Sedapnya dapat nikmati pau yang gebu dengan inti yang disukai. Nak buat doh pau ayam ini sama seperti doh donut cuma tidak diletakkan susu. Buat untuk minum petang, makan pula ketika panas memang puas hati.
Pau ayam Bahan doh pau: 1 kg tepung gandum 6 sudu besar gula 3 1/2 cawan air 2 sudu kecil baking powder 1 paket yis 1 sudu kecil garam 4 sudu besar margerin
Cara memasak:
1.Bancuh kesemua bahan, uli hingga jadi doh yang tak lekat di tangan.Masukkan doh dalam bekas kedap udara selama satu jam. 2.Canaikan doh.Tekap ikut besar mana yang kita nak (kak cik guna tutup botol kuih raya). 3.Masukkan inti. 4.Kukus 5 minit.Buka tutup kukusan.Kukus lagi 2 minit. (**masa uli tepung,air kena letak sedikit demi sedikit hingga jadi doh tak lekat di tangan.Jangan terus letak semua.lain tepung lain penerimaannya)
Bahan inti ayam: 6 ketul ayam (diambil isi dan dipotong kecil) 10 biji kentang (dikupas kulit dan dipotong dadu) 2 labu bawang besar (dicincang halus) 4 sudu besar cili kering kisar 6 sudu besar rempah kari ayam 1 kiub ayam Garam
IKLAN
Cara memasak: 1.Tumis bawang hingga terbit bau.Masukkan cili kisar,tumis hingga garing.
2.Masukkan rempah kari dan daun kari. 3.Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam. Masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
Nota:- 1.Lepas doh dah kembang(2x ganda) tak boleh terlalu lama dibiarkan.Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus kuih akan mengecut.
IKLAN
2.Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut).Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit.Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata. 3.Masa mengukus, tutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih. 4.lLepas 5 minit kuih dikukus buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan.
Sambal Hitam Pahang ini memang cukup popular di negeri Pahang Darul Makmur. Ramai yang suka makan Sambal Hitam Pahang ini terutama ketika di bulan Ramadan, sebagai pembuka selera. Kalau hendak beli boleh tahan juga harganya. Apa kata kita cuba buat sendiri mengikut resipi Koleksi Resipi Puan Sharifah Shaari
RESIPI SAMBAL HITAM PAHANG
BAHAN-BAHAN:
1 semangkuk ikan bilis, dibersih dan dicuci –BELI ONLINE 1/2 mangkuk asam belimbing (belimbing buluh) direbus 1 1/2 genggam cili padi –BELI ONLINE 2 sudu penuh gula-BELI ONLINE 1 1/2 biji bawang besar atau 5 biji bawang merah, dimayang nipis. Bawang boleh juga ditumbuk bersama cili.
Nota: Semua bahan adalah anggaran sahaja. Boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kesukaan masing-masing.
CARA MEMBUAT:
1. Tumbuk cili padi dan apabila lumat masukkan belimbing dan tumbuk lagi.
2. Masukkan ikan bilis dan tumbuk manja. Jangan sampai terlalu hancur.
3. Gaul sebati dengan cili dan belimbing tadi.
4. Panaskan kuali dan tuang minyak 1 cawan dan goreng bawang hingga layu.
5. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dan kacau. Masukkan gula. Tambah minyak kalau perlu.
6. Kacau selalu.
7. Apabila garing sedikit, angkat. Bolehlah dihidangkan bersama nasi dan lauk pauk yang lain. Selamat mencuba.
Tidak kira pai pedas atau manis, ia tetap menjadi dessert yang digemari ramai sebagai hidangan sampingan di majlis-majlis keraian atau teman kopi untuk minum petang yang santai. Ada pelbagai kulit pai yang digunakan, apa kata korang cuba pai yang menggunakan pastri pai segera yang mudah. Sangat senang menyediakannya kerana korang hanya perlu sediakan intinya saja dan bakar. Semudah 1, 2, 3.
PAI EPAL
BAHAN-BAHAN:
6 keping kulit pastri segera
2 biji epal hijau | potong dadu kecil
1/2 cawan gula perang
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan mentega
2 sudu makan jus lemon
Sedikit parutan kulit lemon
2 biji kuning telur | untuk glis
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
Campurkan epal bersama kesemua bahan kecuali kuning telur dan kulit pastri.
Gaul rata dan sekata.
Letakkan inti ke dalam kulit pastri dan lipatkan berbentuk segi tiga.
