Rasa muruku yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai. Sambil bersantai, memang habis dimakan.
Resipi muruku rangup berempah yang dikongsi saudari Aisyah Humaira ini, nampak senang dan sekejap saja untuk membuatnya.
MURUKU RANGUP & BEREMPAH
BAHAN A:
1 peket tepung muruku babas 1 peket tepung pulut (untuk rangup, rapuh) – beli online di sini 1 cawan teh tepung kacang kuda (untuk rangup berlemak) –beli online di sini 1 sudu besar jintan manis – beli online di sini 1 sudu makan jintan putih – beli online di sini (jintan manis dan jintan putih disangai bersama, kemudian dikisar kering hingga lumat) 1 sudu besar jemuju (ada dijual di kedai runcit india) 2 sudu besar penuh bijan putih 1 sudu kecil serbuk cili – beli online di sini 1 sudu besar rempah kari daging babas – beli online di sini 3 biji telur | dikocak sebati
½ kotak kecil santan (saya guna Saji) – beli online di sini 4 sudu besar adela vanaspati (atau jika tiada, boleh guna buttercup) 1 gelas air 2 sudu besar gula – beli online di sini 2 sudu kecil garam Ajinamoto jika suka
1. Masuk semua bahan A dalam bekas besar kecuali telur dan kacau sebati. Ketepikan. 2. Satukan semua bahan B dalam periuk dan reneh sekejap sekadar semua sebati tak perlu sampai mendidih.
3. Setelah suam-suam, tuang bahan basah ni dalam bahan tepung tadi. Tuang sedikit demi sedikit sambil kacau masuk sekali telur yg telah dipukul . 4. Jika adunan keras, masuk lagi 2-3 gelas air sedikit demi sedikit hingga terhasil adunan yang lembut tapi tidak melekat di tangan (boleh tengok DI SINI video cara buat).
5. Masuk doh dalam acuan dan bentukkan mengikut bentuk yang disukai di atas daun pisang atau kertas minyak.
Ads
6. Goreng dengan api sedang hingga masak keperangan. Masukkan daun kari untuk lebih beraroma. Pastikan api jangan besar, nanti masak bahagian dalam tak masak. 7. Dan juga doh mesti tutup dengan kain bersih yang lembab supaya doh tidak menjadi keras.
Kek cawan yang comel memang menarik dengan hiasan butter cream dan warna menarik. Mudah dimakan, keluar dari oven dah boleh makan. Tak payah susah-susah nak kena potong. Ngap aje…
Ni min kongsikan idea hebat Kek Cawan dari Mohamad Norazlan bin Husin dan Megat Isahmudin bin Suliman, Kolej INSTECH Koperasi Belia Islam. Jom cuba…
1. VANILLA CUPCAKE
BAHAN-BAHAN: 110gm mentega 110gm gula kastor 2 biji telur 1 sudu teh esen vanila 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbornat 110gm tepung kek 1 sudu makan susu segar Acuan kek cawan secukupnya Sedikit jem strawberi untuk hiasan
CARA MEMASAK: 1. Pukul gula dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang dan sebati. 2. Masukkan esen vanila dan gaul sebati. 3. Satukan tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati. 4. Masukkan susu segar dan gaul sekata. 5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 6. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 10-15 minit hingga perang. 7. Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping. 8. Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. 9. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis. Tambahkan perisa jika mahu. Kurangkan adunan jika perlukan sedikit sahaja krim mentega. 10. Untuk menghias; sapukan jem strawberi di atas kek. Kemudian paipkan krim mentega di tepinya membentuk bunga. 11. Sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 12-15 biji Jenis hidangan : Kek cawan Keistimewaan : Aroma vanila yang wangi
2. CRÈME BRULEE CUPCAKE
BAHAN KEK CAWAN:
180gm tepung red rose/kek 1 sudu teh serbuk penaik ¼ sudu teh garam 70gm mentega 120gm gula kastor 2 biji telur 1 sudu teh esen vanila 50ml susu segar Acuan kek cawan secukupnya Buah strawberi secukupnya untuk hiasan
BAHAN UNTUK KRIM PASTRI:
200gm heavy cream 100gm susu segar 100gm gula kastor 1/8 sudu teh garam 1 sudu teh esen vanila 4 biji kuning telur 3 sudu makan tepung jagung 1 sudu makan mentega Sedikit gula | hiasan
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan. 2. Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan terlu dan pukul lagi hingga kembang. 3. Masukkan esen vanila dan susu. Gaul sebati. 4. Masukkan tepung ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati. 5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 6. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 15-20 minit hingga perang. 7. Sejukkan dan ketepikan. 8. Untuk membuat krim pastri; Satukan semua bahan. Gaul bahan dan masak di atas api sederhana hingga likat. Sejukkan sebelum digunakan. 9. Untuk menghias kek, picit krim pastri dan taburkan gula di atas krim pastri. Dengan menggunakan kitchen torch, panaskan bahagian atas krim pastri hingga gula perang. 10. Hiaskan dengan buah strawberi dan hidangkan.
