Kuey teow goreng antara menu yang popular, untuk dihidangkan buat keluarga. Nampak ringkas tapi jangan buat main. Rasa dia sedap sangat.
Rasa macam kuey teow pasar malam pun ada juga ni. Nak ekstra special tambah telur mata goyang. Perghh makan sambil pejam matalah perginya.
Jom kita cuba resipi daripada Afy AL Habibi.
RESIPI KUEY TEOW GORENG BEST
BAHAN-BAHAN:
1 paket kuey teow | basuh & toskan 1 sudu besar cili kering kisar – beli online di sini Minyak cili 1 biji telur Taugeh Sawi Lauk pilihan (saya guna udang segar & isi ayam yang dipotong kecil-kecil)
Cili hijau | dipotong kecil-kecil – beli online di sini 1 sudu kicap cair 2 titik minyak bijan ½ sudu kecil sos ikan – beli online di sini Secubit gula *campurkan semua bahan dan kacau
CARA-CARA:
1. Tumis bahan kisar sampai garing. Kemudian, Masukkan cili kering kisar.
2. Optional untuk sedapkan lagi bau dan rasa, saya guna minyak cili adik Ben.
Ads
3. Masukkan lauk pilihan. Gaulkan sehingga semuanya sekata. 4. Pecahkan sebiji telur dan biar mengeras.
5. Kemudian, masukkan campuran semua kicap dan sos yang sudah disiapkan awal. Kacau sebati.
6. Masukkan kuey teow. Gaulkan bagi sebati dan sekata. 7. Perasakan dengan garam halus ikut citarasa sendiri (jika campuran sos tadi tidak masin). Kacau-kacau sambil besarkan api.
8. Masukkan pula taugeh dan sawi. Saya masukkan juga gula untuk seimbang semua rasa. Kuantiti ikut tekak sendiri. Selepas seminit dua, bolehlah tutup api. 9. Hidangkan bersama kicap cili potong, bawang jeruk dan keropok keping. Kalau ada cili jeruk laaaaagi sedap.
Tak kiralah pagi atau petang, popia goreng memang snek atau kudapan yang cukup digemari, Selain popia basah, popia goreng memang kesukaan rakyat Malaysia. Satu lagi yang cukup popular adalah popia sira.
Ni min kongsikan resipi popia yang dikongsikan dari resipibbonda.my , radiatussoleha dan ciksuAdah Razali
1. POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
1 labu bawang holand | dipotong cincang
5 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam | ditumbuk halus
1 batang lobak merah | dipotong dadu
Bahan B :
50 keping @1 bungkus kulit popia
300 gm bungkus ayam cincang
1 mangkuk daging ayam | di potong cincang
1 bungkus sosej ayam | potong kecil-kecil
6 keping keju cedar
1 tin cendawan | dipotong racik
1 tin krim cendawan *cendawan atau ayam (Campbell)
Cara Membuat: 1. Tumis bahan A, bila dah naik wangi masukkan carrot dan ayam. Tumis dan kacaukan, bubuh garam dan dan kiub ayam sekali. 2. Bila dah masak, masukkan cendawan dan krim cendawan. Akhir sekali, masukkan keju dan kacau sebati. Dah boleh tutup api, masukkan dalam bekas bila dah sejuk. Cara Membungkus Popia: 1. Sediakan kepingan kulit popia, bentang kat atas pelapik atau dulang. 2. Ambil 1 sudu inti, letak kat ujung kulit popia tu dan lipat atas, kiri, kanan sampai ujung lekatkan dengan telur atau bancuhan tepung gandum. 3. Ulang sampai habis. Panaskan minyak goreng sampai keperangan, bolehlah angkat dan toskan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Radia Tussoleha dari FB Group MAHN
2. POPIA INTI AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Kulit popia
Jejari ketam (crab stick)
Keju cedar
Daun Bawang
Tepung Gandum (ejen pelekat)
BAHAN SOS :
5 biji cili masak
4 biji cili api merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
5 sudu makan cuka
6 sudu makan gula
1 sudu teh tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
Biji bijan secukupnya | disangai
Cara Membuat: 1. Kisar jejari ketam bersama keju cedar. Kisar sampai bahan sebati dan bersatu. 2. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun bawang. 3. Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia. 4. Masukkan isi ketam dan keju tadi dan gulung kulit popia. Ulang sehingga habis. sedia untuk menggoreng. 5. Untuk sos cili, kisar kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan. 6. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung. Kepekatan ejas sendiri yer. 7. Bila dah siap menggoreng popia dan sos sudah terhidang, barulah boleh tabur biji bijan ke dalam sos supaya nampak lebih menyelerakan.
Kredit foto dan reipi : resipibonda.my
3. POPIA SIRA KARI
BAHAN-BAHAN :
2 paket kulit popia *Gulung dan gunting ikut saiz yang disukai, goreng hingga kekuningan. Sejukkan.
