Jika anda peminat cheese, boleh cuba buat kek ini. Sangat mudah kerana hanya menggunakan 3 bahan tapi cukup rasa lemaknya. Sesuai juga untuk anda yang baru nak belajar buat kek. Boleh cuba resipi perkongsian saudari Sharifah Dora Perais.
Dulu tak pernah ambil tahu pasal sos Thai buat sendiri, selalunya kalau nak makan beli sahaja di kedai. Tapi sekarang tak perlu lagi ke kedai, hanya dengan bahan yang senang didapati ni kamu boleh sediakan sendiri sos ala Thai macam dekat kedai. Tahan berbulan2-bulan jika letak dalam peti. Tak payah runsing dan pening-pening nak buat, sesuai dimakan bersama keropok, makanan yang celup tepung, makanan yang bakar-bakar, seperti kerang rebus, ikan bakar dan sebagainya. Wajib buat ni.
RESIPI COLEK ALA THAI
BAHAN 1 ( BLEND HALUS):
Nampak banyak sebab sukatan ni untuk jualan..kalau untuk makan kat rumah ikut je resepi yang diberi
Cili Padi 10 Biji ( Nak Pedas Boleh Lebihkan Lagi )
Cili Masak 10 Biji @ Cili Besar Merah ( Potong Kecil2 )
½ Labu Bawang Putih
1 Cawan Cuka
2 Cawan Gula
1 Sudu Teh Garam
BAHAN 2 ( BAHAN UTK MASAK HINGGA JERNIH):
1 Cawan Cuka
½ Cawan Gula
Masak Bahan 2 Hingga Jernih Lepastu Masukkan BAHAN2 YANG DIBLEND TADI.. Masak Sehingga Warna Merah Jernih.
Gula dan cuka dimasak jernih
Masukkan bahan blend tadi. Kacau sampai mendidih dan berubah menjadi jernih. (Ketulan putih tu adalah bawang putih. saya blend tak hancur.. ikut citarasa masing2)
Siap! Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk.. Tahan berbulan2 tau . Lagi lama simpan lagi sedap sebab sebati dah rasa bawang2 semua tu..
#COLEK NI KALAU NAK LETAK DAUN KETUMBAR PON BOLEH LAGI SEDAP. #DALAM RESEPI NI SY DAH SUKAT UNTUK AWK2 BUAT KAT RUMAH.. DALAM GAMBAR TUU BANYAK SEBAB SY BUAT UNTK JUALAN SY.
Nota: Lagi Lama Simpan Lagi Sedap Sebab Sebati Dah Rasa Bwg2 Semua Tuu..
Dalam episod ketiga rancangan terbaru Rasa: Jelajah Rasa Nusantara, Adam Didam dan Ili Sulaiman berkongsi pula cara-cara memasak Mi Celup yang sangat terkenal di negeri Kelantan dan juga hidangan Pho yang menjadi kegemaran rakyat Vietnam.
Kedua- duanya memang sangat sedap dan membuka selera.Nak tahu apa persamaan serta perbezaan antara dua menu ni? Jom lihat cara-cara penghasilannya.
1. PHO
BAHAN KUAH SUP PHO:
600gm ekor lembu
500gm tulang tengkuk lembu
500gm tulang sumsum lembu
1 biji bawang holland/kuning
2 inci halia
1 sudu makan garam
1 sudu makan lada putih
3 batang kulit kayu manis
2 sudu makan gula perang
1 biji bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
10 liter air
CARA MEMASAK:
1. Bakar bawang holland bersama halia hingga hangus. Kemudian barulah dikupas kulitnya.
2.Rebus tulang bersama air selama satu jam. Kemudian buang air. Ia bertujuan bagi membuang rasa hanyir.
3. Masukkan kembali tulang tadi ke dalam periuk. Rebus kembali bersama kesemua bahan-bahan lain hingga empuk dan perasa kuah sempurna.