Info chef: Hiasan atas terpulang kepada cita rasa masing-masing. Saiz hidangan : 9-10 biji Keistimewaan : Rasa manis dan lemak Jenis masakan : Pencuci mulut 3. LEMON BLUEBERRY CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
140gm tepung red rose/kek 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbonat ¼ sudu teh garam 2 biji telur 200gm gula kastor 120gm mentega 1 ½ sudu teh esen vanilla 2 sudu makan jus lemon 70gm blueberi Wafel coklat untuk hiasan Buah blueberi secukupnya untuk hiasan Acuan kek cawan secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan. 2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. 3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga adunan kembang. 4. Masukkan esen vanila dan jus lemon. Gaul sebati. 5. Masukkan campuran tepung tadi ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati. 6. Masukkan blueberi dan gaul sekata. 7. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 8. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 15-20 minit hingga perang. 9. Sejukkan dan ketepikan. 10. Untuk membuat topping krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis. 11. Paipkan ke atas kek cawan dan hias dengan sebiji buah blueberi dan wafel coklat. Sedia dihidangkan. Info chef: Kurangkan adunan membuat krim mentega jika perlukan sedikit sahaja krim untuk hiasan.
Saiz hidangan : 9-10 biji Keistimewaan : Ada rasa masam manis lemon dan blueberi Jenis masakan : Pencuci mulut
4. CHOCOLATE CHIP CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung red rose/ kek 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbonat 50gm mentega 80gm gula kastor 100gm coklat cip semi sweet 50gm coklat cip putih 2 biji telur 100ml susu segar 1 sudu teh esen vanilla Acuan kek cawan secukupnya Cip coklat putih secukupnya untuk hiasan
RESIPI COKLAT GANACHE (TOPPING): 400gm coklat masakan 200gm heavy cream
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur pukul kembang. 2. Satukan tepung, soda bikarbornat, serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan. Tuangkan susu dan gaul sebati. 3. Masukkan coklat cip. Gaul sekata. 4. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 5. Bakar dengan suhu 180⁰ c selama 15-20 minit hingga perang. 6. Sejukkan dan ketepikan. 7. Untuk membuat coklat ganache; Parut atau cincang halus coklat. 8. Panaskan heavy cream dan tuangkan ke dalam coklat yang dicincang halus tadi. Gaul sebati hingga semua coklat larut. 9. Biarkan betul-betul sejuk sebelum digunakan. 10. Untuk menghias kek cawan, paipkan coklat ganache di atas kek dan hiaskan dengan cip coklat putih. Sedia dihidangkan.
Info chef: Untuk hiasan, boleh gunakan manik warna-warni untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 12-15 biji Keistimewaan : Rasa coklat yang sedap Jenis masakan : Pencuci mulut
5. PIE APPLE CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
120gm tepung red rose/kek 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbonat ¼ sudu teh garam 120gm mentega 220gm gula kastor 2 biji telur 80ml susu segar Acuan kek cawan secukupnya Sedikit parutan coklat untuk hiasan | pilihan INTI EPAL: 2 biji epal | potong dadu 50gm gula perang 50gm air 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
RESIPI KRIM MENTEGA (TOPPING): 450gm mentega 360gm gula ising 1 sudu makan esen vanila CARA MEMASAK: 1. Pukul gula dan mentega hingga kembang. 2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang. 3. Satukan tepung dengan garam, serbuk penaik, soda bikarbornat masukkan ke dalam adunan. 4. Kaup balikkan hingga sebati dan masukkan susu. Gaul sekata. 5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 6. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 15-20 minit hingga perang. 7. Sejukkan dan ketepikan. 1. Untuk membuat inti epal, panaskan gula perang dan air hingga mendidih. Masukkan epal dan kacau. 2. Masukkan serbuk kulit kayu manis dan biarkan hingga sedikit kering. 8. Angkat dan sejukkan sebelum digunakan. 9. Untuk membuat topping krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis. 10. Untuk menghias kek; Lubangkan bahagian tengah kek. Isikan dengan inti epal. Paipkan krim mentega di atasnya. Tabur sedikit parutan coklat dan hidangkan.
Info chef: Boleh letak sedikit hirisan epal di atas sebagai hiasan. Saiz hidangan 10-12 biji Keistimewaan : Ada elemen kejutan kerana ada inti epal di dalam kek
Resipi kek batik marie yang digemari ramai, kanak-kanak pun suka. Mudah dan senang menggunakan biskut marie resipi ini memberi penambahan rasa mewah rasa coklat ganache di atas kek menjadikan kek lebih cantik dan menyelerakan. Terasa coklatnya sesuai di buat pada hari raya. Selamat mencuba!
