongsikan 3 jenis kek lama yang masih tetap digemari sampai sekarang. Walaupun pada hari ini macam-macam kek moden dihasilkan, tapi kek orang dulu-dulu tetap jadi perhatian. Kek orang lama menggunakan bahan yang lebih ringkas. Senang kata, bahannya asas sahaja. Tapi rasanya lemak manis dan menawan hati.
KEK PANDAN
.
BAHAN KISAR
• 4 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1/2 cawan susu pekat (BELI DI SINI)
• 1 sudu kecil ovalette
• Secubit garam
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2-3 titik esen pandan
• 1 sudu kecil pewarna hijau
BAHAN LAIN
• 2 cawan tepung naik sendiri (BELI DI SINI)
• 1/2 cawan serbuk santan
• 1/2 cawan minyak jagung (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT
1. Kisarkan Bahan Kisar sehingga kembang dan tuang dalam bekas.
2. Masukkan tepung naik sendiri dan santan serbuk. Kacau sebati.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung. Kacau sekejap.
4. Bakar pada suhu 160°C api atas bawah lebih kurang 50 minit, bergantung pada oven masing-masing.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri) (BELI DI SINI)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor (BELI DI SINI)
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung (BELI DI SINI)
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN
• 1 cawan air suam.
• 1 cawan minyak masak
• 1 setengah cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
• Coklat masakan (diparut)
• Coklat chips (untuk hiasan)
BAHAN DIKISAR
• 4 biji telur.
• 1 cawan gula
• 4 sudu besar susu pekat manis
• 4 sudu besar serbuk koko
• 4 sudu besar sunquick
• 1 sudu besar ovelet
• 1 sudu kecil baking powder (BELI DI SINI)
• 1 sudu kecil coklat emulco
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua BAHAN DIKISAR. Kemudian putar guna mixer sampai gebu. Masukkan air suam dan minyak masak. Putar lagi sampai sebati.
2. Masukkan tepung gandum. Putar sebati. Kemudian tuang parutan coklat masakan tadi di dalam bancuhan tepung. Hanya perlu kaup-kaup sahaja dengan sudip.
3. Tuang dalam acuan. Acuan perlu sapu minyak masak.
4. Tabur coklat chips.
5. Kek ini boleh dibakar atau dikukus.
6. Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit. Tepulang pada oven masing-masing.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...