Musim rumah terbuka masih berlanjutan, hidangan apa yang nak di buat selain menu tradisi wajib rendang, lemang dan ketupat. Apa kata cuba buat sendiri pizza 100% homemade mesti teruja tetamu, keluarga dan saudara mara untuk merasainya. Selamat mencuba!

PIZZA HOMEMADE

Penyediaan ada 3 bahagian :
1. Doh
2. Sos
3. Topping

Ikut langkah-langkah di bawah untuk setiap bahagian.

Bahan-bahan untuk doh:
1. 3/4 cawan air
2. 1 sk yis mauripan
3. 2 cawan tepung gandum, lebih jika perlu
4. 1 1/2 sk garam

Cara-cara:
1. Campur yis dengan air, tunggu hingga yis mengembang
2. Gaul tepung dengan air bercampur yis tadi
3. Masukkan garam
4. Uli tepung 10 minit (kalau tak pakai mixer)
5. Masukkan adunan ke dalam bekas dan tutup dengan kain – biar 2 jam
6. Selepas 2 jam, dh bole start guna
7. Tips – bole buat lebih dan simpan dalam freezer, kira macam doh segera la nanti, boleh tahan 3 bulan

IKLAN

Bahan-bahan untuk sos:
1. 2 ulas bawang putih (chopped)
2. 1/2 biji bawang holland (chopped)
3. 1/2 tin sos prego tradisi
4. 1 sk oregano (kering)
5. 1 sk basil (kering)
6. 1 helai daun bay
7. 1 sb butter
8. Chicken stock

Cara-cara:
1. Cairkan butter
2. Tumis bawang putih dan bawang holland
3. Bila dah lembut, masukkan sos prego
4. Masukkan oregano dan basil
5. Lepas 5 minit masukkan chicken chicken stock
6. Gaul, rasa, ngam? Ok dah siap

 

Topping (ikut selera)
Sy peminat super supreme, jd di bawah adalah topping pilihan :
1. Cheese mozarella
2. Cendawan shitake (hiris)
3. Bawang holland (potong dadu)
4. Capsicum hijau dan merah (hiris)
5. Beef pepperoni
6. Black olive (saya tak letak sebab tak jumpa kat kedai)

IKLAN

Penyedian untuk 3 bahagian dah pun selesai.

Cara-cara untuk start mempizza, ikut turutan yang betul:

  

IKLAN


1. Pre heat oven 180°c
2. Sapu planta atas pan, canai doh letak atas pan, cucuk doh guna garfu
3. Sapu sos
4. Tabur cheese mozarella
5. Tabur cendawan shitake
6. Tabur bawang holland
7. Tabur capsicum hijau dan merah
8. Susun beef pepperoni
9. Tabur sikit je lagi cheese mozarella
10. Masuk oven 20 minit ke 30 minit

Dah siap……

Kongsi resipi: Mohd Afyf