Ibu-ibu… kalau dah kreatif tu, buat pizza guna roti burger pun boleh menjadi. Memang sedap dan anak-anak pun suka. Saiznya pun tak besar. Jadi, mudah untuk anak-anak pegang dan makan. Paling penting mengenyangkan.
Jom cuba resipi kreatif daripada Zaiyurah Mohd Radi. Bahan pun tak renyah. Mudah disediakan awal pagi.
Anak pun gembira dapat makan air tangan ibu. Lagi-lagi keju yang meleleh tu. Kanak-kanak memang suka dapat makan keju.
Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau. Masukkan lobak merah dan serbuk lada hitam. Masukkan sedikit air untuk cepat lembutkan lobak merah.
Masukkan daun sup. Setelah naik aroma daun sup, masukkan pula puri tomato dan sos cili. Perasakan pula dengan garam secukupnya.
Susun roti pada dulang pembakar.
Letakkan sos sama rata. Jangan membukit, nanti melimpah pula. Adunan macam ni boleh dapat 14 biji ngam-ngam. Jangan kedekut nak letak. Memang cukup.
Susun lapisan sosej tadi. Potong serong macam ni lebih nampak cantik dan penuh. Bila gigit makan akan terasa sosejnya.
Letak sedikit sos cili buat tambah rasa. Jangan isi banyak sangat, nanti meleleh masa nak gigit makan. Sebab sos cili bersifat cair.
Letak mayones lebih sikit pun tak apa sebab nanti bila bakar, mayones ni akan bertukar agak keras sikit ala cheese. Rasa pun berlemak sedap.
Kemudian, tabur keju mozzarella. Buat sendiri tak kedekut. Puas makan. Boleh bubuh habis satu paket, nanti boleh tarik panjang masa gigit.
Ads
Tapi, tabur jangan lebih daripada roti. Nanti masa bakar, cheese akan cair dan akan mengeras semula masa sejuk. Tapi, tetap sedap sebab cheese kan. Memang puas makan.
Dah siap, tabur macam ni susunan piza mini.
Panaskan dulu oven selama 10 minit. Masukkan dalam loyang dan terus bakar 14 ketul roti burger ni sekali gus.
Bakar suhu 160C selama 20 minit insya-Allah cukup masak.
Dah siap bakar. Nampak tu, meleleh-leleh mozzarella tu kan. Buka je pintu oven, harum bau satu rumah.
Dah siap! Saya masukkan dalam kotak je bagi anak bawa bekal ke sekolah. Tak isi dalam bekas bekal besar. Habis makan dengan kawan-kawan, boleh terus buang kotaknya. Mudah macam ni.
Kalau buat jamuan pun senang sangat nak buat. Boleh cari roti burger yang kecil sikit kalau nak kuantiti lebih. Selamat mencuba.
Penggemar keropok bawang putih, kini dah boleh buat sendiri di rumah. Rupa-rupanya tak sesukar mana pun untuk menghasilkannya. Bahannya berasaskan nasi dan bawang putih.
Teruja juga saat melihat cara-cara untuk menghasilkan keropok bawang putih yang menjadi kegemaran ramai ini. Kali ini, Siti Nur Sumayyah berkongsikan resipi cara untuk membuat sendiri keropok ini yang dipanggil keropok bawang.
Campurkan nasi dan bawang putih, dan tambahkan sedikit sahaja air. Kemudian, kisarkan semua sekali sehingga lumat seperti makanan bayi.
Selepas lumat, masukkan ke dalam kuali. Buka api perlahan sahaja. Tak perlu guna minyak, masukkan saja terus ke dalam kuali. Kemudian, panaskannya bagi suam sahaja. Jangan lama, bimbang hangit pula.
Selepas diangkat, letakkan ke dalam bekas yang berisi tepung ubi tadi. Kacau hingga jadi doh, sehingga tak melekat di tangan. Baru boleh buat jadi keropok.
Jika melekat, bolehlah tambah sedikit tepung asalkan tidak melekat. Jika melekat, sukar untuk diuli untuk dijadikan keropok.
Dah siap, uli bagi jadi memanjang. Selepas siap menguli, masukkan ke dalam kuali. Pastikan ketika hendak memasukkan, air di dalam kuali dah betul-betul panas, baru masukkan keropok. Jika tidak, keropok tak menjadi.
Selepas dimasukkan ke dalam kuali, masak sampai timbul baru angkat. Ingat ye. Sampai betul-betul timbul, baru angkat. Jika tidak, keropok tak menjadi.
Selepas diangkat siap semua, boleh masukkan warna kesukaan. (Saya guna pencelup ros dan pandan sahaja. Bagi jadi warna-warni, meriah sikit.)
Kemudian, sejukkan seketika dalam 5 hingga 10 minit dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais semalaman. Simpan di dalam tempat biasa saja. Jangan simpan di tempat beku pula, nanti keras macam batu.
Jangan terus dipotong selepas siap dimasak, nanti keropok tak menjadi. Perlu simpan dalam peti ais semalaman baru menjadi. Senang nanti nak potong keropok sebab keras elok.
Esoknya, dah keras elok dan dah dipotong, bolehlah dijemur sampai betul-betul kering, elok cantik baru boleh digoreng.
Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, kalau dulu suka buat yang rebus juga yang pedas. Boleh olah resipi ini menjadi versi manis juga. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar boleh jadi panduan buat yang ingin mencuba.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengandungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resipi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR? BOLEH LIHAT DI SINI.
Sudah terbiasa dengan kudapan seperti kerepek pisang, kerepek ubi dan keladi . Apa kata cipta kelainan dengan kerepek labu dengan rasa lemak.
manis. Sekali makan pasti tak boleh berhenti. Boleh ikut resipi yang min kongsi ini.
Boleh buat untuk kudapan minum petang.
Bahan-bahan:
1 biji labu
Penyagat
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak
1.Potong labu kecil-kecil.
2.Buang kulit labu ( tinggal yang hijau tu sikit ) jangan kupas terlalu tebal.
3.Sagat nipis nipis ( panjang – panjang )
4.Basuh di bawah aliran air tidak perlu rendam dalam air garam .
5.Jemur dibawah cahaya matahari utk keringkan ( agak -agak kering , anggaran 2-3jam dibawah cahaya matahari yg terik )
6.Goreng dibawah api yg sederhana
7.Sejukkan dulu sebelum masukkan dalam balang.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...