Kuih Nona Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Kuih yang lembut, berlemak dan tidak terlalu manis. Sesuai sangat dinikmati pada bila-bila masa. Ada yang nak belajar buat kuih ni? Saudari Ariana Sofia Ahmad kongsikan respi bersama tip supaya kuih Nona Manis ni nampak licin dan cantik. Jom cuba
CARA BUAT KUIH NONA MANIS YANG SEDAP
BAHAN A (STEP 1)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
BAHAN B (STEP 2)
1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis)
1/2 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh pewarna hijau
BAHAN C (STEP 3)
2 cawan santan
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
NOTA:Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.
CARA MEMASAK:
1. Untuk step pertama, kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau tiada pengisar, boleh guna pemukul tangan.
2. Bila sudah siap, ketepikan.
3. Step kedua,masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau sebati.
Ads
5. Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.
6. Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.
7. Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan. Bila dah sejuk, tapis dan letak dalam botol.
8. Step ketiga pula, masukkan santan, tepung gandum, gula dan garam. Kalau suka masin, boleh tambah garam. Kacau sehingga sebati.
9. Pastikan adunan jugak sedikit pekat dan tidak cair. Dah sejuk tapis dan letak dalam botol.
10. Boleh letak dalam botol begini.
11. Sapu dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.
12. Halakan muncung botol adunan warna putih di tengah-tengah acuan. Jangan terlampau ke dalam sangat, nanti bercampur dengan adunan hijau.
Ads
13. Tip untuk dapatkan kuih yang cantik dan licin ialah anda kena bungkus loyang. Buat lubang di sekeliling loyang dengan cucuk guna lidi. Pastikan lubang tak dibuat bahagian atas acuan supaya air wap tak jatuh atas kuih. Boleh buat banyak lubang. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
14. Bila kuih sudah masak, tunggu sejuk dulu barulah keluarkan dari acuan.
15. Kuih ni memang lembut sangat, pegang pun licin dan cantik. Selamat mencuba!
Kuih tradisional yang popular turun temurun, resipi nenek moyang yang sangat berharga. Zaman dahulu wajik adalah kemestian di Hari Raya di samping dodol, tapi kini tak ramai yang tahu membuatnya.
Padahal ia mudah di buat dengan kaedah kukus ni, siap dinikmati bersama keluarga tersayang di samping mempopularkan kembali manisan warisan zaman berzaman ini.
RESIPI WAJIK @ (PULUT KACAU)
BAHAN- BAHAN:
1kg beras pulut
1kg gula merah
2 cawan gula putih
Santan secukup lemak
(selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit)
Daun pandan
CARA MEMASAK:
Beras pulut direndam 4-5jam Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan
Masak gula merah dan tapis dahulu kemudian masukkan gula putih Masukkan santan & daun pandan
Masak sehingga agak-agak nak pekat (jgn pekat sgt) dan masukkan pulut yg dikukus asing tadi
Kemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat (mcm meletop2 gitu )
Kuih muih tradisi yang sudah zaman berzaman memang sedap. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Bahannya pun ringkas sahaja
Kuih bait, antara kuih lama yang susah nak jumpa. Menerusi perkongsian daripada saudara Muliadi Ramli, rasanya sedap kenyal-kenyal dengan inti kacang hijau.
1. Masak nisse dengan santan, air dan daun pandan. Biar cair kesemuanya. Ketepikan. 2. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum, gaul sebati. Masukkan air nisse tadi.
3. Uli sampai jadi doh dan tidak melekat di jari. Rehatkan doh dalam 1 jam paling kurang.
1. Rebus kacang. Apabila sudah empuk, masukkan nisse, santan dan gula. 2. Apabila hampir kering dan pekat, masukkan bawang yang ditumis tadi. Masak sampai kacang jadi kering dan pekat.
3. Apabila bahan semua dah siap, layur daun pisang dan kemudian sapukan sedikit minyak. Ambil doh bentukkan bulat, masukkan inti kacang, bulatkan kembali. 4. Kemudian buat kelongsong atau kon dari daun pisang. Kukus selama 20 ke 25 minit. Siap untuk dimakan.
Selalunya bukan senang orang nak share sesuatu yang boleh dibuat bisnes. Tetapi kebaikan wanita ini dipuji ribuan Netizen. Ikhlas untuk rakan-rakan FBnya, Suhaila Masran bukan sahaja kongsi cara anyam bekas tako melalui video tetapi juga bermurah hati memberikan resepi yang biasa dibuatnya. Resipi yang lebih mudah dan sedap. Malah sangat sesui untuk dibuat makan sekeluarga, jualan atau memenuhi tempahan keluarga dan handai taulan.Semoga keikhlasan beliau ini diberikan rezeki yang melimpah ruah.
Inilah katanya melalui fbnya.
“Khas buat rakan-rakan muka buku mommy cara-cara nak nganyam daun pandan utk kuih tako 3 segi. Mommy sertakan juga resepi kuih tako kat video tu.Semoga bermanfaad buat kalian”
Klik link di bawah untuk : VIDEO CARA MENGANYAM BEKAS TIGA SEGI DAN CARA BUAT KUIH TAKO.
5 cawan air (blh buat 4cwn air tapis+1 cwn air pandan)
1 1/2 cawan gula pasir
4-5 biji sengkuang cina potong dadu
Secubit garam
CARA MEMASAKl
Kacau/bancuh semua bahan kecuali sengkuang hingga sebati. Masak atas api sampai adunan memekat. Dah pekat masukkan sengkuang cina dan kacau sikit lagi sampai adunan berkilat. Siap. Tuangkan dlm acuan pandan
Lapisan Atas
1 cwn tepung jagung
9 cwn santan sederhana pekat
1 sdb gula
1 sdk garam
CARA MEMASAK:
Kacau/bancuh semua bahan bg sebati. Kacau ats api sampai adunan pekat berkilat. Siap. Tuang adunan putih ats adunan hijau tadi. Sejukkan. Boleh la makan beramai2
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.