Tekan hujung bucunya dengan garpu.
Sapukan kuning telur dan taburkan sedikit gula perang.
Susun ke atas dulang pembakar dan bakar selama 10-15 minit.
Setelah sejuk baru keluarkan dari dulang pemebakar.
Pia sedia dihidangkan panas-panas untuk mendapatkan keranggupan kulit pai.
POT PAI
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PASTRI:
250gm tepung serbaguna
100gm mentega | sejukkan
80g susu segar/air
BAHAN INTI:
150gmM isi ayam | potong dadu
80gm sayuran campur
1 /2 biji bawang Holland | dadu halus
3 ulas bawang putih | cincang halus
1 tin sup krim ayam
2 sudu makan minyak zaitun
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
CARA MEMASAK:
Potong mentega kepada ketulan kecil.
Gaul mentega bersama tepung sehingga menjadi crumble.
Masukkan susu dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut
Balut dengan plastik dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit.
Keluarkan doh dari dalam peti sejuk dan canai dengan ketebalan 1/4cm
Letak atas acuan pai dan gunting lebihan doh mengikut bentuk acuan.
Dengan menggunakan garpu cucukkan lubang di tengah-tengahnya.
Masukkan ke dalam ketuhar selama 15 minit.
Sementara itu, sediakan inti.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi.
Masukkan bawang Holland dan masak sehingga keperangan.
Masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak.
Tuangkan krim sup, garam dan serbuk lada sulah. Kacau sebati
Setelah sejuk, tuangkan inti dalam cengkerang tart.
Tutup bahagian atas dengan kepingan crust pie.
Masukkan ke dalam ketuhar dan masak sehingga 15-20 minit.
Ya, mungkin hidangan mi, mihun atau kuetiau goreng itu sudah terlalu biasa. Namun jika kreatif, aneka mi ini boleh dipelbagaikan resipinya dan boleh buat mama kagum. RASA berkongsi resipi menarik menggunakan mi yang boleh anda cuba sendiri. Paling penting, resipinya praktikal dan tidak memerlukan belanja yang terlalu besar.
CUCUR MIHUN
BAHAN-BAHAN:
100gm mihun | dicelur dan toskan
1/8 cawan tepung naik sendiri
1/8 cawan susu
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 cawan kacang pis
1/8 cawan keju cheddar | diparut
1 biji bawang besar | dicincang
Minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan tepung, susu, telur dan jintan putih dalam mangkuk besar. Kemudian masukkan pula mihun, kacang pis, keju dan bawang besar.
Gaul rata sehingga adunan sedikit kental.
Akhir sekali, goreng adunan cucur sehingga kuning keemasan.
INFO CHEF: Jika adunan terlalu cair, cucur akan menggelembung dan ‘masuk minyak’.
KUETIAU LEMAK DAGING & EPAL
BAHAN-BAHAN:
300gm kuetiau | dicelur
500gm daging salai | dipotong dadu
2 batang serai
2 cawan santan
1 epal hijau | dipotong dadu
Garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR:
2 biji bawang merah
3 ulas bwg putih
2sm kunyit hidup
15 biji cili padi
CARA MEMASAK:
Tuangkan bahan kisar dalam periuk dan masukkan epal, santan serta serai. Masak sehingga epal lembut.
Sentiasa kacau kuah supaya tidak pecah minyak. Masukkan daging.
Perasakan secukupnya dan biar kuah masak sepenuhnya.
Hidangkan dengan kuetiau yang telah dicelur.
INFO CHEF: Jika tidak mahu rasa kuah yang terlalu pedas, anda boleh kurangkan kuantiti cili padi yang digunakan.
KEK MI WANTON & UDANG
BAHAN-BAHAN (KEK WANTON):
425g mi wanton | dicelur dan keringkan
2 sudu besar minyak jagung
1 biji cili padi
3 ulas bawang putih | dicincang
2sm halia | diparut
3 telur | dipukul
120gm isi udang
120gm daging | dipotong dadu kecil dan digoreng garing
1 pokok daun bawang | dihiris
BAHAN SOS:
2 sudu besar sos cili manis
1/4 cawan yogurt
Sedikit daun pudina | dicincang
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
Dalam sebuah mangkuk besar campurkan bahan tumisan dan telur. Masukkan isi udang, daun bawang dan daging. Kemudian masukkan mi dan gaul mesra.
