Untitled design - 2021-09-24T102104.176

Kek yang dilapisi dengan cheese memang buat ketagih nak makan. Bukannya makan sekaligus, sedapnya dimakan sebagai dessert selepas makan. Stok laici pun ada jadi kita buat kek cheese perisa laici. Resipi ni simple dan mudah nak follow.

KEK CHEESE PERISA LAICI
Bahan-bahan:
3 biji telur*
3/4 cawan gula halus*
1 sudu besar ovalett-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar perisa laici
pewarna pink-BELI ONLINE DI SINI
1 ¾ cawan tepung gandum
1/2 cawan susu fresh/susu cair
1/2 cawan minyak jagung/minyak biasa-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat

Cara membuat:
1.Adun hingga kembang bahan bertanda*
2.Masukkan minyak jagung, susu fresh, adun lagi sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan tepung yang siap diayak bersama soda bikarbonat,baking powder, yang ni saya guna whisk ja untuk kacau.
4.Tuang adunan ke dalam bekas, kukus selama 20 minit.

250 cream cheese
150 ml susu pekat (tak nak manis boleh kurangkan)
60ml whipping cream/susu fresh/susu cair
1 sudu kecil perisa laici(optional)

Cara membuat:
1.Masukkan semua ke dalam blender.Kisar sehingga sebati.
2.Kemudian tuang ke atas kek.
cheddar cheese,parut ke atas kek yg siap di tuang cheese tartura tadi.
Siap.

Kek Cheese Perisa Laici Dimakan Sejuk Memang Nikmat Rasa
Kredit: Siti Hadirah

IKLAN

Buat Kek Marble Loaf Ikut Resipi Simple Ni, Gerenti Jadi

Ini Tip Untuk Buat Muffin Bluerberry Jadi Moist & Gebu 

Himpunan Resipi Menarik Dessert Buat Peminat Coklat

IKLAN

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

IKLAN

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI