Kek yang dilapisi dengan cheese memang buat ketagih nak makan. Bukannya makan sekaligus, sedapnya dimakan sebagai dessert selepas makan. Stok laici pun ada jadi kita buat kek cheese perisa laici. Resipi ni simple dan mudah nak follow.
KEK CHEESE PERISA LAICI Bahan-bahan: 3 biji telur* 3/4 cawan gula halus* 1 sudu besar ovalett-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar perisa laici pewarna pink-BELI ONLINE DI SINI 1 ¾ cawan tepung gandum 1/2 cawan susu fresh/susu cair 1/2 cawan minyak jagung/minyak biasa-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder ½ sudu kecil soda bikarbonat
Cara membuat: 1.Adun hingga kembang bahan bertanda* 2.Masukkan minyak jagung, susu fresh, adun lagi sehingga sebati. 3.Kemudian masukkan tepung yang siap diayak bersama soda bikarbonat,baking powder, yang ni saya guna whisk ja untuk kacau. 4.Tuang adunan ke dalam bekas, kukus selama 20 minit.
250 cream cheese 150 ml susu pekat (tak nak manis boleh kurangkan) 60ml whipping cream/susu fresh/susu cair 1 sudu kecil perisa laici(optional)
Cara membuat: 1.Masukkan semua ke dalam blender.Kisar sehingga sebati. 2.Kemudian tuang ke atas kek. cheddar cheese,parut ke atas kek yg siap di tuang cheese tartura tadi. Siap.
Kalau tak tahu nak makan apa, jom try buat ayam goreng. Ayam goreng adalah antara makanan yang paling mudah nak dibuat. Orang ramai pun suka. Tapi macam mana nak buat ayam goreng yang sedap? Lagi-lagi ayam berempah. Nah, kami kongsikan resipinya.
Bolehlah dimakan untuk sarapan bersama nasi lemak. Memang sedap.
BAHAN LAIN
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk cili. Jika nak pedas boleh tambah lagi.
2 sudu makan rempah kari daging
Sedikit garam (BELI DI SINI)
1 tangkai daun kari.
1 sudu makan tepung jagung (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua bahan dalam beks berisi ayam dan gaul sebati.
2. Perap 1 jam dan boleh digoreng.
3. Tabur daun kari yang digoreng sekali.
Terasa nak makan bihun sup sedap yang dimasak cara Chinese style? Anda boleh cuba resipi perkongsian saudari Ikin Rahman yang paling mudah dan ringkas ni. Bahan-bahan yang digunakan pun memang mudah. Pasti hasilnya nanti kena dengan citarasa anda. Selamat mencuba!
CARA MASAK BIHUN SUP CHINESE STYLE
BAHAN-BAHAN: ( tiada sukata. Jumlah ikut citarasa masing-masing)
Bihun (celur)
Udang
Fish ball
Fish cake
Sawi jepun
Kiub pati ayam secukupnya
Bawang putih (cincang)
Cili api merah & hijau
Chili flakes
Cuka secukupnya
Kicap cair secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis bawang putih cincang hingga perang . Keluarkan separuh minyak bersama bawang putih tadi. Separuh lagi dibiarkan dalam periuk .
Untuk menyediakan kuah sup, masukkan air secukupnya ke dalam periukberisi minyak bawang tadi. Didihkan. 3. Kemudianmasukkan kiub pati ayam, fish ball dan udang. Kalau kurang rasa masin, boleh tambah garam . Renehkan beberapa minit dan padamkan api.
Dalam kuali berasingan, goreng fishcake dan potong nipis.
Celur sawi dan juga bihun.
Untuk menyediakan sambal kicap, campurkan kicap cair, hirisan cili api dan juga cuka. Gaul rata.
Hidangan bihun bersama sup, bahan sampingan, bawang putih dalam minyak tadi dan tabur cili flakes.
Daging Masak Hitam antara menu yang tak jemu makan sama ada untuk majlis kenduri mahupun dijadikan lauk pada hari-hari biasa. Selain sedap, istimewanya masakan ini adalah tahan lama. Jimat masa, makan pun sedap. Untuk frozen, anda boleh masak lebih seperti resipi yang disediakan ini. Pekkan dalam belas bertutup untuk sekali makan lebih kurang 250gm setiap satu pek. Setelah betul-betul sejuk baru frozenkan. Bila teringin keluarkan satu pek dan panaskan sahaja. Sangat mudah.
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN
3kg daging batang pinang | hiris nipis, cuci dan toskan
3 cawan kicap pekat manis
4 sudu makan kerisik
3 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Bahan Kisar:
30 tangkai cili kering
9 batang serai
9 biji bawang besar
1 biji ulas bawang putih
6cm lengkuas
5cm halia
Bahan Sangai dan Kisar:
6 sudu makan ketumbar
3 sudu makan jintan manis
1 1/2 sudu makan jintan putih
Bahan Penumis:
3 batang kulit kayu manis
6 kuntum bunga lawang
15 kuntuk bunga cengkih
15 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis goreng hingga wangi.
Seterusnya, masukkan bahan yang dikisar basah dan sangai. Kacau hingga naik bau.
Masukkan daging bersama asam gelugor, kacau rata dan biar hingga mendidih.
Taambah air jika daging belum empuk.
Akhir sekali masukkan kerisik kacau hingga sebati.