
Ramaikan yang dah ada air fryer dekat rumah, dah masak resipi apa je tu guna air fryer?? Kalau admin memang suka guna air fryer kalau nak goreng ayam supaya jimat minyak, maklumlah harga minyak dah naik ni bolehlah kurangkan guna minyak masak. Mudah sangat resipi ayam cili hijau ni, bahan pun tak banyak yang perlu disediakan untuk hidangan ni, yang paling penting kurang kolesterol dan sedap! boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Azie Surip di Facebook ni. Selain boleh jimat minyak, jimat masa pun ya juga tak perlu nak menunggu ayam masak dalam minyak yang panas, hanya perlu masukkan dalam air fryer dan biarkan masak dengan sendirinya.
AYAM CILI HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 ekor ayam potong ikut suka
- 4 biji cili hijau (bukan capsicum ye) – BELI DI SINI
- 1 biji bawang merah besar – BELI DI SINI
- 2 ulas bawang putih – BELI DI SINI
- Sikit halia – BELI DI SINI
- Sikit minyak untuk menumis – BELI DI SINI
- Garam & perasa secukupnya
Dapatkan KHIND 3.5L AIR FRYER dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam, lumur garam & kunyit. Susun dalam airfryer dan masak 30 minit suhu 160. Cukup masa, terbalikkan ayam dan masak lagi 10 minit untuk garingkan
2. Sementara ayam dalam airfryer kita bolehlah kisar kasar cili hijau, 1/2 biji bawang merah besar, sikit halia & bawang putih. 1/2 biji lagi bawang merah tu potong je. Air untuk kisar jangan banyak sangat ye
3. Panaskan sikit minyak. Tumiskan bahan kisar & bawang yang dah potong tu sampai pecah minyak. Masukkan garam & perasa
4. Masukkan ayam yang dah masak dalam airfryer. Gaul semua bahan sampai sebati. Bolehlah tutup api
SELAMAT MENCUBA
KREDIT: Azie Surip
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Puding Buah Sedap Dimakan Ketika Sejuk Untuk Jamuan Raya Haji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion Majalah Rasa
Rendang Kerang Pedas Menyengat, 3 Kg Untuk Keluarga Ramai ‘Umat’.

Resipi ni sesuai untuk keluarga yang ramat ‘umatnya’. Bagi 3 kg kerang, wah banyak tu tapi bila dah mula makan tak perasan pun dah balun makan banyak mana.
Kerang masak rendang memang sedap weii.
Cili kering campur cili padi memang meleleh air liur. Jom cuba resipi rendang pedas ni.
RENDANG KERANG PEDAS

BAHAN-BAHAN :
- 3kg kerang | gosok dengan berus sabut, basuh bersih dengan air mengalir, tuang air panas, tutup 10minit, ambil isi

Bahan kisar :

- 5 biji bawang merah ros
- 2 biji bawang merah besar
- 5 ulas bawang putih
- 2inci halia
- 1inci lengkuas
- 1inci kunyit hidup
- 5 batang serai | ambil bahagian dalam putih sahaja
- 10 biji cili api kampong
- 10tangkai cili kering – buang biji, rebus dan kisar halus
- Santan – 1 biji kelapa
- 3sudu makan kerisik
- 2 keping asam
- 3 helai daun kunyit – hiris halus
- ½ cawan minyak
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar dan cili. Tumis sampai kering dan pecah minyak
2. Masukan santan, biarkan merenih dengan api perlahan
3. Masukan kerisik dan asam keping – reneh sampai pekat
4. Masukan isi kerang dan keringkan rendang dengan api perlahan, perasakan garam dan gula.
5. Masukan daun kunyit yang dihiris halus dan rasakan dengan garam
#daporchefgarang
Kredit Resepi Dan Video : Aezach Ar
Kuih Salat Guna Air Perahan Bunga Telang, Cantik Kejadian

