Sedapnya Ayam Madu. Kalau ke pasar malam seketul paha dah harga RM2.50. Agak mahal. Dengan adanya resipi mudah perkongsian saudari Mar Che ni, bolehlah pakat cuba buat sendiri secara homemade. Ayam MAdu ni sangat mudah dan tak guna banyak bahan.
Tak boleh move on lagi ayam masak Thai ni. Buat dah semalam takcukup. Jadi kita repeat buat lagi. Buat berkali-kali pun tidak jemu. Korang boleh cuba buat .
Bahan A
10 ketul bahagian ayam digoreng
1 biji bawang besar/holland (potong bulat)
2 batang serai dititik
Daun limau purut
Garam secukupnya
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
Sedikit air
Minyak
Bahan B (bahan kisar)
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
2 biji cili api
Cara memasak:
1.Tumis serai yang dititik sampai naik bau.
2.Kemudian masukkan hirisan bawang dgn daun limau purut. Tumis sampai garing.
3.Dah garing masukkan bahan yang dah dikisar.
4.Kemudian masukkan sos tiram,sos cili,air last sekali masukkan ayam & perasa ikut sesedap rasa. Siap!
Sekarang dok tular Nasi Ayam Kunyit, apa kata kreatif sikit, kita padankan Ayam Goreng Kunyit dengan nasi goreng. Maka jadilah Nasi Goreng Ayam Kunyit, menu sempoi terlajak sedap. Sesuai sangat dengan orang bujang, tak pandai masak pun gerenti boleh buat punya. Resipi ni hanya ambil masa 15 minit, dah siap boleh makan. Gerenti sedap, puas hati dan tak payah tukar baju, keluar rumah dan buang minyak beli kat luar.
NASI GORENG & AYAM KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
Bahan Ayam Kunyit:
100 gm isi dada ayam | gaul dengan garam dan kunyit
Sedikit hirisan kacang buncis
Sedikit hirisan lobak merah
1/2 biji bawang besar | hiris
1 ulas bawang putih | cincang
Sedikit hirisan cili padi dan merah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Nasi:
1 mangkuk nasi putih
1 biji telur ayam
1 sudu makan sos tiram
Sedikit minya masak untuk menumissn
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Panaskan minyak, goreng isi ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
LANGKAH 2 :Kemudian tumiskan bawang merah, putih, cili hingga wangi, diikuti sayuran.
LANGKAH 3: Masukkan semula isi ayam yang telah digoreng tadi dan perasakan dengan sedikit sos tiram.
LANGKAH 4: Untuk sediakan nasi goreng. Panaskan sedikit minyak pecah telur dan hancurkan.
LANGKAH 5: Masukkan nasi, diikuti dengan sos tiram.
LANGKAH 6: Gaul rata hingga cukup rasa dan hidangkan bersama ayam kunyit tadi.
Kerisik ialah sejenis penyedap masakan yang diperbuat daripada kelapa parut yang digoreng. Ia sangat penting dalam penyediaan masakan terutamanya hidangan Melayu. Antara sajian yang menggunakan bahan ini adalah rendang, kerabu, pajeri dan serunding. Malah ada sesetengah daripada kita juga memasukkan bahan ini ke dalam asam pedas, air asam, kari dan sambal. Memang sedap!
foto: http://lobaksusue.blogspot.my
Tujuannya adalah untuk menyedapkan lagi masakan tersebut, memekatkan kuah serta memberikan rasa lemak dan harum kelapa pada masakan. Selain itu, penggunaan kerisik dalam masakan juga akan menghasilkan hidangan yang tahan lama serta lambat basi. Patutlah hidangan yang dimasak oleh orang-rang tua dahulu mempunyai rasa yang sangat sedap dan tahan lama. Padahal, dahulu kala, tiada bahan pengawet malah peti sejuk pun amat jarang sekali ada di dapur-dapur orang kampung.
Kerisik yang bagus kualitinya adalah yang baru dibuat menggunakan kelapa parut yang baru. Orang dulu-dulu, banyak hasilkan sendiri di rumah untuk kegunaan harian. Namun kini, kerisik boleh didapati dengan mudah di kedai-kedai dan juga pasaraya. Tapi berhati-hati jika membeli kerisik yang sedia siap ( ready made) kerana khuatir ia adalah kerisik yang lama. Penggunaan kerisik yang tengik akan menjadikan masakan berbau pelik serta kurang enak.
Anda nak belajar cara-cara buat kerisik? Mudah sahaja. Sambil-sambil melayan anak di rumah pun, anda boleh hasilkan bahan masakan ini. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Cara-Cara Nak Hasilkan Kerisik Homemade
BAHAN-BAHAN:
Kelapa parut – jumlah bergantung kepada citarasa anda
Kuali
Lesung batu atau pengisar
CARA-CARA:
1. Letak kuali di atas dapur dan panaskan.
2. Masukkan kelapa parut. Goreng tanpa minyak hingga kelapa garing dan bertukar warna.
3. Angkat kelapa goreng dan masukkan ke dalam lesung yang kering. Jangan guna lesung yang basah kerana kerisik akan rosak dan tidak menjadi. Tumbuk semasa kelapa masih panas sehingga kerisik menjadi berminyak. Jika kurang rajin, boleh juga kisar menggunakan mesin.
4. Setelah siap, simpan di dalam bekas bertutup. Tak perlu simpan dalam peti sejuk pun.