Bila kita gunakan blender untuk mengisar bawang dan cili, baunya pasti akan ‘melekat’ bukan? Malah kalau kisar kunyit hidup untuk buat masak lemak cili api, kesan kuning pasti ada. Andai kata tiba-tiba nak masak masakan lain, tapi bekas blender berbau tidak enak, pastinya sukar. Bimbang juga kalau terus guna, nanti bau bawang dan cili memberi kesan kepada masakan rasa masakan anda nanti.
Sebenarnya ada cara yang boleh dicuba untuk menghilangkan bau dan kesan yang kurang menyenangkan ini iaitu dengan menggunakan limau nipi dan beras. Apa yang perlu anda lakukan ialah:
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 biji limau nipis
3 sudu makan beras
Air secukupnya
CARA-CARA:
1. Ambil limau nipis. Potong kecil.
Ads
2. Isi air dalam blender dan letakkan sedikit beras di dalamnya.
3. Masukkan limau nipis tadi dan kisarkan bersama beras.
Ads
4. Kisar selama 15-20 saat, tuang bahan kisaran ke dalam bekas lain dan cuci bersih blender anda.
5. Gunakan hampas limau tadi untuk membersihkan bahagian dalam dan luar blender. Ia mampu menghilangkan kesan degil dan bau yang ‘kurang enak’ itu. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Aneka daun-daun herba seperti daun kunyit, daun kesum, daun limau purut,seraidan bunga kantanmemang banyak guna dalam masakan. Ada ketikanya, bahan-bahan ni susah nak dapat stok dari pasar. Malah harganya juga mahal dari biasa terutamanya bagi daun kunyit dan bunga kantan. Jangan risau kerana anda dah boleh simpan guna petua di bawah ni. Hasilnya herba-herba ini kekal segar lebih lama.
Petua yang anda boleh amalkan adalah:
1. DAUN KUNYIT, KESUM & LIMAU PURUT
Bersihkan daun kemudian keringkan menggunakan tisu hingga kering.
Simpan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk beku.
2. SERAI
Basuh serai bagi menghilangkan pasir dan kotoran.
Lap hingga kering dan bungkus menggunakan kertas.
Simpan di ruangan sejuk beku dan keluarkan bila ingin menggunakannya.
3. BUNGA KANTAN
Lap bunga kantan menggunakan tisu bagi hilangkan kotoran.
Bungkus menggunakan kertas dengan kemas.
Masukkan dalam plastik dan simpan di ruang sejuk beku.
Bila hendak digunakan, keluarkan, basuh bersih dan masukkan ke dalam masakan.
Dengan cara ini, daun-daunan herba anda dapat disimpan lebih tahan lama malah rasanya tetap sama seperti yang segar. Selamat mencuba!
Rice cooker atau periuk nasi elektrik antara alat yang selalu ada di setiap rumah. Kebiasaan alat ini kita pakai dalam jangka masa yang lama.
Boleh jadi juga bila dah lama digunakan rice cooker ini akan mengalami masalah lampu tak menyala dan berfungsi bila tekan suis untuk memasak nasi.
Kalau jadi begini pada rice cooker yang lama jangan terus buang. Ia masih boleh dipakai dan dibaiki sendiri. Cara baiki pun mudah sangat, memang boleh DIY. Tukar fius saja.
Dikongsi oleh Wan Azmi ini panduan baiki rice cooker yang boleh kita lakukan sendiri.
1. Lampu yang dibulatkan takkan menyala bila rice cooker ini dah ‘mati’/ tak berfungsi.
2. Cara baiki, terbalikkan rice cooker dan buka skru cover.
3. Buka bahagian yang dibulatkan.
4. Tukar thermal fuse/ bahagian yang dibulatkan. Boleh cari di kedai sparepart elektrik atau Shopee. Kos dalam RM5. Pastikan beli jenis yang sama ya.
Selepas ganti fius tadi dengan yang baru, pasang semula ikut aturan. Insya-Allah rice rice cooker anda akan kembali berfungsi seperti biasa.
Kalau anda ingin membeli peralatan dapur, pastikan ia tidak diperbuat daripada bahan-bahan yang Min nyatakan ini. Makanan paling sihat sekalipun kalau dimasak atau disimpan dalam bekas yang bahan buatannya bertoksin, boleh menjadi ‘racun’ yang menjejaskan kesihatan kita.
