Puding buah naga ini memang nampak cantik kan? Tengok pun dah teruja nak memakannya. Puding ini sesuai dijadikan manisan saat berbuka. Anak-anak pun mesti teruja. Cantik kan warna puding ini?
Nak membuatnya pun tak susah. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Laili Adam ini ye (Kredit resipi asal ZUE).
Kek Butter atau kek mentega merupakan sejenis kek yang paling mudah dan cepat untuk dibuat. Tidak mengambil masa yang lama untuk disiapkan, bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak dan cara buatnya juga mudah. Inilah sebab ia menjadi. Makan panas-panas memang layan sambil minum kopi ‘O’ panas. Mari kita cuba resipi Kek Butter Unicorn seperti yang dikongsikan oleh Zaini Talib
RESIPI KEK BUTTER UNICORN
BAHAN-BAHAN:
1 ketul mentega (pure butter) – beli online 1 1/4 cawan gula kastor (nak manis boleh tambah gula) Sukatan ini tidak manis – beli online 1/4 cawan susu segar 5 biji telur saiz B Sedikit esen vanilla – beli online 2 cawan tepung naik sendiri – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega dan gula. Kalau guna unsalted butter, tambah sedikit garam dalam bahan kering.
2. Masukkan telur satu demi persatu. Setiap kali masukkan telur, pastikan sebati terlebih dahulu baru masukkan yang seterusnya.
3. Seterusnya masukkan esen vanilla. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu tapi jangan terlebih pukul. Boleh guna spatula sahaja kaup balik sampai habis seli-seli.
4. Masukkan dalam loyang kalau tak nak letak warna. Kalau nak letak warna, bahagikan adunan dan masukkan dalam loyang selang-seli sehingga habis.
5. Panaskan oven. Bakar dengan suhu 160C selama 40 minit atau lebih mengikut oven masing-masing. Siap.
6. Inilah hasilnya. Hidangkan ketika masih panas. Memang sedap!
Sedapnya Kubis Gulung diet ni. Sesuai bagi anda yang mementingkan sajian yang kurang minyak, kurang perasa serta rendah kalori. Yang mana tengah diet, sesuai sangatlah cuba menu perkongsian Az Hanie Ismail ni.
CARA MASAK KUBIS GULUNG UNTUK DIET
BAHAN-BAHAN ( Jumlah bahan bergantung pada jumlah kubis yang digunakan):
Kubis hijau
Isi dada ayam cincang @ daging cincang
Lobak merah secukupnya – hiris nipis
Kubis ungu secukupnya – hiris nipis
Bawang putih – hiris @ tumbuk
Bawang merah – hiris
Serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah secukupnya
Garam bukit secukup rasa
Serbuk cili secukupnya
Sedikit minyak masak
Daun kucai – jika ada
CARA MEMASAK: 1. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. 2. Masukkan isi ayam. Masak hingga air ayam sedikit kering. 3. Tambahkan lobak merah dan kubis ungu. Goreng sekejap. 4. Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, serbuk cili dan garam. Sesuaikan rasa. Angkat dan ketepikan inti. 5. Ambil kubis hijau dan bersihkan. Leraikan daun kubis ikut jumlah yang dikehendaki. 6. Panaskan air di dalam periuk dan celur daun kubis seketika. Ia bertujuan untuk melembutkan daun supaya senang digulung. Toskan. 7. Ambil sekeping daun kubis, isi inti secukupnya dan gulung kemas. Ikat dengan daun kucai.
8. Susun kubis gulung ke dalam bekas bersesuaian dan kukus lagi selama 3 minit supaya kubis lebih lembut.
9. Sedia untuk dinikmati. Enak dicicah dengan Sos Cili Thai.
4. Sediakan doh. Tepung pulut dibancuh dengan air. Caranya macam nak kuih buah melaka. 5. Uli sehingga doh tak melekat di tangan. Dah siap doh, boleh bahagi kepada 3 bahagian untuk diwarnakan.
5. Gentel doh dan isikan dengan inti kacang tadi (sama cara macam buat kuih buah melaka).
6. Masukkan di dalam air mendidih dalam periuk. Apabila timbul, boleh angkat dan terus masukan ke dalam bekas yang berisi air dan ais. Ini bagi mengelakkan ia lekat antara satu sama lain.
BAHAN UNTUK KUAH:
200ml air tapis 1 ketul gula kerek (boleh juga guna gula melaka) – beli online di sini Daun pandan 3 sudu gula putih – beli online di sini Garam sedikit
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!