Suka makan agar-agar? Manisan Agar-Agar Cermin atau Mix Fruits Jelly ni boleh dicuba. Cara pembuatannya sangat mudah dan menggunakan bahan-bahan yang ringkas. Bolehlah hidangkan untuk sajian suami dan anak-anak. Malah ia juga sesuai untuk hidangan di sebarang majlis keraian. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sya Qiela ini. Pasti puas hati.
CARA MASAK AGAR-AGAR CERMIN MUDAH & SEDAP
Ads
( Nota: Menurut empunya resipi sukatan air dan gula memang tiada. Jadi boleh agak-agak sendiri mengikut sukatan air dari paket agar-agar)
Klik DISINI untuk petua sukatan air untuk agar-agar bertali & serbuk
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 paket agar-agar bertali
Air
Gula pasir
Gula batu
1 tin longan
Buah strawberi secukupnya – belah dua
Buah mangga – potong dadu
Buah kiwi – potong bulat
Biji selasih – rendam dengan air panas seketika
CARA MEMASAK:
Ambil loyang bersesuaian kemudian basahkan dengan sedikit air. Potong juga buah-buahan tadi. Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Kemudian masukkan gula pasir dan gula batu dengan secukupnya. Masak lagi hingga hancur.
3. Tambahkan air longan dan masak lagi hingga mendidih. Padamkan api.
4. Ambil sedikit larutan agar-agar yang dimasak tadi dan masukkan ke dalam loyang.
5. Tabur biji selasih dan juga hirisan buah-buahan mengikut cita rasa. Biarkan selama 5 minit barulah dimasukkan lebihan larutan agar-agar.
6. Biarkan seketika hingga wap panas agar-agar hilang barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk supaya beku sepenuhnya.
7. Agar-agar ini enak dimakan sejuk.
Ads
INFO:
Wajib masukkan sedikit hgula batu supaya agar-agar nampak berkilat.
Masak agar-agar hingga betul-betul mendidih supaya bila ia mengeras, agar-agar tidak cepat cair.
Sukatan gula dan agar-agar tiada sukatan. Boleh agak-agak mengikut kemanisan yang dikehendaki.
Campuran air longan memberikan rasa manis dan menaikkan lagi rasa agar-agar.
Bebas menggunakan buah-buahan kegemaran. Lagi banyak letak, lagi sedap.
Agar-agar mestilah diasukkan ke dalam loyang semasa masih panas. Ia bertujuan untuk melembutkan buah, mudah dipotong dan tidak hancur.
Di musim PKP ni, sebenarnya inilah lebih lama masa bersama keluarga. Makan kacang kuda sambil menonton tv ramai-ramai memang syoklah.
Kacang kuda pedas dengan ikan bilis perggh nikmatnya. Jangan lupa rebus dulu kacangnya ya.
KACANG KUDA PEDAS DENGAN IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN : 300gm kacang kuda – direndam semalaman dan direbus hingga empuk dan tos airnya segenggam Ikan bilis – digoreng (saya guna yang paling kecil – x perlu di kopek) 1 biji bawang besar – dihiris 1 cawan air asam jawa Serbuk cili – letak mengikut selera pedas masing-masing (nak sedap lagi letak cili kisar) 2 pelepah daun kari Garam + gula secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi. 2. Masukkan serbuk cili dan air asam jawa. Biarkan serbuk cili masak dan menjadi pekat. 3. Masukkan gula dan sedikit garam. 4. Masukkan kacang kuda yang siap direbus empuk dan ditos tadi. Biarkan hingga kering. 5. Masukkan daun kari dan akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI BAHAN-BAHAN :
3 biji telur
200gm tepung gandum
140gm gula
3gm tepung penaik
150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata. 2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan. 3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit 4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih. 5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis 6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup. 7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar selama dua kali Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali Keistimewaan : Ringan dan rangup Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF BAHAN-BAHAN :
6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
1 cawan isi ayam | dibuang tulang
1 biji bawang besar | dicincang
1 biji telur | dipukul
1/4 cawan air | untuk memasak inti
2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
1 sudu teh garam | atau secukup rasa
1 sudu teh serbuk kari
3 biji telur rebus | dibelah dua.
2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti : 1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. 2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak 3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam 4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan 4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak. 5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff : 1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki. 2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya 3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat. 4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan. 5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Paf dan pastri Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
15 resipi masakan menggunakan air fryer, cepat dan mudah. Ibu-ibu berkerjaya mesti suka masak menggunakan air fryer kan? Memang jimat masa dan tenaga.
Dengan air fryer, makanan akan bertambah sihat sebab kita tak perlu guna minyak masak yang banyak ataupun tak perlu guna minyak langsung.
Apa lagi, jom kita cuba 15 resipi masakan menggunakan air fryer yang RASA sediakan ni!
PIZZA CRAB RANGOON
BAHAN-BAHAN:
1 paket kecil crabsticks
4 ulas bawang putih
2 biji lada benggala
1 cawan daun sup
250gm cream cheese
1 sudu besar lada berperisa
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos berperisa
2 keping paratha
Sos pasta
Mozarella
Perfect bakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PRAWN POTATO CHIPS
BAHAN-BAHAN:
3 biji kentang
200gm isi udang | Dikisar
1/2 cawan mixed vege | Lobak merah & Jagung sahaja
Garam
Minyak
Chilli Flakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ayam bersih
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DRY TOFU
BAHAN-BAHAN:
Tauhu
1 sudu makan Garlic powder
1 sudu makan Serbuk lada putih
2 sudu makan minyak masak
Daun bawang
Cili merah
Bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA BITES & SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.