
Anda penggemar pastri? Resipi ni pastinya anda harus cuba! Pastri yang rangup dan inti yang enak. Memang kombinasi yang mengasyikkan!
PUFF TUNA MAYONES
BAHAN-BAHAN:
- Puff pastry secukupnya
- Kuning telur secukupnya | untuk disapu atas puff
BAHAN INTI:
- 150gm isi tuna (dalam tin) | toskan
- 2 sudu makan mayones
- 1 labu bawang besar | potong dadu
- 2 biji cili merah | buang biji & cincang/hiris
- Daun bawang secukupnya | cincang
- Garam dan lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Keluarkan puff pastry (segera) dari peti sejuk dan biarkan ia pada suhu bilik. Ketepikan.
- Campurkan kesemua bahan inti dan gaul rata.
- Terap puff pastry mengikut cita rasa dan isi sesudu inti ke dalamnya. Tutup puff dan rapikan tepinya. Susunkan ke dalam dulang pembakar yang telah ditabur sedikit tepung. Sapu sedikit kuning telur ke atas puff.
- Bakar pada suhu 170C selama 10-12 minit atau hingga puff keperang-perangan.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
2 Roti Gebu Kismis & Buah Zaitun + 1 Bun Coklat, Menu Sarapan Terbaiklah

Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
- 800gm tepung roti | diayak
- 200gm kentang | direbus dan dilecek
- 40gm yis
- 20gm garam
- 20gm gula
- 6gm oregano
- 500ml susu segar
- 150ml minyak zaitun
- Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati.
2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan.
3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit.
4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar.
5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya
6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF : Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung roti
- 20gm gula perang
- 8gm garam
- 10gm yis kering
- 30ml madu
- 50gm mentega
- 250ml air
- 150gm kismis kuning
CARA MEMASAK :
1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis.
2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis.
4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama.
5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda.
7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 330 gm tepung roti
- 8 gm yis
- 16.6gm susu tepung
- 50 gm gula
- 30 gm mentega
- 6 gm garam
- 45gm telur
- 167 ml susu segar
BAHAN INTI :
Coklat ganache :
- 125 gm krim putar
- 125 gm coklat masakan (baking chocolate)
- 50 gm mentega
Krim kastad :
- 250 gm tepung kastad
- 1/2 liter susu segar
- 1 liter krim putar
- 50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
- 100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK :
Cara masak inti (chocolate ganache):
1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api.
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati.
3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik.
Cara masak inti (krim kastad) :
1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk.
2.Masakkan di atas api sederhana
3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun :
1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit
2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit
3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin
4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh
5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit
6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan
7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar
8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar
9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun.
10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair.
TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG
Cara-Cara Masak Tosai Sedap Secara Homemade

Sedapnya Tosai. Sajian tradisi masyarakat India ni memang membuka selera. Kalau nikmati masa sarapan, memang best. Bagi anda yang tercari-cari resipi Tosai yang mudah dan asli, resipi perkongsian saudari Gogilah Kerisnan ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Bahan-bahannya pun ringkas sahaja. Cubalah. Pasti puas hati.
RESIPI TOSAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu beras
- ½ tin susu kacang uluthu ( dhal putih yang digunakan untuk buat Tosai) (beli ONLINE)
- 2 genggam / 2 sudu nasi sejuk
- 1 sudu makan garam
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras dan kacang uluthu. Kemudian masukkan nasi sejuk dan rendam selama 5-6 jam.

2. Bila cukup waktu rendaman, kisar bahan-bahan tadi sedikit demi sedikit. Pastikan kisaran tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Buat macam adunan roti jala. Tuang kisaran dalam bekas bersesuaian.
3. Teruskan kisar bahan rendaman tadi. Bila kisaran terakhir, masukkan garam. Kisar sekali lagi.
4. Tuang adunan dalam bekas besar yang bersesuaian kerana adunan akan kembang. Campurkan dan sebatikan menggunakan tangan. Pastikan tangan dibasuh terlebih dahulu.
5. Tutup bekas dan biarkan bahan kisaran selama 5-6 jam sehingga adunan jadi kembang dan masam.
6. Untuk memasaknya, ambil kuali leper dan sapukan sedikit minyak. (empunya resipi guna minyak bijan kerana rasa lebih sedap)
7. Tuang adunan dan ratakan. Tutup 2 minit dan Tosai sudah masak serta boleh diangkat. Pastikan jaga api supaya Tosai tidak hangit.
8. Angkat dan enak dinikmati bersama Chutney dan Kari Ayam.
Kredit resipi & foto: Gogilah Kerisnan
Nak cari aneka ‘HOME APPLIANCES’ yang terbaik & ‘value for money’? Boleh dapatkan DISINI.
Nak lebih banyak resipi mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:
https://www.rasa.my/nasi-beriani-kambing-homemade-istimewa-buat-sekeluarga-nikmati/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Roti Kastard Sedap & Hanya Bakar Guna Kuali

Isi Kandungan
ToggleSuka makan roti? Jika ya, resipi Roti Kastard sedap perkongsian saudari Nita -nvoo Daniels ni antara yang boleh dicuba. Memang enak kalau dapat makan panas-panas. Malah, inti kastard tu juga boleh digantikan dengan keju mozzarella atau apa-apa inti kegemaran. Anda pasti suka. Jom cuba! Boleh buat untuk sarapan atau minum petang.
RESIPI ROTI KASTARD LEMBUT & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 300gm (1 1/2 cawan) tepung roti
- 5 sudu makan gula
- 1 sudu makan yis segera
- 1/2 cawan air
- 6 sudu makan susu segar
- 2 biji telur saiz kecil – jika guna saiz besar, cukup hanya 1 biji – dipukul
- 2 sudu makan mentega lembut
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula dan yis. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan air, susu dan telur. Kacau rata dan akhir sekali masukkan mentega. Adun hingga sebati seperti membuat doh roti.
3. Perap doh selama 45 minit atau hingga doh naik 2 kali ganda.
4. Bila doh naik 2 kali ganda, tumbuk doh dan uli selama 5 minit lagi.
5. Bahagiakan doh kepada 8 bahagian dan bentukkan jadi bebola.
6. canai doh dan masukkan inti kastard atau keju mozzarella.
7. Sapukan air di bahagian tepi doh, lipat dan tekan tepinya supaya inti tidak keluar sewaktu dimasak nanti.
8. Biarkan doh selama 20 minit sehingga ia naik 1 kali ganda lagi.
9. masak roti dalam kuali non-stick tanpa minyak. Guna api perlahan sahaja. Tutup kuali menggunakan penutup periuk.
10. Bila roti dah kekuningan, balikkan dan masak hingga sempurna.
11. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

RESEPI INTI KASTARD
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu makan tepung kastard
1 1/2 cawan susu segar
2 biji telur
1/2 – 1 sudu teh esen vanilla – ikut citarasa
3 sudu makan gula – boleh lebihkan jika suka manis
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga likat dan mendidih.
2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.
3. Jika suka inti keju, guna parutan keju mozzarella bagi menggantikan inti kastard.
INFO:
1. Jika tiada tepung roti, boleh guna tepung gandum. Tetapi perlu ayak 2 kali.
2. Selain seperti bentuk dalam gambar, boleh bentukkan roti ikut kreativiti masing-masing.
Kredit resipi & foto: Nita -nvoo Daniels