BAHAN MEMASAK PHO:
Mi beras kering / kuatiau halus secukupnya – celur seketika
800gm daging lembu mentah ( bahagian top round) – hiris nipis
Tauge secukupnya
Hirisan bawang holland secukupnya
Hirisan daun sup dan daun bawang secukupnya
Serbuk lada hitam
Kuah sup Pho
BAHAN HIASAN:
Daun basil Thai
Limau nipis
Cili padi merah
Sos Sriracha
Sos Hoisin
Sos ikan
CARA MENGHIDANG:
1. Masukkan tauge ke dalam mangkuk dan juga mi.
2. Letakkan hirisan bawang holland, daun sup, daun bawang dan juga daging mentah yang telah dihiris nipis.
3. Tuang kuah Pho yang betul-betul panas dan tabur serbuk lada hitam secukupnya.
4. Hidangkan bersama bahan sampingan. Sedia untuk dinikmati.
Tonton video cara masak Pho:
2. MI CELUP
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning secukupnya
1.5 liter air
1 keping daging batang pinang
1 uncang sup bunjut
2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2-3 keping sengkuang kering
1 kuntum bunga lawang
Beberapa biji Goji Beri
Lada hitam secukupmya
Garam dan gula secukup rasa
Kicap manis secukupnya
Kangkung
Tauge
BAHAN SAMPINGAN:
Sos ikan
Emping cili
Kacang tumbuk
Limau nipis
Bawang goreng
Daun bawang & daun sup
CARA MEMASAK:
1. Rebus daging bersama sup bunjut, halia, kayu manis, sengkuang kering, bunga lawang dan goji beri.
2. Tambahkan garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya. Rebus selama 1 jam.
3. Kemudian masukkan kicap manis. Kacau rata dan rasa kuah.
4. Untuk menghidangkan mee celup, celur mi bersama tauge dan kangkung. Angkat dan toskan airnya.
5. Masukkan mi ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan daging yang direbus dalam sup tadi.
6. Tuang sup dan nikmati bersama sos ikan, emping cili, kacang tumbuk, limau nipis, bawang goreng dan hirisan daun bawang serta daun sup.
7. Sedia untuk dinikmati.
Tonton video cara masak Mi Celup:
Jom cuba!
Cara Masak Nasi Lemak & Nasi Uduk dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara ( Indonesia) Episod 1
Cara Masak Ayam Masak Kicap & Chicken Adobo dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara ( Filipina) Episod 2
Sedapnya Wajik durian perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni. Nampak berkilat, lembut, pendek kata memang menambat selera dan buat orang terliur untuk mencuba. Menurut empunya resipi lagi, sajian ini dipelajari dari arwah ibunya dan merupakan resipi orang dulu-dulu yang menggunakan 100% gula anau.
Gula anau dan gula melaka ada bezanya. Gula anau ni adalah gula yang diproses dari nira pokok anau makakala gula melaka pula dihasilkan menggunakan nira kelapa. Nanti cubalah ya. Pasti puas hati.
CARA MASAK WAJIK DURIAN GULA ANAU
BAHAN-BAHAN:
500gm beras pulut – dicuci
3 keping gula anau
Secubit garam
2 biji kelapa parut – ambil pati santan sahaja
2-3 helai daun pandan
Beberapa ulas durian
CARA MEMASAK: 1. Rendam pulut yang dicuci selama beberapa jam. Toskan kemudian kukus pulut hingga masak. Tidak perlu kukus hingga terlalu lembik. ( agak-agak sahaja) 2. Masukkan santan, gula anau, secubit garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut. 3. Tambahkan durian. Kacau lagi hingga kuah santan menjadi pekat dan berbuih-buih. Pastikan cukup rasa manisnya. Jika kurang, tambah gula pasir ikut citarasa. ( empunya resipi hanya guna gula anau kerana rasanya sudah cukup.) 4. Masukkan pulut yang telah dimasak tadi. Kacau hingga sekata dan tidak berketul. 5. Padamkan api dan masukkan ke dalam loyang atau bekas bersesuaian.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...