Roti ini  enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak. Jika anda cuba, resipi ini boleh menghasilkan dua buku roti.

 

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 6 cawan tepung gandum
  • 1 ½ cawan susu suam
  • ¾ cawan gula
  • 11gm yis
  • 3 biji telur saiz A
  • ¼ cawan mentega

 

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
  2. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
  3. Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
  4. Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
  5. Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
  6. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
  7. Keluarkan dan sedia dinikmati.

 

 

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI