Ramai yg minta resipi rendang pedas Perak. Selalu buat tapi trlupa nak tangkap gambar step by step. Yg penting ramuan utama dan tips2 penting. Walaupun ramai yg ambil cara mudah iaitu dgn memblender semua ramuan, tapi kalau nak sedap, semua ramuan hendaklah di hiris halus.

Daun kunyit dimasukkan peringkat akhir sebelum diangkat. Ini petua penting yg kita perlu ikut. Cuma cili je di blend. Sukatan kita boleh agak2 mengikut amaun yg nak di masak.

Cuma santan mesti cukup dan bawang juga kena banyak baru sedap. Kita gunakan kelapa fresh yg ditumbuk dan bukan kerisik. Ini bahan yg boleh ditambah atau di kurangkan.

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam besar
3/4 kg santan pekat
15 – 20 ulas bawang kecil
2 inci halia
4 batang serai
1 inci lengkuas (x ada pun x pe)
3 helai daun kunyit yg lebar @ 4 helai sederhana.
Cili giling 3 sudu atau ikut citarasa kepedasan
3 sudu besar kelapa parut ditumbuk sedikit.
Garam secukupnya.

CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan, masak atas api sederhana. Masak hingga hampir kering dan masukkan daun kunyit yg sudah di mayang.

*Rendang kerang memerlukan 1 kg santan setiap 1 kg isi kerang. Santan perlu cukup pekat. Kalau cair kena tambah.
Kredit: Puan Sharifah Shaari