Siapa tau KUIH SALAT? Ia adalah nama lain bagi kuih Seri Muka. Ada juga yang panggil Kuih Seri Muka Nyonya. Chef Sue kongsi salah satu versi resipi kuih salat yang menggunakan air perahan bunga telang sepenuhnya untuk lapisan bawah (pulut). Selalunya versi kuih salat nyonya akan menggabungkan pulut putih & pulut biru telang. Jika tiada bunga telang, boleh je biarkan pulut tu berwarna semulajadi.
KUIH SALAT
Bahan-bahan A (lapisan bawah):
1 cawan beras pulut (rendam 4-6 jam bersama air rebusan bunga telang & toskan)
1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam halus
Daun pandan secukupnya
Bahan-bahan B (lapisan atas):
400ml santan pekat
100ml air perahan daun pandan (20 helai daun pandan kisar lumat dengan air lalu tapis)
150gram gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
90gram tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
40gram tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur (grade A)
Secubit garam
Cara memasak:
- Untuk lapisan bawah; sediakan loyang (saya guna loyang bulat 11 inci) lalu sapu keseluruhan bahagian dalam dengan minyak. Tuang beras pulut yang dah direndam tadi dan letak beberapa helai daun pandan di atasnya lalu kukus hingga pulut agak lembut.
- Sementara itu satukan santan dan garam (dari bahan A) dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang berisi pulut yang dah dikukus separuh masak tadi dan gaul rata. Kukus semula pulut hingga benar-benar masak.
3.Angkat loyang berisi pulut lalu buang daun pandan. Tekan pulut hingga mampat. Ketepikan.
4.Di dalam mangkuk, satukan santan, gula, air perahan daun pandan dan telur. Letak secubit garam. Kacau rata dan sebati. Masukkan pula tepung gandum dan tepung ubi. Kacau lagi hingga semua bahan sebati.
5.Tapis bancuhan tadi ke dalam kuali. Panaskan atas api yang kecil sambil dikacau hingga bancuhan sedikit pekat. Tutup api lalu tuang bancuhan ke dalam loyang berisi pulut tadi.
6.Kukus kuih selama 40 minit atau hingga kuih benar-benar masak (cucuk lidi ke atas kuih untuk test dah masak ke belum).
7.Sejukkan kuih beberapa jam baru dipotong. Untuk mendapat potongan yang licin, gunakan pisau plastik untuk memotong kuih.
Kredit : Sue M Arukin
Resipi Puding Agar-Agar Karamel Tanpa Telur & Tak Perlu Kukus
Sudah Lebih 10 Tahun Buat Kek Red Velvet, Resipi Ini Paling Menjadi
5 Resipi Kuih Talam Wajib Cuba Dan Pasti Laku Keras