Tuangkan adunan dalam loyang pembakar dan bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit atau sehigga kek masak sepenuhnya.
Untuk sos cili yogurt : gaulkan mesra kesemua bahan.
Hidangkan kek mi bersama sos yang disediakan.
INFO CHEF: Udang boleh digantikan dengan isi ketam atau ayam yang diracik halus.
PATTY AYAM & MIHUN
BAHAN-BAHAN:
80gm mihun
600gm isi ayam | dicincang
1 sudu besar sos tiram
1 telur, dipukul
1 cawan serbuk roti
Minyak secukupnya
Sos cili manis untuk menghidang
BAHAN KISAR:
2 ulas bawang putih | dicincang
1 inci halia | diparut
1 serai | dihiris nipis
1 biji cili merah | dihiris
2 daun bawang | dihiris
1/4 cawan daun pudina
1/4 cawan daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Lembutkan mihun dengan air panas dan potong supaya ia tidak terlalu panjang.
Kisar halus semua bahan kisar. Kemudian campurkan bahan kisar bersama isi ayam, sos tiram, telur, serbuk roti dan minyak.
Bentukkan menjadi patty dan letakkan atas loyang yang berlapik. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan untuk 30 minit.
Panaskan minyak. dan goreng patty lebih kurang 4 minit setiap permukaan . Hidangkan dengan sos cili manis.
INFO CHEF: Jika tidak mahu rasa kuah yang terlalu pedas, anda boleh kurangkan kuantiti cili padi yang digunakan.
KUETIAU SAYUR BAKAR
BAHAN-BAHAN:
300gm kuetiau | dicelur
2 sudu kecil minyak sayuran
50gm daging | dipotong halus dan goreng garing
2 batang lobak merah | diparut
125gm jagung tin
1/2 cawan kacang pis
Sedikit daun bawang | dihiris kasar
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan keju cheddar parut
4 biji telur
1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan kecuali telur dan susu. Gaul sebati semuanya.
Dalam mangkuk kecil, pukulkan susu dan telur.
Masukkan telur ke dalam campuran bahan tadi dan tuangkan ke dalam loyang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C untuk 35 minit.
INFO CHEF: Anda boleh menggantikan hirisan daging kepada sosej atau isi ayam jika mahu.
POPIA MIHUN
BAHAN-BAHAN:
1 paket kulit popiah
200gm mihun | direndam dan toskan
250gm ayam cincang
1 batang lobak merah | dihiris
Sedikit daun bawang | dihiris
Garam dan lada hitam secukupnya
2 sudu kecil minyak bijian
BAHAN LAIN:
Minyak untuk mengoreng
Sos cili untuk menghidang
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam sehingga ia kering. Masukkan lobak merah, daun bawang dan perasakan secukupnya.
Sejukkan inti dan letakkan ditengah-tengah kulit popia.
Gulung popia seperti biasa dan goreng dalam minyak panas secukupnya.
Hidangkan bersama sos cili untuk dimakan.
INFO CHEF: Anda juga boleh menambah tauge atau sengkuang cina ke dalam inti popia jika mahukan inti yang lebih ‘mewah’ dan padat.
WRAP MI BIJIAN
BAHAN-BAHAN:
4 kepingan tortila
500gm mihun | dicelur
2 sudu besar minyak masak
500g daging | dihiris nipis
Sedikit daun bawang | dihiris kasar
100gm putik jagung | dibelah dua
1 batang saderi | dihiris
1/4 cawan kacang yang telah dibakar
Segenggam daun ketumbar | dicincang
Segenggam daun selasih | dicincang
BAHAN SOS TERIYAKI:
*(Panaskan semua bahan untuk 10 minit dan sejukkan)
1/2 cawan kicap cair
1/4 cawan gula
1 sudu besar madu
2 sudu kecil halia diparut
CARA MEMASAK:
Dalam kuali besar, panaskan minyak dan masak daging separa masak. Ketepikan.
goreng kilas semua bahan lain kecuali tortila dan masak sehingga sayur menjadi lembut.
Masukkan kembali daging dan tuangkan masuk sos teriyaki. Biarkan masak untuk 2-3 minit.
Gaulkan bersama mihun.
Letakkan di atas kepingan tortila dan taburkan herba segar. Gulung dan sedia dinikmati.
INFO CHEF: Pelbagaikan pilihan sayur mengikut kegemaran anda seperti lada benggala, cendawan dan sebagainya.