
Jika nak dihitung resipi Puding Roti yang ada, memang tak terkira. Ada pelbagai versi dan rasanya pun ada sedikit berbeza. Bagi anda yang gemar makan puding, boleh cuba resipi dari chef Hotel Park Royal ni pula. Lawa kan? Nak buat sebagai manisan hantaran pun sesuai ni.
PUDING ROTI PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket agar-agar bertali
- 7 cawan air
- 6 keping roti
- 2 biji telur
- 4 cawan santan
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 2 cawan gula
- 6 pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
- Masak agar-agar dengan gula hingga kedua-duanya larut.
- Rendam roti dengan santan hingga lembut.
- Kemudian kisar bersama dengan telur dan susu.
- Masukkan ke dalam adunan agar-agar tadi. Kacau sebati.
- Bahagikan kepada enam bahagian dan di warnakan.
- Selepas itu tuangkan ia ke dalam loyang selapis demi selapis. Pastikan lapisan yang sebelum sedikit keras sebelum dimasukkan lapisan seterusnya.
- Sejukan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
INFO CHEF:Kelar sedikit permukaan agar-agar supaya setiap lapisan dapat melekat dengan sempurna.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tauhu Crispy Rangup di Luar, Lembut di Dalam. Confirm Jadi!

Jom cuba resipi Tauhu Crispy paling mudah dan sedap! Rangup di luar, lembut gebu di dalam. Sesuai dimakan begitu saja atau dicicah sos istimewa.
Tauhu atau tofu sememangnya bahan masakan serba guna. Apabila digoreng dengan cara yang betul, ia menghasilkan lapisan luar yang rangup garing tetapi dalamnya kekal lembut. Tauhu crispy bukan saja popular sebagai kudapan, malah sesuai dijadikan lauk sampingan bersama nasi panas.

Bahan-Bahan Tauhu Crispy
- 5 potong Tahu putih – potong 4
- Bahan-bahan lain :
80 gram Tepung gandum
20 gram Tepung jagung
1 sdt Baking powder
1/2 sudu kecil lada sulah
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil serbuk perasa
350-400 ml Air
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat Tauhu Crispy
Tips Tauhu Crispy Sentiasa Rangup
✅ Guna campuran tepung gandum + tepung jagung untuk tekstur lebih rangup.
✅ Pastikan minyak betul-betul panas sebelum menggoreng.
✅ Jangan goreng terlalu lama, cukup hingga warna keemasan.
Idea Hidangan
Tauhu crispy ini sedap dimakan dengan:
Sos cili Thai 🌶️
Sos kicap manis pedas
Dijadikan lauk sampingan bersama nasi putih dan sayur tumis
Resipi Tauhu Crispy ini memang wajib cuba kerana sangat mudah dan bahan pun ringkas. Rangup di luar, lembut gebu di dalam – memang nikmat!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sizzling Tauhu Telur Ala Restoran Cina Muslim. Sekali Rasa, Pasti Repeat!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tofu Crispy Goreng Pedas, Menu Malas Untuk Bersahur.

Paling pening nak fikir lauk apa nak masak untuk bersahur kan? Yelah mana taknya tengah mamai nak kena sediakan bahan masak bersahur pula, kalau tak kena tekak menunya mesti takde selera nak makan untuk bersahur. Nak fikir menu dah susah nak dapat mood bersahur dengan lauk sesuai tekak lagilah susah. Tapi jangan risau menu simple macam Tofu Crispy Goreng Pedas ni confirm laju makan dengan nasi panas.
TOFU CRISPY GORENG PEDAS

BAHAN-BAHAN:
3 keping tofu (Hiris nipis)
5 ulas bawang putih cincang
1 sudu teh chilli flakes
5 biji cili padi potong
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 sudu makan sos tiram, 1 sudu makan kicap cair, 1 sudu makan kicap pekat, sedikit cuka dan gula (satukan dan kacau semua)
Daun bawang
Daun ketumbar
CARA PENYEDIAAN:
- Goreng tofu mengikut saiz dan bentuk yang korang suka.
- Satukan bawang putih cincang, chilli flakes, cili padi dan serbuk jintan manis.

- Minyak kena betul-betul panas dan tuang dalam bahan cincang. Tapi saya tuang bahan cincang dalam minyak panas. Saya suka garing sikit bawang putih tu. So, saya masak sekejap.

- Masa ni api dah tutup, tuang semua bahan kicap tadi.

- Masukkan tofu yang dah digoreng awal-awal tadi. Masukkan bahan hijau sekali.

- Gaul-gaul rata tanpa perlu menghidupkan api.
- Beginilah hasilnya!
Kredit: Harum Wangi
SELAMAT MENCUBA!
Inti Sedap, Kulit Rangup. Kak Ros Kongsi Resipi Karipap Daging Paling Best

Karipap Daging, Karipap Sardin, Karipap Pusing dan beberapa lagi variasi inti adalah antara kegemaran rakyat Malaysia. Kuih ini sesuai dinikmati pada bila masa dan jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Daging jualannya, saudari Rosni Musa juga berkongsi petua menghasilkan kulit karipap yang rangup dan sedap. Caranya ialah dengan menggunakan air kapur jernih. Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.
RESIPI KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP

BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum – beli online DISINI
- 3/4 cawan minyak masak – beli online DISINI
- 2 sudu makan marjerin – beli online DISINI
- 2 sudu makan air kapur jernih – beli online DISINI
- 1 sudu teh garam – beli online DISINI
- 400ml air sejuk dari peti ais

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.

2. Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.

3. Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.

4. Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.

5. Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.

6. Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.

7. Doh yang siap diuli.

8. Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.

9. Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam.

Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu – beli online DISINI
300gm daging dicincang
2 biji bawang merah besar – didadu – beli online DISINI
2 ulas bawang putih – diracik – beli online DISINI
2 sudu makan rempah kari daging – beli online DISINI
2 sudu makan cili kisar – beli online DISINI
Sedikit daun sup – beli online DISINI

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.

3. Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.

4. Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.

5. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.


6. Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.

7. Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.


8. Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.


9. Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.

10. Karipap yang telah siap di kelim.

11. Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.

12. Angkat dan toskan.

13. Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Rosni Musa
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official





