Sedapnya Apam Kampung Gula Merah resipi perkongsian saudari Norhasnita Zainudin ni. Bahan-bahannya ringkas malah senang nak sukat sebab guna sukatan cawan je. Bolehlah cuba buat untuk sarapan atau minum petang. Jom lihat cara-caranya.

 

APAM KAMPUNG GULA MERAH

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air suam
  • 1 cawan gula merah
  • 2 sudu makan gula putih ( gula biasa)
  • 1 paket mauripan

CARA MEMASAK:

1. Campurkan gula merah ke dalam bekas berisi air suam. Larutkan.

2. Kemudian dalam bekas berlainan, masukkan tepung, mauripan dan gula putih. Kacau hingga sebati.

3. Tapis larutan air gula merah tadi ke dalam bekas berisi tepung. Kacau hingga sebati dan perap selama 1 jam hingga kembang.

4. Sapu sedikit minyak pada loyang. Tuang adunan tadi ( jangan kacau adunan yang diperam tu).

5. Kukus adunan apam selama 1 jam 30 minit atau hingga masak.

6. Setelah masak, bolehlah dinikmati bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus.

Kredit resipi & foto: Norhasnita Zainudin

Komen anda