![155369933_2792166734367124_4607080175708583437_n](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/03/346675.jpeg)
Biskut makmur cara Ummi ni mudah saja sukat guna cawan dan guna minyak sapi. Memang menjadi dan terasa sedap gebu mencair dalam mulut.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan gula
Susu tepung every day ( untuk salut kuih makmur)
2 cawan kacang tanah- goreng tanpa minyak kemudian sejukkan dan kisar
Minyak sapi cap gheeblend tin kecil
Cara membuat:
1.Gaul semua bahan kecuali susu tepung hingga menjadi doh dan buat bentuk bulat-bulat macam dalam gambar
2.Bakar ikut oven masing-masing, dah siap bakar tunggu sekejap biar sejuk.
3.Kemudian salut susu tepung macam dalam gambar.
4.Setelah siap simpan dalam bekas yang kering.
Selamat mencuba
Kredit : Ummi Hawa
Oat Coklat Snow Cookies Sedap Buat Kudapan, Tak Sedar Sebalang Boleh Habis
Semperit Klasik & Tart Gulung Ikut Sukatan Cawan. Ikut Langkah Betul Gerenti Jadi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mudahnya, Cheesecake Gebu Guna 4 Bahan Je
![Mudahnya, Cheesecake Gebu Guna 4 Bahan Je](https://cdn.rasa.my/2021/09/395370.jpeg)
Kek simple je guna 4 bahan je tapi masya-Allah sedapppp. Jangan risau tiada sebarang tepung digunakan. Jadi tak perlu pening kepala tepung itu ini tak ada dan sebagainya.
Sejukkan dulu pun sedap. Sagat cheddar cheese atasnya pun best juga. Kek ini juga sesuai untuk mereka yang menjaga diet tapi masih mahu menikmati kek keju yang sedap.
Menerusi perkongsian daripada Noorul Izzah Marzuki, dia menggunakan 1 sudu sahaja lakanto jadi tak manis, boleh lebihkan jika nak manis ya.
Oh ya, kecil je saiz kek ni, boleh gandakan adunan kalau nak saiz besar/tebal. Boleh dihidang untuk 8 potongan.
CHEESECAKE GEBU GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
125g cream cheese (saya guna Tatura je)
⅓ cawan (80ml) whipping cream
1 sudu besar lakanto/sweetener (kalau nak manis boleh lebihkan)
2 biji telur saiz A (atau 3 biji telur saiz B ) suhu bilik | asingkan kuning dan putih
TONTON Dapur Rasa: Projek Air Tangan Emas
TONTON Dapur Rasa Live: Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung
CARA-CARA:
1. Pukul cream cheese, whipping cream dan lakanto/sweetener sampai gebu dan tidak berketul menggunakan mixer. Boleh guna pengisar tetapi akan susah dikeluarkan nanti. – ( Dapatkan STAND MIXER berkualiti dengan harga berpatutan DISINI)
2. Masukkan telur kuning dalam adunan cream cheese. Pukul dengan mixer sehingga sebati dan gebu. Ketepikan dan masukkan dalam mangkuk lain.
3. Pukul putih telur pula, dalam sehingga kembang, gebu dan terbentuk soft peak (terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh). Jangan overbeat sampai berketul. Masa pukul tu sentiasa tengok untuk elak overbeat.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Ambil 1 senduk adunan putih telur, masukkan ke dalam adunan cream cheese. Kaup balik sekejap. Kemudian masukkan semua adunan telur putih dan kaup balik sehingga sebati, adunan kena betul sebati, gebu, licin, tiada ketulan ya (yang ni penting).
5. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan non stick paper. Saya guna loyang 6 inci. Bakar secara waterbath (letak loyang kek ke dalam bekas lain berisi air panas, rujuk gambar).
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 selama 50 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing. (
7. Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam ketuhar, buka pintunya sedikit. Kemudian baru keluarkan.
8. Bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Saya sagat cheddar cheese je. Makan saja tanpa topping pun dah sedap. Sejukkan dulu dalam peti ais pun best juga. Selamat mencuba!
Kredit resipi: Noorul Izzah Marzuki
Beli disini: [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/perysmith-55l-stand-mixer-1200w-easycooking-series-ps5500-20160081?utm_source=rasa&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” style=”soft” background=”#efbb2d” color=”#190e0e” size=”6″ icon_color=”#db1616″]PerySmith 5.5L Stand Mixer 1200W EasyCooking Series [/su_button]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sesuai Untuk Anak Ramai, Cara Buat Burger Kukus Sedap, Ringkas & Cepat
Sedap & Tak Kering. Ini Resipi Puding Roti Bakar Sos Kastad Yang Sangat Best.
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
2 Biskut Badam Paling Enak & Rangup, Biskut Raya Betul-betul ‘Yummy’..
![2 Biskut Badam Paling Enak & Rangup, Biskut Raya Betul-betul ‘Yummy’..](https://cdn.rasa.my/2018/08/Untitled-design-45.jpg)
Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm minyak sapi
- 175 gm mentega
- 200 gm oat | dikisar
- 615 gm tepung gandum | diayak
- 320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
- Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK :
1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan oat dan tepung gandum.
3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya.
5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping
Waktu memasak: 17 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 80gm gula aising
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm badam kisar
Bahan hiasan :
- Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang.
2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh.
3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai.
4. Hiaskan dengn coklat urai putih.
5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping
Waktu memasak: 15- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Cuma 4 Langkah, Kek Pisang Cikgu Ini Memang Senang & Sedap
![Cuma 4 Langkah, Kek Pisang Cikgu Ini Memang Senang & Sedap](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/01/Untitled-design-2020-01-23T114757.661.jpg)
Sambil mengajar murid sekolah, cikgu ini turut jadikan hobi memasak sebagai sumber pendapatan. Manakan tidak, selalu sangat rakan sekerja dan ibu bapa murid sekolahnya menempah kek pisang yang sedap sangat ni.
RASA kongsikan resipi seorang guru, Izwahani Zainal yang membuat kek pisang terlajak sedap dan gebu. Senang je nak buat kek pisang ni rupa-rupanya. Hanya 4 langkah je. Sempoi! Cubalah.
KEK PISANG LEMAK BERKRIM GEBU
BAHAN A (DIKISAR)
3 biji telur ayam
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
5 biji pisang berangan
1 cawan gula perang
2 sudu teh susu pekat
2 sudu teh susu tepung
Esen vanila secukupnya
Secubit garam
BAHAN B (DIAYAK)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dalam bekas besar.
2. Ayak BAHAN B. Masukkan bahan ini ke dalam bekas BAHAN A tadi.
3. Gaul adunan sehingga semuanya sebati.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 50 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
Selamat mencuba!
Resipi Oleh Izwahani Zainal