Anda pentingkan kesihatan boleh buat sarapan ini. Buat peanut butter homemade tanpa gula, garam dan minyak.Buat sendiri lagi puas makan. Mudah sangat membuatnya hanya menggunakan satu bahan saja iaitu kacang.Anda hanya perlu kisar kacang menggunakan pengisar kering baru menjadi.
Peanut Butter Homemade
Bahan-bahan:
Kacang
Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara membuat:
1.Kacang di sangai menggunakan air fryer.
2.Sejukkan kacang tadi.
3.Kisar menggunakan blender kering
4.Siap untuk dinikmati.
Kredit: Nurul Zhafaruba
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Basque Burnt Cheese Cake. Resipi Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Makan Pulut Gaul Nyor Bersama Ikan Rebus Goreng, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Span Pandan Homemade Yang Sangat Gebu & Mudah
Kek yang lembut dan mudah dibuat tentunya menjadi pilihan kaum ibu untuk mencubanya. Jika anda terasa nak makan kek, jom cuba buat Kek Span Pandan. Ia menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan mudah disediakan. Malah teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan rasa kek ini sangat sedap. Sesuai dihasilkan untuk hidangan keluarga. Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Imah Rahman.
KEK SPAN PANDAN GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur (*)
- 1/2 cawan gula (*)
- 1 sudu besar ovalette (*)
- 1 sudu teh esen pandan (*)
- 3/4 cawan tepung self rising (*)
- 1/4 cawan santan pekat (santan Kara) (*)
- Sedikit pewarna hijau (*)
- Secubit garam (*)
- 3 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan bertanda ( *) dan pukul hingga putih gebu.
2. Kemudian masukkan minyak masak dan gaul sampai sebati.
3. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 5 @ 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper.
4. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit dengan suhu 180C. Guna api atas bawah.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Imah Rahman
Cara Masak Apam Balik Homemade Sedap Guna Kuali Biasa Je
Mudahnya resipi Apam Balik homemade perkongsian saudari Aien Ismail ni. Nampak sedap dan bahan-bahannya pun senang nak sediakan. Jika anda penggemar Apam Balik, bolehlah cuba buat sendiri. Nanti boleh letak inti kacang dan jagung tu banyak-banyak. Sedap…Lebih best lagi sebab masak hanya guna kuali non stick biasa. Mudah sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
APAM BALIK HOMEMADE INTI JAGUNG & KACANG LEBIH
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan air
- 1/3 cawan gula
- 2 biji telur
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh yis mauripan
- 2 sudu makan minyak masak
- Secubit garam
- Sedikit pewarna kuning telur
BAHAN TABUR:
- Kacang tanah goreng yang telah dikisar
- Gula – ikut jumlah bersesuaian
- 1 tin jagung
- Mentega secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Pemilik resipi guna blender sebab lagi cepat dan senang.
2. Kemudian masukkan baking powder, yis, minyak dan garam. Pukul lagi hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan air. Pukul lagi seketika.
4. Masukkan tepung dan pewarna. Pukul lagi hingga sebati semuanya sebati dan tidak berketul.
5. Peram adunan tadi selama 1-2 jam.
6. Untuk memasaknya, panaskan kuali non stick tanpa perlu letak minyak.
7. Tuang sedikit adunan dan biarkan sehingga naik gelembung halus.
8. Tabur bahan inti mengikut jumlah yang disukai.
9. Lipat, angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aien Ismail
Idea Hebat Pencuci Mulut Lemak Manis Santan Kelapa
Menu pencuci mulut berasaskan santan kali ni memang gerenti sedap. Dahlah ringkas bahannya, mudah pula membuatnya.Esok hujung minggu beli santan lebih sedikit. Boleh buat 5 ‘dessert’ Melayu tradisional yang menceriakan hari minggu anda sekeluarga. Jom ‘try’ ya…
1. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih inisejuk atau panas.
2. BUBUR KACANG HIJAU DURIAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan kacang hijau/ rendam dahulu sejam
- Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 1 ketul gula Melaka
- ½ cawan gula pasir
- 1 sudu makan minyak masak
- 2 helai daun pandan /belah dan simpul
- 1 sudu teh garam
- Isi durian secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu makan minyak masak (untuk cepat empuk).
2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir
3. Masukkan gula Melaka yang diracik, kacau hingga gula larut dan sebati.
4. Masukkan isi durian, masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan.
5. Masukkan santan pekat dan gaul sebati. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6. Setelah siap bolehlah dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Bubur kacang hijau jadi makanan lepas buka istimewa terutamanya waktu moreh
INFO CHEF : Tambahan durian mengenakkan bubur kacang hijau. Mudah dan ringkas disediakan.
3. AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN ;
- 10-12 gram agar-agar
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 biji telur
- 3 1/2 cawan air
- 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
- 1/2 sudu kecil garam
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja.
2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
3. Pukul sedikit telur bersama santan. Tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
4. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
5. Tuang ke dalam acuan kecil dan sejukkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 10 minit
Cara memasak : Didih dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa santan berlemak dan daun pandan beraroma wangi
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk. Jika mahukan warna, boleh sahaja meletakkkan pewarna hijau atau gunakan gula Melaka untuk warna perang untuk agar-agar santan gula Melaka
4. PENGAT DELIMA DENGAN BUAH-BUAHAN SUNNAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji delima /diambil isinya
- 1 biji santan kelapa
- 15 biji kurma /dibuang biji
- 10 biji buah tin kering /dipotong
- 20 biji gajus goreng @ bakar
- 2 helai daun pandan/ disimpul dan diikat
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
1. Ambil periuk dan masak buah-buahan bersama santan, gula, daun pandan dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
2. Masak dengan api yang sederhana.
3. Apabila mendidih tutup api dan pengat sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Ramuan makanan sunnah yang manis berlemak
INFO CHEF : Bahan ramuan buah delima, kurma, buah tin adalah amalan pemakanan sunnah yang lazat lagi menyihatkan. Inspirasi menu hebat yang direka chef hotel The Pearl.
5. PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan sagu /dibilas air dan tos
- 3 cawan air
- Sedikit garam
Bahan gula Melaka:
- 250 gm gula Melaka/ketulan besar (diracik halus)
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan /disimpul
- 1 tin susu cair
- Secubit garam (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu :
1. Masak dalam api perlahan dan sentiasa kacau hingga sagu kembang.
2. Toskan dan bilas untuk buang kanji dan kemudian sejukkan.
Cara masak gula Melaka :
1. Masak semua bahan dalam api perlahan sehingga gula melaka cair .
2. Reneh hingga pekat, sejukkan.
Cara penyediaan :
1. Sudukan sedikit sagu dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuangkan susu perlahan-lahan
3. Tuangkan sedikit sirap gula Melaka sedikit atau ikut kemanisan yang anda suka.
Saiz hidangan : 4 mangkuk kecil
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan dingin, lemak manis.
INFO CHEF : Boleh gunakan santan gantikan susu. Masakkan santan sekejap dengan daun pandan dan sedikit garam.