RESIPI KEK BATIK MARIE TOPPING CHOCLATE GANACHE
BAHAN A
2 pek biskut Marie (300g)
250g Buttercup
1 tin susu pekat
1 cawan air masak
6 sudu besar serbuk koko
14 sudu besar milo
Telur 2 biji
BAHAN B (Topping/choc ganache)
1 cawan Whipping cream Anchor UHT
100 gram Choc compound
100 gram Dark Choc
1 sudu besar butter
CARA MEMASAK:
1. Cairkan terlebih dahulu buttercup. Sy guna kuali jer senang nak kaup balik. Bila butter dah separa cair. Tutup api. Masukkan Milo. Serbuk koko dan telur. Kemudian kacau2 smpi sebati. Terutamanya telur. Dah sebati pasang api blk. Kemudian masukkan susu sedikit. Selang seli dgn air. Bila adunan dah likat. Dan keluar buih2 maknanya adunan dah masak. Tutup api. Masukkan biskut marie. Dan kaup balik. Smpi sekata.
2. Tuang biskut marie dlm loyang 10 inci. Lapik loyang dgn plastik.Atau guna loyang yg terbuka bawahnya. Sy lapikkan pakai plastik bekas biskut marie tu. Lebihkan kiri kanan. Supaya mudah nak tarik keluar nanti. Tekan2 adunan biskut marie smpi rata. Sejukkan.
3. Sementara adunan tu sejuk buat choc ganache. Guna kaedah double boiler. Panaskan air dahulu. Kemudian tuang 1 cawan whipping cream dlm bekas lain. Letakkan atas air yg dipanaskan (kaedah double boiled). Kacau2 smpi rasa suam masukkan choc. Kacau smpi cair dan sekata semua choc. Kemudian masukkan butter. Kacau lg. Siap. Tutup api. Angkat. Sejukkan 30min.
4. Kemudian tuang atas kek batik td. Dan simpan peti sekurang2 nya 6jam utk dptkan hasil choc yg cantik di atas dan mudah di potong.
Selamat mencuba semua.. Resepi ni adalah resepi sy sendiri yg sy olah sendiri. Doakan semoga rezeki sy trs dimurahkan.
Untuk elakkan adunan hangit, pastikan gunakan api yang kecil sahaja. Api yang kuat juga boleh menyebabkan kek batik menjadi kering dan tidak sedap
Adalah lebih baik jika digunakan non-stick pan, supaya adunan tak melekat.
Semasa memasukkan milo dan serbuk koko ke dalam butter yang separa cair, masukkan sedikit demi sedikit supaya mudah untuk dikacau hingga sebati. Jika dimasukkan banyak sekaligus, dikhuatiri adunan akan berketul dan akan memakan masa pula untuk membuatkan ianya sebati.
Untuk memastikan adunan betul-betul sebati, boleh menggunakan ‘hand wisk’ yang akan mempercepatkan kerja anda.
Pastikan biskut marie dipatah-patahkan sebelum dimasukkan ke dalam kuali. Ini akan mempercepatkan proses meratakan adunan dan biskut marie itu.
Gunakan peralatan yang mempunyai permukaan rata semasa menekan dan memampatkan kek batik untuk memastikan kek batik anda kelihatan menarik.
Semasa menggunakan kaedah double-boiler untuk mencairkan coklat, pastikan bekas atas menutupi sepenuhnya bukaan periuk di bawah untuk mengelakkan stim daripada keluar.
Untuk melihat lebih lanjut kaedah double-boiler, bolehlah menonton video di bawah ini:
Jika buntu nak masak menu apa, ni ha…Telur Bungkus Ayam Tiram ni semestinya pilihan yang boleh dipertimbangkan. Menu yang sangat ringkas tapi rasanya memang sedap. Anak-anak pun pastinya suka. Pendek kata, memang tak perlu lauk lain dah. Jom cuba!
TELUR BUNGKUS AYAM TIRAM
BAHAN-BAHAN:
300gm isi ayam hancur
100gm sayur campur
3 ulas bawang putih | dicincang
200ml sos tiram
Minyak untuk menumis secukupnya
BAHAN TELUR ( DIPUKUL BERSAMA):
4 biji telur
1 sudu teh tepung jagung
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan ayam dan sayur campur. Kacau dan masak sehingga kering.
Kemudian, tuangkan sos tiram dan kacau sebati. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api.
Panaskan minyak di dalam satu lagi kuali, dadarkan telur dengan lebar yang sesuai.
Sudukan ayam yang telah dimasak secukupnya dan bungkus telur dengan kemas.
Angkat dan hidangkan panas-panas.
Info Chef: Kuali cembung (wok) digunakan untuk mendadar telur supaya ayam tiram mudah dibungkus.