Saat bersama ibu tersayang cukup membahagiakan Fara Fauzana (Fafau). Restoran kawan baik Farah di Restoran Kari Kepala Ikan Mutiara Damansara menjadi lokasi pilihan kedua beranak ni menikmati Kari Kepala Ikan Jenahak kegemaran mereka. "Makan kari kepala ikan ni kalau nak double sedap bila makan kuahnya kena banjir." kata Fara.
Fara mahu mencabar diri memasak untuk ibu tersayang menu kegemaran ibunya Faridah Jalil .Usai membeli belah bahan-bahan memasak di Ikhwan Mart, Kota Damansara , Farah terus ke dapur. Ibunya Faridah turut teruja hendak menikmati air tangan Fafau.
Yang kelakarnya Fafau memasak di dapur sambil buat 'live' di media sosial. Heheh fokus lari lah sikit, tu yang terletak garam terlebih. Ulasan Faridah tentang masakan Farah, rupa ada tapi rasa kurang sikit. Masin skit. Tapi takpalah Farah usah berputus asa dan terus mencuba sampai jadi sedap. Keep It Up Farah."
Jom semak resipi asli yang sebenar :
IKLAN
KARI KEPALA IKAN JENAHAK
BAHAN-BAHANNYA :
1 keping kepala ikan jenahak | dibersihkan
2 biji terung ungu |bulat dibelah empat
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
2 sudu makan pes asam jawa | campurkan sedikit air
3 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu makan cili kisar
1/4 cawan pati santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
2 tangkai daun kari
2 biji tomato | dibelah 4
Bahan Kisar Halus :
IKLAN
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Bahan tumis :
4 biji bawang merah kecil, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut
1/3 sudu teh jintan halus
1/3 sudu teh jintan kasar
1/3 sudu teh biji sawi
1 sudu teh halba campur
CARA MEMASAK :
IKLAN
1.Kepala ikan dipotong kepada beberapa bahagian, cuci dan perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 15 minit, cuci bersih dan toskan.
2. Terung dibelah 2 setiap 1, kemudian belah 2 setiap keratan. Dan belah 2 tapi tak putus untuk setiap kerata. Rendam.
3. Satukan bahan kisar halus dan rempah kari, kacau hingga menjadi pes. Ketepikan.
4. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing. Masukkan pes rempah, kacau rata dan masak hingga rempah wangi dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
5. Tuang air secukupnya (anggaran 1200 ml), kacau dan masukkan asam jawa. Bila mendidih, masukkan kepala ikan, masak sekejap dan boleh masukkan terung (toskan) dan cili hijau dan merah serta tomato.
6. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk lain.
Teruskan menonton Rasa Anak Emak Anak Bapak setiap hari Selasa 1.00 petang di Astro Prima 105 dan Prima HD 121
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Masakan Thai tidak lari dari menggunakan bahan seperti serai dan daun limau purut sebagai penambah aroma dalam masakan. Antaranya dalam resipi Ayam Serai Thai ini, menu agak simple tapi rasa tidak mengecewakan. Sesuai untuk mak-mak yang sibuk dan gerenti anak-anak sukannya.
AYAM SERAI THAI BAHAN-BAHAN: 6 kepak ayam | buang hujung sayap dan potong dua. 1 sudu the serbuk kunyit Sedikit garam 2 batang serai | ketuk 5 helai daun limau purut | buang tengahnya gunting halus 1 sudu makan sos seafood 1 sudu makan sos ikan 1 kiub pati ayam Gula secukupnya 1 biji limau kasturi | ambil.jusnya BAHAN KISAR: 5 biji cili besar 6 biji cili padi 3 ulas bawang putih 4 ulas bawang merah . CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan serai dan daun limau purut.
Kacau rata masukkan kiub ayam.
Masukkan sos ikan sos seafood, gula dan perahan air limau kasturi.
Kacau rata, masukkan ayam goreng tadi.
Tambahkan 1/2 cawan air, masak lagi hingga pecah minyak.
Anda teringin nak minum petang dengan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.
.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur Gred B | (100gm)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
10gm atau 2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
Parutan keju cheddar secukupnya
Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata. 4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin. 7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci). 7.Biarkan doh kembang bercantum. 8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir. 9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang. 10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu) Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur gred B (100gram)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh @10gram susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu makan parsli kering
1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
1 sudu kecil jus lemon
* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein @ tepung roti
100gm gula kastor
100gram Margerin Pelangi atau Butter
2 biji telur Gred B (100gram)
210gram Air suam kuku utk uli tangan
1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
1 sudu kecik Bread Improver
1 peket yis kering
1 sudu kecik pewarna hijau.
Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul putih telur hingga berbuih.
Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
Masukkan gula aising yang telah diayak.
Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE
.
BAHAN-BAHAN :
120m mentega | salted
200gm gula kastor
100gm tepung gandum
20gm serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila
3/4 sudu kecil cuka masakan
1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
250gm keju krim
30gm mentega (berkrim)
60gram gula kastor
1 biji telur B
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: Cara penyediaan krim keju :
Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
Paipkan creamcheese dan ratakan.
Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 1jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
Sedapnya Kuih Lompang perkongsian Opah Mas Cotek ni. Kuih tradisional tapi punya ramai peminat tak kira tua atau muda. Ramai beranggapan, kuih orang lama macam ni susah nak buat. Tapi sebenarnya, ia sangat mudah malah bahan-bahannya sangat ringkas dan senang diperolehi. Bagi anda yang tercari-cari resipi Kuih Lompang yang mudah, lembut dan sedap untuk minum petang, resipi ni antara yang boleh dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK KUIH LOMPANG YANG MUDAH, LEMBUT & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
Sedikit air kapur
Pewarna pilihan
Kelapa parut putih – gaul dengan sedikit garam
Acuan lompang secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung beras, tepung ubi, gula pasir, air dan air kapur. Sebatikan hingga gula larut. Tapis adunan jika perlu. 2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna yang disukai. 3. Ambil acuan lompang, oleskan sedikit minyak masak. 4. Tuang adunan lompang hingga memenuhi 3/4 acuan. 5. Kukus kuih selama 10-15 minit menggunakan api sederhana.
6. Sejukkan kuih dan hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...