Nak rempeyek sedap rangup, bolehlah ikut resipi perkongsian ct suryati ini. Rahsianya kenalah masukkan sedikit kapur makan dalam ramuannya. Kalau bancuh tu usah terlalu cair dan jangan terlalu pekat .
Sebelum goreng tu test lah sekeping dua dulu untuk tengok nampak tebal atau nipis sangat. Nanti bolehlah adjust bancuhan tepungnya. Barulah menjadi rangup rempeyeknya.
REMPEYEK RANGUP
.
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung beras
2 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil kapur makan (supaya rangup crunchy)
1 biji telur
* 8 ulas bawang putih (naikkan rasa lemak)
Garam secukup rasa
* 3 sudu besar jintan manis * 3 sudu besar jintan kasar * 3 sudu besar ketumbar biji
CARA MEMASAK : 1. Bahan bertanda * ini dikisar kering. Nak guna lebih pun boleh. 2. Air secukupnya (empunya resipi buat sukatan 5 cawan dulu, tengok mcm pekat baru tambah sikit2) 3. Bilis dan kacang (empunya resipi jemur dulu nak bagi ia kekal rangup bila dah digoreng) 4. Bancuh semua bahan ni. Air kena pandai agak, bancuh tu jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat. 5. Empunya resipi selalu test goreng seketul dua dulu pas bancuh, tengok struktur kuih, baru lah nampak tebal ke nipis sangat ke. 6. Kalau tebal, boleh tambah air sikit. Kalau terlalu nipis, boleh tambah sikit tepung. Kalau nipis sangat, kacang dan bilis tu susah nak lekat. Kena rajin eksperimen sikit sampai dapat adunan yang terbaik. 7. Boleh goreng macam biasa. Guna acuan yg direndam dalam kuali bersama minyak yg betul-betul panas. Rempeyek yang okay, masa goreng tu ia akan tertanggal dengan sendirinya serta strukturnya tak tebal dan tak nipis sangat.
8. Jangan lupa tabur kacang dan ikan bilis banyak-banyak, satu lagi sentiasa kacau adunan sebelum menggoreng. Insyaalah sedap.
Ads
Kredit resepi : ct suryati.
Resipi Dapur Bidadari
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR DAN PERALATAN RUMAH, BOLEH LAYARI JOM DI SINI.BANYAK TAWARAN DAN PILIHAN MENARIK.
Koleksi resipi kuih muih Melayu sememangnya banyak jika disenaraikan. Semuanya punyai keistimewaan yang tersendiri. Jika dibeli pun belum tentu sedap sepertimana dibuat sendiri. Lebih puas makan dimasak sendiri kerana kita tahu apa yang kurang dan lebih bahan yang mahu diletakkan. Keria Keladi tidak kurang hebatnya. Rasa setanding dengan keria gula melaka yang menggunakan ubi keledek sebagai bahan utama. RASA senaraikan kuih muih yang buat anda terliur.
Kuih Keria Keladi
BAHAN-BAHAN:
400gm keladi | kupas kulit dan rebus
150gm tepung gandum
Sedikit pewarna ungu
Garam secukupnya
UNTUK SIRA:
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 sudu makan air kapur
CARA MEMASAK:
1. Keladi yang telah direbus dilenyek hingga lumat. Gaulkan dgn sedikit garam dan sedikit pewarna ungu.
2. Gaulkan keladi dengan 100 gram tepung gandum dahulu. Uli hingga sebati. Kalau masih lembik, barulah tambahkan 50 gram lagi tepung sedikit-sedikit hingga boleh dibentuk. Tinggalkan sesudu tepung untuk digunakan bila membentuk doh.
3. Bentuk lah doh menjadi seperti roda. Jika melekit bolehlah gunakan lebihan tepung tadi untuk diletakkan di tapak tangan supaya tidak melekat.
4. Kemudian goreng doh tadi dalam api yang sederhana. Balik-balikkan supaya rata di kedua-dua belah. Masak hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Ulangi langkah hingga selesai. Ketepikan.
5. Dalam kuali lain, didihkan gula bersama air dan air kapur. Masak sehingga airnya hampir kering dan melekit. Tutup api, alihkan dari dapur. masukkan kuih keria. Gaulkan kuih keria sehingga gulanya serata.
6. Sedia dinikmati.
LEPAT LABU
BAHAN-BAHAN:
180gm labu | dikukus dan dilecek
100gm tepung gandum
100gm santan
85gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
1/2 biji kelapa putih parut | digaul bersama sedikit garam
Daun pisang yang dilayurkan
CARA MEMASAK:
Gaul labu bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau rata.
Seterusnya masukkan santan dan garam. Kacau lagi sehingga semua bahan mesra.
Ambil satu sudu makan adunan dan ratakan di atas daun pisang.
Letakkan kelapa parut di tengah-tengah adunan dan tutupkan dengan sedikit adunan labu di atasnya.
Bungkus memanjang dan kukus selama 25-30 minit atau sehingga masak.