Bahan Sira :
3 labu bawang putih* |kisar
6 tangkai daun kari atau lebih
6sudu makan cili boh
8 sudu makan gula pasir
3sudu makan bijan
Cara Membuat: 1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan daun kari, tumis hingga bawang putih masak. 2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak juga atau pecah minyak. Selalu kacau untuk elakkan bawang dan cili boh hangit. Guna api sederhana. 3. Bila dah pecah minyak, masukkan gula. Masa ni terus perlahankan api (sangat-sangat penting untuk elakkan gula hangus). 4. Kacau hingga gula larut, masukkan popia yang dah siap digoreng. Gaul sebati bagi meresap semua bahan tumis. 5. Masukkan bijan, kacau 2-3 minit. Boleh tutup. Pindahkan dalam bekas besar, sejukkan dan terus masuk dalam bekas kedap udara.
Bagi penggemar sajian berasaskan ikan, pasti pernah rasa lauk Ikan Rebus Air Asam ni. Ada restoran yang menjualnya. Lepas ni, tak perlulah beli lagi kerana anda pun boleh hasilkan sendiri di rumah. Resipinya mudah sahaja. Serius, memang tak renyah langsung. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nurul Hawa Nadila Sari ni. Pasti puas hati.
CARA MASAK IKAN REBUS AIR ASAM YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN: Ikan kembung/pelaling – dibersihkan Asam gelugur (beli online disini) Bawang merah besar – dihiris (beli online disini) Cili padi – dihiris Cili merah – dipotong Belacan – dibakar & ditenyeh (beli online disini) Tomato – dipotong dadu Pes asam jawa (beli online disini) 2 biji limau kasturi Garam & gula secukup rasa (jumlah bahan-bahan bergantung pada cita rasa masing-masing dan bilangan ikan yang digunakan)
CARA MEMASAK: 1. Ikan direbus dengan asam gelugur, secubit garam dan sedikit air. 2. Biarkan ikan mendidih dan masak. Angkat ikan dan ketepikan.
3. Buangkan kepingan asam gelugur yang telah direbus tadi. 4. Ambil air rebusan ikan dan masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan hirisan bawang merah besar dan cili padi. Jika ingin kuah banyak, tambah air secukupnya) 5. Seterusnya masukkan cili merah dan juga tomato. 6. Masukkan pes asam jawa dengan secukupnya dan perahkan limau kasturi. 7. Tambahkan belacan, garam dan gula dengan secukup rasa. Gaulkan hingga sebati dan perasa larut.
8. Sesuaikan rasa mengikut cita rasa masing-masing dan juga kepekatan kuah yang diingini. 9. Letak ikan di dalam bekas bersesuaian dan siram kuah tadi diatas ikan rebus. Hidangkan bersama nasi panas.
Kuih tepung pasung atau kuih serunai ni sangat popular di pantai timur samada di Kelantan, Pahang dan Terengganu.
Bagi yang kurang mengenalinya ia dibuat daripada tepung beras, tepung gandum, gula Melaka @nisang, santan , tepung ubi dan dimasak berbalutkan kelongsong yang dibuat daripada daun pisang.
Sesuai dihidang sebagai sajian pagi atau petang. Tapi tengah sibuk merewang ni dihidang pada penduduk kampung dan masyarakat seetempat yang bergotong royong melapah daging
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Tahrunnisah Jali ni
Tepung Pasung
Sediakan dahulu kelongsong daun pisang.. ukuran 14cm X 14cm.. layur atas api n baru buat bentuk kon mcm dalam video… pastikan bahagian bahawa kelongsong tu tertutup rapat sbb nanti nak masuk adunan taklah bocor nanti.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Bahagian Bawah 2 sudu besar gula*
1 1/2 ketul nisang atau kalau takde boleh guna gula melaka *
1 2/3 cawan air (350ml)*
1 helai daun pandan disimpul*
40 gm tpg beras
20 gm tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
CARA MEMASAK : Bahagian bawah : 1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. biarkan sejuk
2. Campurkan ke dlm adunan air gula, tpg beras, tpg ubi dan air kapur dan kacau sebati
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental). tutup api
Bahan Bahagian Atas 1 1/2 cawan santan pekat
2 1/2 sudu besar tpg beras
1 sudu besar tpg gandum
1 sudu kecil garam (anggaran)
1 sudu kecil gula
CARA MEMASAK : Bahagian atas : 1. Campur kesemua bahan diatas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental. 2. Dah siap dua2 bahan ni… Kukusan dah dipanaskan kelongsong daun pisang tadi dimasukkan dlm lubang2 kukusan.. masukkan adunan bawah 3/4 penuh . kukus dlm 7 minit atau hingga ia masak 3. Dan masukkan pula bahagian atas dan kukus dlm 12-15 minit
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...