IKAN SIAKAP STIM LIMAU

 

 

 

 

IKLAN

Bahan-Bahan:
5 ulas bawang putih
Stok ayam ( kalau tidak ada, guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 1/2 cawan air panas)
Cili api merah
Daun limau
Serai
Halia
Daun ketumbar
Limau nipis
Sos ikan ( 5 sudu besar)
Garam (tak letak pun takpe)
Gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan.

2. Sediakan bekas yang sesuai mengikut size ikan dan letak dalam pengukus. Sekiranya mahu lebih cepat, boleh gunakan magic pan. Lagi cepat masak!

IKLAN

3. Serai dikerat serong kasar, daun limau koyak-koyakkan. Selepas itu, sumbat semua serai, daun limau dan halia dalam perut ikan.

4. Kiub ayam tadi larutkan dengan air panas, curahkan atas ikan dan biarkan masak dalam magic pan dalam 20 – 25 minit, check hingga ikan betul-betul masak.

5. Masukkan bawang putih yang dah dicincang, cili api merah, perahan limau nipis, sos ikan, garam dan gula dalam satu mangkuk dan gaulkan sebati. Tolong rasa dulu ye. Adjust sampai puas hati. Ketepikan.

6. Ok, bila ikan dah masak boleh keluarkan dan letak dalam pinggan besar.

IKLAN

7. Last sekali, curahkan dengan bahan-bahan (No.5) yang dah dicampurkan dengan daun ketumbar tadi. Dah siap!

 

 

Jom try! Mudah, sedap dan cepat!

Kredit Resepi : marina ismail via mahn