Jom semak dan teliti, senarai bahan ini…
1.PERALATAN ALUMINIUM
Kuali dan periuk ada yang diperbuat daripada aluminium. Malah aluminium adalah material yang mampu beli murah dan pelbagai kegunaannya. Walaubagaimanapun, makanan berasid seperti sos tomato dan garam boleh menyebabkan aluminium terserap masuk ke dalam makanan.
Kertas aluminium atau aluminium foil sebaiknya diguna hanya untuk membungkus makanan sahaja. Kerana suhu yang tinggi boleh menyebabkan proses ‘leeching’ pengeluaran logam yang menjadikan makanan tidak ‘selamat’ dimakan .
2.PERALATAN KUPRUM @ ‘copper’
Kuprum terkenal mampu mengekalkan suhu dan menahan haba, malah periuk dan kuali kuprum adalah kegemaran kebanyakkan chef kan. Kuprum atau ‘copper’ sebenarnya dibuat daripada bahan logam lembut dan biasanya campuran bahan buatannya sering digandingkan dengan nikel. Kedua logam ini boleh membebaskan toksin logam bila dipanaskan dan boleh meresap dalam makanan.
Apabila anda memerah lemon contohnya, lagi lah terhakis logammya dan makanan pun menyerap logammnya dan boleh menjejaskan kesihatan . Kuprum yang berlebihan masuk ke tubuh sering dikaitkan dengan masalah kanser, tisu penghubung, dan pengeluraran estrogen yang tinggi.
3. PERALATAN DARI PLASTIK
Jika dibiarkan pada suhu yang tinggi, peralatan plastik akan cair dan mengeluarkan bahan dan gas kimia yang bahaya ke dalam makanan.Peralatan kayu dan besi adalah lebih selamat digunakan.
4. PERALATAN DARI TEFLON/TIDAK MELEKAT (NON STICK)
Kuali teflon memang kerap digunakan untuk menumis, menggoreng dan sebagainya kerana Teflon memudahkan aktiviti memasak tanpa minyak lebih mudah. Bahan tidak lekat menyebabkan semua makanan seperti meluncur di atas permukaannya. Bahan saduran ‘tidak melekat’ ni dibuat dari ‘fluoropolymers’ , ia boleh mengeluarkan ‘perfluorooctanoic’ asid (PFOA) bila dipanaskan. Dan PFOA ni boleh terkumpul dalam badan dan tubuh kita tidak boleh metabolisasikannya.
Kalau nak tahu Teflon boleh mencapai suhu konduktif dan membebaskan asap atau gas beracun selepas 2 hingga 5 minit di atas api
5. PERALATAN DARIPADA KELULI TAHAN KARAT DAH CALAR.
Ada apa dengan keluli tahan karat nih (stainless steel) ? Jika ia masih elok dan tiada kesan calar. Ia selamat digunakan. Tapi awas, jangan sampai ada kesan calar, terutamanya jenis yang tidak berkualiti atau rendah kualitinya .
Besi tahan karat memang pelbagai guna dan tahan lasak, namun tidak semuanya tahan calar. Apabila sudah tercalar, ia boleh membebaskan mineral seperti besi, kromium, dan nikel ke dalam makanan. Ia boleh menjejaskan kesihatan bila terkumpul dalam tubuh.
NI DIA ALTERNATIF PERALATAN SELAMAT:
1. BESI ALOI (CAST IRON)
Jadi elakkan dari menggunakan kuali, periuk, senduk atau bekas makanan daripada bahan-bahan tadi ya. Peralatan yang dibuat daripada ‘cast iron’ iaitu besi tuang (dicetak atau dikenali dengan besi aloi) lebih selamat. Begitu juga keluli tahan karat yang tidak tercalar.
2. GELAS TEBAL
Begitu juga dengan peralatan memasak daripada gelas tebal tahan haba contohnya seperti bekas daripada pyrex.
3. STONEWARE
Ia adalah bahan seakan seramik, dibuat dari tanah liat yang dibakar dengan api dan haba tinggi dan telah digunakan zaman berzaman oleh manusia. Walau pun ia dibuat daripada tanah liat alami adalah lebih bijak memilik peralatan masak stoneware yang bermutu tinggi dan berkualiti. Terdapat jenama murahan yang mungkin mengandungi kesan raksa atau bahan merbahaya yang boleh membebaskan toksin ke dalam makanan.
Lain-lain peralatan masak yang boleh dijadikan alternatif selamat adalah yang dibuat daripada tanah liat seperti periuk tanah.
Kuih cucur balak ini antara kuih yang asalnya dari negeri sebelah Utara. Cucur rangup yang dihidangkan bersama kuah kacang yang pekat dan manis memang sedap