TALAM PISANG
BAHAN-BAHAN:
BAHAN LAPISAN BAWAH :-
3½ cawan santan
1¼ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 cawan pisang | lenyek
½ sudu teh Garam
Pewarna kuning secukupnya
BAHAN LAPISAN BAWAH :-
3 cawan santan
¾ cawan tepung gandum
¼ cawan tepung jagung
¼ cawan gula
½ sudu teh garam
2 sudu makan air pekat perahan daun pandan
CARA MEMASAK:
Guna acuan 9 inci. Sediakan lapisan bawah. Campurkan kesemua bahan, kecuali pisang lenyek, gaul sebati dan tapis.
Masak di atas api kecil sehingga naik wap.
Masukkan pisang lenyek dan masak sehingga naik wap.
Tuang ke dalam tin dan kukus selama 15 minit.
Garu permukaan dengan garpu sebelum dituangkan lapisan atas.
Untuk menyediakan lapisan atas. Campurkan kesemua bahan sehingga sebati dan tapis.
Masak di atas api kecil sehingga naik wap.
Tuang ke atas lapisan pertama tadi dan kukus selama 20 minit.
Sejukkan sebelum dipotong.
Sedia dinikmati.
KUIH BADAK BERENDAM
BAHAN DOH: 250gm tepung pulut 350ml air kisaran daun pandan 1/2 sudu teh garam Pewarna hijau dan kuning secukupnya
BAHAN INTI: 200gm kelapa parut putih 150gm gula merah 1 helai daun pandan 125ml air Gula pasir secukupnya | jika suka
BAHAN KUAH: 400ml santan 1/2 sudu makan tepung beras 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan inti, masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Tambah jumlah air jika perlu. 2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kering. Ketepikan dan biarkan sejuk sebelum dibulatkan sebesar guli. 3. Untuk kuah pula, campur semua bahan lalu dimasak sehingga pekat. Tutup api dan ketepikan. 4. Bagi menyediakan doh, larutkan garam ke dalam air pandan. Tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan. Bahagikan doh kepada dua bahagian dan warnakan. 5. Ambil sedikit doh dan leperkan. Letakkan inti kelapa di tengahnya dan dikelim rapat. Ulang proses sehingga doh habis. 6. Didihkan air dan masukkan doh yang dibulatkan tadi. Biar sehingga timbul di permukaan air. 7. Angkat dan toskan airnya. Masukkan ke dalam kuah yang telah siap dimasak tadi. Sedia untuk dinikmati.
TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN A
(BAHAGIAN BAWAH): 2 cawan beras pulut | dibersihkan dan tos 250ml santan cair Sedikit garam
BAHAN BAHAGIAN B
(BAHAGIAN ATAS): 3 biji telur 500ml santan pekat 150gm gula merah 150gm gula pasir
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat bahagian pulut; masak beras pulut bersama santan. 2. Tuang pulut ke dalam loyang bersaiz 6 inci. Tekan permukaannya supaya padat. Ketepikan. 3. Untuk membuat bahagian atas; kisar semua bahan B dan tuang di atas adunan pulut tadi. Kukus selama satu jam. 4. Angkat dan biarkan sehingga agak sejuk sebelum dipotong.
Pecaladalah antara sajian sedap masyarakat Jawa yang tidak asing lagi dikalangan rakyat Malaysia. Pecal ni memang ‘special’, anda boleh nikmatinya pada bila-bila masa sama ada sarapan pagi, makan tengahari atau pun malam. Jika di bulan puasa begini, emmang enak sekali masak menu ni. Rahsia keenakannya terletak pada kuah. Kalau ‘power’ kuahnya, maka sedaplah pecal anda. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Farah Latib Cool ini pasti memukau selera. Menurut beliau ia adalah resipi dari arwah ibu. Pasti enak. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1.Goreng kacang tanah, buang kulit kemudian kisar. Ketepikan.
2. Kemudian goreng bawang merah kecil, bawang putih, belacan, cili padi, cili kering dan daun limau purut hingga wangi. Angkat.
3. Kisar bahan goreng tadi bersama air asam jawa, gula, garam dan perasa. Boleh lebihkan gula supaya kuah pecal manis sedikit. 4. Campurkan bahan kisar bersama kacang tanah yang siap digoreng dan dikisar tadi. Sebatikan.
5. Kuah pecal sedia dihidangkan bersama aneka sayur-sayuran celur.
INFO: Kalau nak masukkan ubi cekur pun boleh bagi menggantikan daun limau purut. Kisar bersama bahan-bahan lain.
Semakin mudah sesuatu resipi tu semakin seronoklah kita nak mencuba betul tak? Contoh macam resipi Korean Garlic Cheese Bread ni tak perlu uli roti sendiri pun dah boleh buat. Resipi yang dikongsikan oleh Haya Yahya di Facebook ni hanya menggunakan roti putih sahaja. Cara pembuatan resipi Korean Garlic Cheese Bread ni pun sangat mudah! Hanya perlu menyediakan bahan salutan diluar dan inti di dalam. Jom kita cuba resipi ni sekarang juga!