Nak try buat kek carrot? Sedap kan kek carrot ni. Korang boleh try resipi yang dikongsikan oleh Hidayati Hana di dalam facebook group Rasa Share Resipi. Resipinya nampak mudah je. Boleh try hujung minggu nanti ye.
KEK CARROT SIMPLE
BAHAN-BAHAN
2 biji telur ayam
1 cawan gula perang
1 sudu kecil ovalete (tak letak pun tak apa)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji lobak merah (diparut jadikan 1 cawan)
1/2 cawan minyak masak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Sedikit kismis atau walnut
Ads
BAHAN TOPING
250 gram cream cheese
6 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
Sebelum dibakar.
Selepas dibakar.
Ads
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam, gula perang dan ovalete sehingga kembang.
2. Masukkan esen vanila dan lobak merah. Kacau sikit.
3. Masukkan minyak masak.
4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
5. Kacau sebati dan masukkan kismis atau walnut.
6. Lapikkan loyang dengan baking paper di bawahnya dan tuangkan adunan.
7. Panaskan oven pada suhu 175 darjah dan bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak bergantung pada oven masing-masing.
8. Selepas masak, sejukkan kek. Kemudian toping dan taburkan lebihan lobak merah serta walnut.
9. Untuk buat toping, satukan cream cheese, susu pekat manis dan gula sehingga kembang.
10. Masukkan esen vanila. Gaul sebati. Sapukan atas kek.
Sedapnya Kek Coklat Moist Kukus ni. Anda nak cuba? Saudari Hazila Baharudin ada kongsikan resipi yang sangat mudah dan terbaik. Kek ni sangat-sangat moist dan sedap terutamanya bila dimakan. Lihatlah limpahan coklatnya, mewah kan? Bagi penggemar tegar kek coklat, silalah cuba resipi ni. Pasti tak menyesal punya.
RESIPI COKLAT MOIST PALING SEDAP, MUDAH & GEBU
BAHAN A:
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak
BAHAN C:
3 biji telur size A
1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Campur semua bahan A. masak di atas api kecil hingga larut dan sebati. Bila sudah sebati, tutup api.
2. Satukn semua bahan B. Ayak.
3. Untuk bahan C, satukan dan pukul hingga kembang.
4. Masukkan bahan A ke dalam bekas lain. Masukkan juga bahan B dan C secara selang seli. Adun guna whisk hingga sebati.
5. Bila sudah sebati, kalau rajin tapis adunan yang sudah siap ni. Kalau tak tapis pun tak apa.
6. Panaskan kukusan hingga air betul-betul mendidih. Kalau tak mendidih betul, keknya tak naik cantik.
7. Masa kukusan bergantung kepada bekas. Jika guna bekas yang paling kecil, kukus selama 10 minit. Bekas saiz sedang, kukus selama 15-17 minit. Jika bekas besar, kukus selama 40-45 minit.
8. Untuk tahu kek sudah masak atau tidak, cucuk dengan lidi. Jika lidi kering, tandanya telah masak.
9. Jika nak bakar pun boleh. Bakar pada suhu 180c menggunakan Teknik waterbath selama 40 minit menggunakan api atas bawah.
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan dan masak guna teknik double boil. Jika nak lagi meleleh, tambahkan lagi sedikit susu cair.
2. Padam api dan bolehlah dituang pada kek.
Bagi penggemar Kek Buah tapi nak yang dalam sukatan cawan, resipi perkongsian saudari Hadiyana Che Halim ni boleh anda cuba. Resipinya cukup mudah dan tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak. Kek Buah Kukus memerlukan masa yang panjang untuk masak. Jika anda tidak punya masa, boleh cuba buat Kek Buah versi bakar. Rasanya tetap sama sedap. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT KEK BUAH BAKAR SEDAP, ENAK & CEPAT MASAK GUNA SUKATAN CAWAN
CARA MEMASAK: 1.Rendam sekejap buah campuran dengan air suam. Kemudian toskan. Gaul dan salutkan buah campur tadi dengan sedikit tepung. 2. Satukan mentega, gula dan ovalette. Pukul hingga kembang. 3. Masukkan telur, esen vanilla dan oren sunquick. Adun lagi hingga sebati. 4. Seterusnya masukkan tepung naik sendiri. Sebatikan menggunakan spatula sahaja.
5. Masukkan buah campuran. Tinggalkan sedikit untuk ditabur di permukaan kek nanti.
6. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 9×9 yang telah dialas dengan baking paper. (empunya resipi guna loyang saiz 8×8. Lebihan adunan beliau bakar guna bekas bersaiz 5×5). Tabur lebihan buah di permukaan kek.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 170C dan bakat kek selama 45-60 minit atau hingga masak. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada jenis ketuhar masing-masing.
Buah-buahan koktail sangat sedap dijadikan sebagai bahan tambahan dalam menu manisan kita. Mana taknya, kalau makan bersama puding jagung sejuk pun boleh bertambah banyak kali. Kali ni saya nak kongsikan resepi Kek Koktail Berkrim yang dikongsikan oleh Iedaa Jahaya iaitu resepi Kek Koktail Berkrim yang dijamin padu dimakan waktu sejuk. Jom kita cuba!
Sebatikan kuning telur dulu. Guna whisk sahaja dan masukkan ¼ cawan minyk jagung dan ¾ cawan air kacau lagi sehingga sebati
Masukkan ½ sudu kecil lemon jus atau sunquick pun boleh kacau sebati dan ketepikan dahulu.
Dalam bekas lain masukkan 1 cawan tepung gandum serbaguna, ¼ cawan gula castor, ½ sudu besar baking powder dan, ½ sudu kecil garam gaul sebati dahulu.
Masukkan adunan kuning telur tadi gaul sehingga tercampur rata dan ketepikan dahulu. Masukkan putih telur ke dalam mixer sekejap sehingga berbuih.
Masukkan ½ sudu kecil cream off tartar kacau guna mixer lagi hingga berbuih kecil-kecil. Masuk sedikit demi sedikit ¼ cawan gula.
Kacau guna mixer terus hingga jadi meringue (bila tonggeng telur tu tak jatuh)
Bila dah siap, masukkan adunan putih telur tu sikit demi sikit dalam adunan kuning telur tadi..kaup balik hingga sebati.
Panaskn oven 180, bakar kaedah water bath menggunakan loyang untuk kek 8 inci, loyang untuk isi air panas 10 inci.
Sapu loyang dengan minyak lapik baking paper dan tuangkan adunan kek ke dalam loyang.
Isi air panas ke dalam loyang 10 inci, letak loyang kek ke dalam oven dan bakar selama 30 minit.
CREAM:
Gunakan non sticky pan sahaja. Masukkan 2bji kuning telur..whisk sebati dulu.
Masukkan 150ml susu cair, ½ cawan susu pekat dan, esen vanilla sebatikan semua bahan.
Masak guna api sederhana. Sentiasa kacau sehingga nampak sedikit pekat dan masukkan 1 1/2 sudu kecil tepung gandum yang telah di bancuh dengan sedikit air.
Kacau sehingga nampak berkrim macam susu pekat dan tutup api.
Putarkan whipping cream sehingga kental dan masukkan cream kacau sehingga tercampur rata dan ketepikan dahulu.
Bila kek dah masak, sejukkan dahulu baru potong 2 bahagian. Letak lapis pertama dalam 1 bekas, tuang cream dan susun buah buahan koktail diatasnya. Letakkan lapisan kedua kek dan ulang cara tadi dan sejukkan di dalam peti barulah boleh dipotong dan di hidangkan.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...