Memang best kalau pandai buat kuih talam, setiap petang pasti ada menu minum petang. Kunci kejayaan buat kuih talam ni kena rajin mencuba dan jangan derhaka resipi je sebenarnya. Saya nak kongsikan 5 resipi kuih talam yang mudah dan menarik untuk dicuba. Mana tahu boleh cuba jual guna resipi kuih talam yang saya share ni. Jom kita cuba!
Surirumah yang suka keadaan dapur yang kemas wajib ada Haushalt Origami 3-Tier Folding Shelves
di rumah sebab barang-barang dekat dapur mesti tersusun rapi je. Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
KUIH TALAM LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
525gm gula halus – tak suka manis boleh kurangkan
1100ml Air
5 helai daun pandan – digunting pendek
Bahan B:
500gm tepung beras
50gm tepung ubi
1 ½ sudu kecil garam
500ml santan pekat
1100ml Air
Bahan C:
300gm kacang merah kecil – direndam 1 malam, basuh dan rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus
Pewarnna Pink
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga mendidih.
2. Satukan semua bahan B dan campurkaan dengan bahan A.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Pastikan putih 800ml.
5. Selebihnya untuk warna merah rose pink lebih kurang 4 atau 5 titik.
6. Mulakan melapis 500ml merah, 400ml putih, 350ml merah. Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.
7. 700ml merah tambah kacang merah (dikisar sekejap je) kemudian kukus 7 minit.
8. Melapis sehingga habis, akhir sekali warna merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak.
9. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
TALAM KASTARD JAGUNG
Bahan lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan
Sedikit perwarna kuning
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
1. Satukan kesemua jenis tepung dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
4. Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit. Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yang terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
Bahan lapisan atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan – 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cawan jumlahnya
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Pewarna hijau/pandan
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
2. Masukkan adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
3. Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yang terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
4. Tunggu kuih betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.
5. Jangan lupa like dan share, terima kasih dan selamat mencuba
KUIH TALAM LAPIS COKLAT PISANG
Bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
Bahan B:
1 1/4 cawan gula halus
1 helai daun pandan – disimpul
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Bahan C:
3 sudu besar serbuk koko*
4 sudu besar air suam*
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen pisang
Cara Penyediaan:
1. Mula-mula satukan bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
3. Panaskan pengukus, sediakan loyang sapu sedikit minyak dan lapik dengan plastik supaya kuih mudah keluar. Balut penutup pengukus dengan kain bersih atau guna aluminium foil.
4. Setelah air mendidih, masukkan acuan ke dalam pengukus dan panaskan seketika.
5. Setelah adunan B suam, tuangkan ke dalam adunan A. Kacau rata.
6. Sediakan 2 biji bekas berasingan dan tapis adunan A + B sama rata ke dalam kedua-dua bekas itu.
7. Satukan bahan bertanda *.
8. Satu bekas dicampur dengan campuran serbuk koko dan satu bekas lagi dicampur dengan pewarna hijau dan esen pisang.
9. Tuangkan sedikit adunan hijau ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Tuangkan pula adunan coklat ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Ulang kedua-dua proses sehingga habis berselang-seli. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
10. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
11. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.
KUIH TALAM CENDOL
Bahan A lapisan bawah:
200gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung jagung*
150gm gula caster
1 tsp garam
Bahan B:
200gm cendol – 1 paket kecil
Cara Penyediaan:
1. Satukan bahan bertanda * dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A.
2. Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut).
3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
4. Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
5. Kukus selama 25 minit, selepas masak, cakar-cakar dengan garfu.
Bahan A lapisan atas:
300gm gula merah – boleh guna gula melaka/gula kampung
50gm gula castor
500ml air
Bahan B:
150gm tepung gandum
3 biji telur – boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja).
5. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
KUIH TALAM KELADI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A lapisan bawah:
2 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
300ml santan pekat – saya buat santan sederhana pekat 4 1/2 cawan
700ml air – campuran diantara santan pekat dan air
Bahan B lapisan bawah:
1 1/2 cawan keladi – buang kulit basuh, kukus dan toskan, supaya keladi tidak lebam semasa rebus masukkan sedikit garam.
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan kedalam periuk. Masak hinggan naik wap dan masukkan bahan B.
3. Kacau sekejap, dan masukkan ke dalam loyang 10×10, kukus selama 25 minit.
Bahan lapisan atas:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 biji telur
250ml santan pekat – saya guna santan sederhana pekat 3 1/2 cawan
500ml santan cair – campuran diantara santan pekat dan air
Sedikit warna purple
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan diatas, tapis kedalam periuk.
2. Masak hingga naik wap. Tuang keatas lapisan bawah, jangan lupa cakar sedikit bahagian bawah sebelum tuang bahagian atas tu.
3. Kukus selama 30 minit. Bila dah siap, dah betul-betul sejuk baru potong.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Strawberry Cheese Tart Paling Mudah Dan Sesuai Untuk Jualan
Resipi Roti Sosej Premium Hasil Air Tangan Sendiri Untuk Bekal Anak Ataupun Suami
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA: