Sambal goreng jawa sebenarnya lebih dikenali di negeri Johor. Ia selalu dihidangkan pada majlis keramaian atau kenduri-kendara, termasuklah Hari Raya. Tapi, boleh je dihidangkan pada hari biasa dan makan bersama nasi putih pun boleh. Jom kita cuba resepi ni!

 

RESEPI SAMBAL GORENG JAWA

Bahan-Bahan

IKLAN

1 paket tempe dipotong kecil
1 keping tauhu dipotong kecil
1 biji kentang dipotong kecil
Kacang panjang dipotong serong
1 genggam ikan bilis ditumbuk lumat
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
5 tangkai cili padi dihiris (Jika nak pedas)
10 tangkai cili kering dpotong serong
1 paket suhun
Kicap manis
Suku cawan air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Cara Penyediaan

1) Goreng semua tempe, ubi kentang, tauhu & ketepikan.
2) Masukkan sedikit minyak & tumis ikan bilis yg telah ditumbuk lumat tadi.
3) Masukkan bawang besar, bawang putih, cili kering & cili hijau
4) Masukkan suku cawan asam jawa & kicap manis (direnjis renjis)
5) Masukkan suhun
6) Masukkan tempe, ubi kentang & tauhu yg sudah digoreng
7) Masukkan garam & gula secukup rasa
8) Gaulkan sehingga kering & siap!

Posted by Tiara Rahman on Wednesday, 23 May 2018

Kredit Resepi: Tiara Rahman