Piza ni makan berkali pun tak jemu. Tambah pula anak-anak dapat piza senyaplah. Jadi nak mudah buat banyak-banyak kulit piza dan frozen. Bila-bila teringat nak masak pizza hanya keluarkan dan letak topping yang diingini. Adunan ini jika frozen boleh dapat 12 keping kulit pizza.

Kulit Piza Gebu

Bahan-bahan:

500gm tepung gandum + 500gm tepung roti-beli online di sini

11gm yis-beli online di sini

60gm minyak masak-beli online di sini

25gm gula pasir

1 biji telur

590gm air

1/2 sudu teh oregano

1 sudu teh garam

IKLAN

Cara membuat:

1.Campur semua bahan dalam bekas.Uli sampai doh lembut dan tak lekat di tangan serta bekas.

2.Timbang doh 170gm.Canai bulat-bulatkan dan biarkan sekejap.

3.Canai doh menggunakan penggelek doh.

IKLAN

4.Biar adunan naik sekali ganda

5.Bakar pada suhu 175°c anggaran 15 minit. (bergantung pada jenis oven)

6.Siap untuk difrozenkan.

* cara 1

Kulit piza yang dah sedia untuk dibakar, hiaskan ikut selera masing-masing, terus bakar.

IKLAN

* cara 2

Bakar semua doh pizza,bila nak makan, letak hiasan yang sudah dimasak.Bakar sekejap untuk cairkan cheese saja.

* kalau nak kulit piza nipis, kurangkan berat doh.

Kredit: Fatimah Loman K’moss

Klik sini

Cara Masak Nasi Ayam Hainan Homemade Sedap Macam Restoran

Resipi Dari Tiktok Mudah & Menjadi, Dark Choc Cookies Memang Sedap!

Buat Sendiri Air Vitagen, Cukup Rasa Confirm Berulang Kali Minum